Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη.

Ακόμη και με μέτρο, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων συνδέεται με μετρήσιμες αυξήσεις στον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Το επεξεργασμένο κρέας, τα ζαχαρούχα ποτά (SSB) και τα trans λιπαρά οξέα (TFA) συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο ασθενειών, όπως ο διαβήτης τύπου 2, η ισχαιμική καρδιοπάθεια (IHD) και ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Πολλαπλές προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, ιδιαίτερα τα επεξεργασμένα κρέατα, τα ζαχαρούχα ποτά και τα trans λιπαρά οξέα, με αυξημένους κινδύνους χρόνιων ασθενειών. Εκτιμήσεις δείχνουν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένο κρέας συνέβαλαν σε σχεδόν 300.000 θανάτους παγκοσμίως το 2021, ενώ οι δίαιτες πλούσιες σε ζαχαρούχα ποτά και trans λιπαρά αντιπροσώπευαν εκατομμύρια χρόνια ζωής προσαρμοσμένα στην αναπηρία.


Τα επεξεργασμένα κρέατα που διατηρούνται μέσω καπνίσματος, ωρίμανσης ή χημικών προσθέτων συχνά περιέχουν ενώσεις όπως Ν-νιτροζοπαράγοντες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες και ετεροκυκλικές αμίνες – ενώσεις που εμπλέκονται στην ανάπτυξη όγκων.

Τα ζαχαρούχα ποτά παραμένουν η κύρια διαιτητική πηγή προστιθέμενων σακχάρων σε πολλούς πληθυσμούς, συμβάλλοντας στην αύξηση βάρους, στις καρδιαγγειακές παθήσεις και στον κίνδυνο διαβήτη. Τα τεχνητά trans λιπαρά, που δημιουργούνται για να στερεοποιούν φυτικά έλαια, έχουν συσχετιστεί με συστηματική φλεγμονή και στεφανιαία νόσο. Η σαφήνεια σχετικά με τις σχέσεις δόσης-απόκρισης έχει περιοριστεί από τη μεταβλητότητα στη διαθεσιμότητα δεδομένων και τα ασυνεπή ευρήματα μεταξύ των μελετών.

Στη μελέτη με τίτλο «Επιπτώσεις στην υγεία που σχετίζονται με την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και trans λιπαρών οξέων: μια μελέτη Burden of Proof», που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, οι ερευνητές εφάρμοσαν μεθόδους μετα-παλινδρόμησης Burden of Proof για να αξιολογήσουν τις συσχετίσεις μεταξύ του επεξεργασμένου κρέατος, των ζαχαρούχων ποτών και των trans λιπαρών οξέων και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2, ισχαιμικής καρδιοπάθειας και καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι αναλύσεις βασίστηκαν σε μεγάλες προοπτικές ομάδες και δεδομένα ασθενών-ελέγχων.

Για το επεξεργασμένο κρέας και τον διαβήτη τύπου 2, η ανάλυση περιελάμβανε 15 μελέτες ομάδας και μία ένθετη μελέτη περίπτωσης-ελέγχου, που αντιπροσώπευε 1.115.885 συμμετέχοντες και 64.607 περιστατικά διαβήτη. Οι αναλύσεις για το επεξεργασμένο κρέας και την ισχαιμική νόσο (ISH) ενσωμάτωσαν 11 μελέτες κοόρτης με 1.173.821 συμμετέχοντες και 31.549 περιστατικά ισχαιμικής νόσου (ISH).

Για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, 18 μελέτες κοόρτης συνεισέφεραν δεδομένα για 2.678.052 συμμετέχοντες και 30.259 περιστατικά καρκίνου. Οι αναλύσεις των ζαχαρούχων ποτών περιελάμβαναν 19 μελέτες που περιελάμβαναν 563.444 συμμετέχοντες και 39.505 περιστατικά διαβήτη, και οκτώ μελέτες με 961.176 συμμετέχοντες και 24.542 περιστατικά ισχαιμικής νόσου (ISH). Οι αναλύσεις για τα trans λιπαρά και την ισχαιμική νόσο ενσωμάτωσαν έξι μελέτες κοόρτης με 226.509 συμμετέχοντες και 12.548 περιστατικά.

Η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μεταξύ 0,6 γραμμαρίων την ημέρα και 57 γραμμαρίων την ημέρα συσχετίστηκε με τουλάχιστον 11% υψηλότερο μέσο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με την μη κατανάλωση. Ο σχετικός κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 υπολογίστηκε σε 1,30 με ημερήσια πρόσληψη 50 γραμμαρίων.

