Επιστημονικά Νέα

Eπιστήμονες: Βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων ανθεκτικών στα φάρμακα

Eπιστήμονες: Βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στο να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων ανθεκτικών στα φάρμακα

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Smoothened και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών ιστών και οργάνων. Ωστόσο, όταν η πρωτεϊνη Smoothened γίνεται υπερδραστήρια, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό και την εξάπλωση όγκων στον εγκέφαλο και στο δέρμα.

Eπιστήμονες: Οι επιστήμονες έλυσαν ένα μακροχρόνιο μυστήριο γύρω από μια πρωτεΐνη που προάγει τον καρκίνο και τον τρόπο με τον οποίο προκαλεί την ανάπτυξη όγκων. Τα ευρήματα αποτελούν σημαντικό βήμα στην προσπάθεια να γίνουν τα φάρμακα κατά του καρκίνου πιο αποτελεσματικά, καθώς οι επιθετικοί όγκοι συχνά γίνονται επιδέξιοι στο να αντιστέκονται στα φάρμακα και σε άλλους θεραπευτικούς παράγοντες. Η πρόσφατη ανακάλυψη μιας ομάδας επιστημόνων, μεταξύ των οποίων ο Benjamin Myers, Ph.D., ερευνητής στο Ινστιτούτο Καρκίνου Huntsman του Πανεπιστημίου της Γιούτα (the U) και επίκουρος καθηγητής ογκολογικών επιστημών στο U, δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Nature Structural and Molecular Biology και βασίζεται σε προηγούμενες έρευνές του σχετικά με την αντίσταση στα φάρμακα.

“Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ορισμένες νέες στρατηγικές που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε στην κλινική για να μπορέσουμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα των ασθενών”, λέει ο Myers.

Η ερευνητική ομάδα μελέτησε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται Smoothened και παίζει ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη υγιών ιστών και οργάνων.

Ωστόσο, όταν η πρωτεϊνη Smoothened γίνεται υπερδραστήρια, μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό και την εξάπλωση όγκων στον εγκέφαλο και στο δέρμα.

Ο αποκλεισμός της Smoothened μπορεί να σταματήσει την εξάπλωση του καρκίνου, αλλά τελικά οι όγκοι προσαρμόζονται, καθιστώντας αυτή την προσέγγιση αναποτελεσματική. Το μυελοβλάστωμα είναι ο συχνότερος παιδιατρικός όγκος του εγκεφάλου στις ΗΠΑ και το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι ο συχνότερος καρκίνος στις ΗΠΑ με περίπου 3,6 εκατομμύρια περιπτώσεις κάθε χρόνο.

Το Smoothened είναι μέρος μιας οδού σηματοδότησης στο σώμα.

Ένα μονοπάτι σηματοδότησης είναι σαν ένα τηλεφωνικό καλώδιο που εκτείνεται από την επιφάνεια του κυττάρου στο εσωτερικό του κυττάρου.

Τα μηνύματα που ταξιδεύουν κατά μήκος αυτού του καλωδίου παρέχουν οδηγίες στο κύτταρο.

“Γνωρίζαμε ότι το “τηλεφωνικό καλώδιο” υπήρχε, αλλά δεν είχαμε ιδέα πώς λειτουργούσε.

Αυτό άφησε ένα μεγάλο κενό στην ικανότητά μας να το απενεργοποιήσουμε θεραπευτικά για τη θεραπεία του καρκίνου”, λέει ο Myers.

“Η ελπίδα είναι ότι με την καλύτερη κατανόησή του, τα αντικαρκινικά φάρμακα θα γίνουν πολύ πιο αποτελεσματικά”.

Τα ευρήματα αυτά εξηγούν πώς ενεργοποιείται η Smoothened σε μοριακό επίπεδο και ποιο είναι το μεταδιδόμενο σήμα.

Ο Myers λέει ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές βιολογίας που εργάστηκαν στο εργαστήριό του είχαν καθοριστική σημασία για την ανακάλυψη αυτή. Θα ήθελε επίσης να αναγνωρίσει τους βασικούς εκπαιδευόμενους John Happ, Corvin Arveseth και Isaac Nelson, καθώς και τους μεταδιδακτορικούς φοιτητές που ήταν απαραίτητοι στην έρευνά του.

Στους βασικούς συνεργάτες περιλαμβάνονται η Susan Taylor, Ph.D., Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο, ο Friedrich Herberg, Ph.D., Πανεπιστήμιο του Κάσελ, Γερμανία, και ο Gianluigi Veglia, Ph.D., Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα θεραπεία κατόρθωσε να φρενάρει τον καρκίνο

Περιττά κιλά και μορφές καρκίνου: Επικίνδυνη σχέση

Καρκίνος του πνεύμονα: Νέοι φαρμακευτικοί στόχοι

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς τα γονίδιά σας επηρεάζουν την υγεία της καρδιάς;

Χοληστερόλη: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο τα γονίδια μπορούν να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου είναι ζωτικής σημασίας για να κατανοήσουμε τι την προκαλεί και ανεβάζει τα επίπεδα χοληστερίνης.

Υπολογιστική μέθοδος μπορεί να παρακολουθεί την εξάπλωση της ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά με την πάροδο του χρόνου

Προτείνει μια διαδικασία για τη συνεχή παρακολούθηση των μεταβολών στα βακτηριακά γονιδιώματα με την πάροδο του χρόνου, η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τη μελλοντική έρευνα για την ανάπτυξη αντιβιοτικών ή να επηρεάσει τα θεραπευτικά σχήματα.

Πώς κλιμακώθηκε το κόστος της παχυσαρκίας μέσα σε 10 χρόνια

Παχυσαρκία κόστος: Η παχυσαρκία είναι συχνά πρωταρχικός στόχος του προγραμματισμού ευεξίας των εργοδοτών, καθώς είναι μια από τις πιο ακριβές ασθένειες στις ΗΠΑ και συνδέεται συχνά με ακριβές συννοσηρότητες.

Η ισότητα των φύλων ενισχύει τη μακροζωία και για τα δύο φύλα

Προσδόκιμο ζωής: Ενώ ωφελεί κυρίως τη ζωή και την υγεία των γυναικών αρχικά, η πρόοδος στην ισότητα των φύλων βοηθά τους άνδρες να ζήσουν περισσότερο, μειώνοντας τελικά το χάσμα των φύλων στο προσδόκιμο ζωής.

Διαπιστώθηκε καθυστέρηση της ανάπτυξης του εμβρύου σε εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή

Αυτή η νέα μελέτη του Carsten Pietersma και των συνεργατών του εξετάζει την ανάπτυξη των εμβρύων στη μήτρα και διαπιστώνει διαφορές στις εγκυμοσύνες που καταλήγουν σε αποβολή σε σύγκριση με εκείνες που καταλήγουν σε ζωντανές γεννήσεις. Τα στάδια της ανάπτυξης υπολογίζονται από την εξέταση ολογραμμάτων που παράγονται από υπερσύγχρονες τρισδιάστατες εικόνες υπερήχων και εικονικής πραγματικότητας. Η χρήση αυτής της τεχνολογίας θα μπορούσε να προετοιμάσει τις ασθενείς για μια πρώιμη δυσμενή έκβαση της εγκυμοσύνης, επιτρέποντάς τους ενδεχομένως να λάβουν υποστηρικτική φροντίδα σε περίπτωση δυσμενούς έκβασης".