Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος μετάσταση: Η μεμβράνη των όγκων μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη

Καρκίνος μετάσταση: Η μεμβράνη των όγκων μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη

Καρκίνος μετάσταση: Ανθεκτικό ως πλαστικό περιτύλιγμα αλλά ελαστικό σαν μπαλόνι, η επένδυση του θα μπορούσε να είναι ο στόχος για θεραπείες ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Για να μετασταθούν τα καρκινικά κύτταρα, πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν από την άμυνα του όγκου. Οι περισσότεροι όγκοι περικλείονται σε προστατευτική μεμβράνη «υπόγειου» – μια λεπτή, εύκαμπτη μεμβράνη που συγκρατεί τα καρκινικά κύτταρα στη θέση τους καθώς μεγαλώνουν και διαιρούνται. Πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, τα κύτταρα πρέπει να παραβιάσουν τη βασική μεμβράνη, ένα υλικό που από μόνο του ήταν δύσκολο να χαρακτηρίσουν οι επιστήμονες.

Τώρα οι μηχανικοί του MIT έχουν διερευνήσει τη βασική μεμβράνη των όγκων του καρκίνου του μαστού και διαπίστωσαν ότι η φαινομενικά ευαίσθητη επίστρωση είναι τόσο σκληρή όσο το πλαστικό περιτύλιγμα, αλλά εκπληκτικά ελαστικό σαν μπαλόνι πάρτι, ικανό να φουσκώνει στο διπλάσιο του αρχικού του μεγέθους.

Όμως, ενώ ένα μπαλόνι γίνεται πολύ πιο εύκολο να ανατιναχθεί μετά από κάποια αρχική προσπάθεια, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια υπόγεια μεμβράνη γίνεται πιο άκαμπτη καθώς επεκτείνεται.

Αυτή η σκληρή αλλά ελαστική ποιότητα μπορεί να βοηθήσει τις βασικές μεμβράνες να ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης των όγκων. Το γεγονός ότι οι μεμβράνες φαίνεται να σκληραίνουν καθώς επεκτείνονται υποδηλώνει ότι μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη ενός όγκου και την πιθανότητα εξάπλωσης ή μετάστασης, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ενδέχεται να ανοίξουν μια νέα οδό προς την πρόληψη της μετάστασης του όγκου, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

«Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους για να προσθέσουμε νέα υλικά ή φάρμακα για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτό το σκληρυντικό αποτέλεσμα και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα της μεμβράνης για να αποτρέψουμε το σπάσιμο των καρκινικών κυττάρων», λέει ο Ming Guo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογία στο MIT.

Οι συν-συγγραφείς του Guo περιλαμβάνουν τον πρώτο συγγραφέα Hui Li του Normal University του Πεκίνου, τον Yue Zheng και τον Shengqiang Cai του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, και τον Yu Long Han από το MIT.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Έρευνα αποκαλύπτει νέο πιθανό στόχο για θεραπείες καρκίνου των ωοθηκών

Οι καρκινογόνες επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος μειώνονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.