Η κατανάλωση μεταξύ 0,78 γραμμαρίων την ημέρα και 55 γραμμαρίων την ημέρα συσχετίστηκε με 7% υψηλότερο μέσο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο σχετικός κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου υπολογίστηκε σε 1,26 με 50 γραμμάρια την ημέρα. Ο σχετικός κίνδυνος ισχαιμικής νόσου υπολογίστηκε σε 1,15 με 50 γραμμάρια την ημέρα. Η πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών μεταξύ 1,5 γραμμαρίων την ημέρα και 390 γραμμαρίων την ημέρα συσχετίστηκε με τουλάχιστον 8% υψηλότερο μέσο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Ο σχετικός κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 υπολογίστηκε σε 1,20 με 250 γραμμάρια την ημέρα. Η πρόσληψη μεταξύ 0 γραμμαρίων την ημέρα και 365 γραμμαρίων την ημέρα συσχετίστηκε με 2% υψηλότερο μέσο κίνδυνο ισχαιμικής νόσου. Ο σχετικός κίνδυνος ισχαιμικής νόσου υπολογίστηκε σε 1,07 με 250 γραμμάρια την ημέρα. Η κατανάλωση trans λιπαρών οξέων μεταξύ 0,25% και 2,56% της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης συσχετίστηκε με τουλάχιστον 3% υψηλότερο μέσο κίνδυνο ισχαιμικής νόσου. Ο σχετικός κίνδυνος ισχαιμικής νόσου (ISD) υπολογίστηκε σε 1,11 με 1% ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης.

Ο κίνδυνος αυξανόταν συνεχώς σε κάθε επίπεδο κατανάλωσης, με τις πιο απότομες αυξήσεις να εμφανίζονται σε χαμηλή συνήθη πρόσληψη, περίπου ισοδύναμη με μία μερίδα ή λιγότερο ημερησίως. Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι αυτές οι συντηρητικές εκτιμήσεις υποστηρίζουν τις υπάρχουσες συστάσεις δημόσιας υγείας που προτρέπουν σε μειώσεις στην κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος, ζαχαρούχων ποτών και βιομηχανικών trans λιπαρών.

Δεδομένου του παγκόσμιου βάρους του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου του παχέος εντέρου, τα ευρήματα ενισχύουν τις πρωτοβουλίες του ΠΟΥ, συμπεριλαμβανομένων των απαγορεύσεων των βιομηχανικών trans λιπαρών και των φόρων στα ζαχαρούχα ποτά. Οι συγγραφείς της μελέτης σημειώνουν ότι ακόμη και τα χαμηλά συνήθη επίπεδα πρόσληψης θα μπορούσαν να ενέχουν μετρήσιμους κινδύνους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα και πρόωρος θάνατος

Οι επιπτώσεις στην υγεία των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ο αόρατος κίνδυνος για τη χορτοφαγική διατροφή

Υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα: Ένας άγνωστος παράγοντας κινδύνου για τη ψωρίαση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αμοιβάδα που κατατρώγει τον εγκέφαλο

Οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και η αυξημένη χρήση θερμών πηγών και πισίνων ανεβάζουν τη θερμοκρασία του νερού και ευνοούν την ανάπτυξη της Naegleria fowleri. Επιπλέον, η αδυναμία ή η ελλιπής συντήρηση και χημική επεξεργασία του νερού σε πισίνες και άλλους χώρους αναψυχής αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Κορωνοϊός: Νέα παράλλαξη «Nimbus»

Η παραλλαγή Nimbus χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες μεταλλάξεις στα πρωτεϊνικά της στοιχεία, που μπορεί να επηρεάζουν την διαπερατότητα του ιού και την ικανότητά του να διαφεύγει από την ανοσολογική άμυνα.

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί εφιάλτες

Οι ερευνητές  εξέτασαν την πιθανή συσχέτιση μεταξύ πεπτικών διαταραχών και διαταραχών του ύπνου, ειδικά εφιαλτών. Τα ευρήματά τους βασίζονται σε μελέτες που περιελάμβαναν άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη, τα οποία ανέφεραν ότι συχνά βιώνουν εφιάλτες ή διαταραχές στον ύπνο.

Σπάνιες μπλε πρωτεΐνες από μικρόβια προσαρμοσμένα στο κρύο

Οι κρυοροδοψίνες είναι μια ομάδα πρωτεϊνών που βρίσκονται σε μικροοργανισμούς που αγαπούν το κρύο. Έχουν την αξιοσημείωτη ικανότητα να ενεργοποιούν και να απενεργοποιούν την κυτταρική ηλεκτρική δραστηριότητα. 

Νευρικό σύστημα: Πώς να το ενισχύσετε με φυσικό τρόπο;

Πλούσιοι σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, αυτοί οι δύο διατροφικοί σύμμαχοι συμβάλλουν στη βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου, στην πνευματική διαύγεια και στην προστασία από την κόπωση.

Πυρκαγιές απειλούν την ποιότητα των υδάτων έως και 8 χρόνια μετά 

Η καμένη βλάστηση και το καμένο έδαφος διαβρώνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να παρασύρουν μεγαλύτερες ποσότητες ιλύος, οργανικών και ανόργανων συστατικών, καθώς και τοξικών ουσιών στο επιφανειακό νερό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των σωματιδίων και των ρύπων στα ποτάμια, τις λίμνες και άλλα υδάτινα σώματα

Close Icon