Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Δυναμικά κύτταρα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την υποτροπή του όγκου του εγκεφάλου

Καρκίνος: Δυναμικά κύτταρα που συνδέονται με την ανάπτυξη και την υποτροπή του όγκου του εγκεφάλου

Καρκίνος: Η εξάλειψη της παραγωγής κολλαγόνου 1 στα καρκινικά κύτταρα επέτρεψε σε ζωικά μοντέλα όγκων του εγκεφάλου να ζήσουν περισσότερο.

Οι όγκοι αποτελούνται από πολλούς τύπους κυττάρων, τόσο καρκινικά όσο και καλοήθη. Η ειδική πολυπλοκότητα των κυττάρων μέσα στους όγκους του εγκεφάλου ήταν σήμα κατατεθέν της νόσου, κάτι που καθιστά τη θεραπεία εξαιρετικά δύσκολη. Ενώ οι επιστήμονες γνωρίζουν από καιρό για την ποικιλία των κυττάρων σε έναν όγκο εγκεφάλου, ο τρόπος με τον οποίο αναπτύσσονται αυτοί οι όγκοι βασίζεται στην κατανόηση ότι τα κύτταρα είναι στατικά, ακίνητα και σχετικά σταθερά. Όμως, οι ερευνητές στο Κέντρο Καρκίνου Rogel του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι αυτοί οι επιθετικοί όγκοι περιέχουν εξαιρετικά ενεργά κύτταρα που κινούνται σε όλο τον ιστό με περίπλοκα μοτίβα. 

Αντιμετώπιση όγκου

Οι συσσωρεύσεις αυτών των επιμήκων κυττάρων που μοιάζουν με ατράκτους που βρίσκονται σε όλο τον όγκο, δημιουργημένα “ογκορέματα”, χρησιμεύουν ως βάση για τη συμπεριφορά των καρκινικών κυττάρων, καθορίζοντας πώς οι όγκοι αναπτύσσονται και εισβάλλουν στον φυσιολογικό ιστό. Ο Pedro Lowenstein, M.D., Ph.D., Richard C. Schneider, συλλογικός καθηγητής Νευροχειρουργικής και επικεφαλής συγγραφέας αυτής της μελέτης στο Nature Communications, λέει ότι αυτή η οργανωμένη ανάπτυξη είναι που κάνει τους όγκους του εγκεφάλου τόσο αδυσώπητους. “Οι όγκοι του εγκεφάλου είναι εξαιρετικά θανατηφόροι, με λιγότερο από το 5% των ασθενών να ζουν περισσότερο από πέντε χρόνια”, είπε. “Δυστυχώς, η επανεμφάνιση είναι αυτό που τελικά σκοτώνει τους ασθενείς. Λαμβάνουν χειρουργική επέμβαση για τον αρχικό τους όγκο, αλλά ο όγκος επανέρχεται πάντα μέσα σε 12 έως 18 μήνες”, είπε.

Ο Lowenstein και η ομάδα του, συμπεριλαμβανομένης της Μαρίας Κάστρο, Ph.D., διαπίστωσαν επίσης ότι η υπερέκφραση του Κολλαγόνου 1, μιας πρωτεΐνης που παράγεται από κύτταρα όγκου, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία αυτών των δομών. “Όταν εξαλείψαμε την παραγωγή κολλαγόνου 1 από καρκινικά κύτταρα, τα ζωικά μοντέλα με όγκους στον εγκέφαλο έζησαν πολύ περισσότερο. Αυτό το βήμα αφαιρεί τα ογκορέματα από τους όγκους και μειώνει την επιθετική συμπεριφορά των όγκων, επειδή οι όγκοι χρειάζονται κολλαγόνο 1 για να κινηθούν με τον συγκεκριμένο τρόπο που ανακαλύψαμε”, δήλωσε ο Lowenstein. Ο Lowenstein λέει ότι αυτή η δομή είναι πιθανό να υπάρχει και σε άλλους τύπους καρκίνου. “Μόλις οι άνθρωποι αναγνωρίσουν ότι υπάρχουν δυναμικές περιοχές του όγκου και ότι σχετίζονται με την ανάπτυξη του όγκου, την ενδεχόμενη εισβολή και τον θάνατο, οι άνθρωποι πιθανότατα θα εντοπίσουν ογκορέματα σε άλλα μοντέλα όγκου”, είπε.

Για να ανιχνεύσει αυτήν την μέχρι τώρα άγνωστη παρουσία ογκορεμάτων, η ομάδα συνεργάστηκε με τον Todd Hollon, M.D., επίκουρο καθηγητή στο Τμήμα Νευρολογικής Χειρουργικής Ιατρικής του Μίσιγκαν και τον Sebastien Motsch, Ph.D., αναπληρωτή καθηγητή μαθηματικών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, για την εφαρμογή τεχνητών μεθόδους νοημοσύνης για την αναγνώριση των δομών στον ιστό. “Ουσιαστικά, δείξαμε εικόνες σε έναν υπολογιστή και ο υπολογιστής μαθαίνει τελικά να αναγνωρίζει τα oncostreams”, εξήγησε ο Lowenstein.

Η αποσυναρμολόγηση ογκορεμάτων μέσω της αφαίρεσης του Κολλαγόνου 1 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει έναν νέο θεραπευτικό στόχο για τη θεραπεία θανατηφόρων όγκων του εγκεφάλου. “Αυτή η έρευνα αποδεικνύει την κρίσιμη σημασία της συνέχισης της διερεύνησης της περίπλοκης εξωκυτταρικής μήτρας”, σημειώνει ο Andrea Comba, Ph.D., ερευνητής και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Βάσει αυτής της ανακάλυψης, προτείνουμε τη στόχευση του κολλαγόνου του όγκου για να διαταραχθούν τα ογκορεύματα και ως νέα θεραπεία για τη θεραπεία του γλοιώματος του εγκεφάλου”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νευροεπιστήμονες ανακάλυψαν πώς ο τραυματισμός του εγκεφάλου αλλάζει τα νευρικά κύτταρα

Ορισμένοι τύποι στρες ευνοούν την προσωπική σας ανάπτυξη

Ειδικός αποκαλύπτει πώς τα παιχνίδια προπόνησης μυαλού και εγκεφάλου μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία

Πώς εισέρχεται ο Covid στον ανθρώπινο εγκέφαλο;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".