Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος μετάσταση: Η μεμβράνη των όγκων μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη

Καρκίνος μετάσταση: Η μεμβράνη των όγκων μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη

Καρκίνος μετάσταση: Ανθεκτικό ως πλαστικό περιτύλιγμα αλλά ελαστικό σαν μπαλόνι, η επένδυση του θα μπορούσε να είναι ο στόχος για θεραπείες ώστε να περιορίσουν την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Για να μετασταθούν τα καρκινικά κύτταρα, πρέπει πρώτα να απελευθερωθούν από την άμυνα του όγκου. Οι περισσότεροι όγκοι περικλείονται σε προστατευτική μεμβράνη «υπόγειου» – μια λεπτή, εύκαμπτη μεμβράνη που συγκρατεί τα καρκινικά κύτταρα στη θέση τους καθώς μεγαλώνουν και διαιρούνται. Πριν εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του σώματος, τα κύτταρα πρέπει να παραβιάσουν τη βασική μεμβράνη, ένα υλικό που από μόνο του ήταν δύσκολο να χαρακτηρίσουν οι επιστήμονες.

Τώρα οι μηχανικοί του MIT έχουν διερευνήσει τη βασική μεμβράνη των όγκων του καρκίνου του μαστού και διαπίστωσαν ότι η φαινομενικά ευαίσθητη επίστρωση είναι τόσο σκληρή όσο το πλαστικό περιτύλιγμα, αλλά εκπληκτικά ελαστικό σαν μπαλόνι πάρτι, ικανό να φουσκώνει στο διπλάσιο του αρχικού του μεγέθους.

Όμως, ενώ ένα μπαλόνι γίνεται πολύ πιο εύκολο να ανατιναχθεί μετά από κάποια αρχική προσπάθεια, η ομάδα διαπίστωσε ότι μια υπόγεια μεμβράνη γίνεται πιο άκαμπτη καθώς επεκτείνεται.

Αυτή η σκληρή αλλά ελαστική ποιότητα μπορεί να βοηθήσει τις βασικές μεμβράνες να ελέγχουν τον τρόπο ανάπτυξης των όγκων. Το γεγονός ότι οι μεμβράνες φαίνεται να σκληραίνουν καθώς επεκτείνονται υποδηλώνει ότι μπορεί να περιορίσουν την ανάπτυξη ενός όγκου και την πιθανότητα εξάπλωσης ή μετάστασης, τουλάχιστον σε κάποιο βαθμό.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν στα Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών, ενδέχεται να ανοίξουν μια νέα οδό προς την πρόληψη της μετάστασης του όγκου, η οποία είναι η πιο κοινή αιτία θανάτων που σχετίζονται με τον καρκίνο.

«Τώρα μπορούμε να σκεφτούμε τρόπους για να προσθέσουμε νέα υλικά ή φάρμακα για να ενισχύσουμε περαιτέρω αυτό το σκληρυντικό αποτέλεσμα και να αυξήσουμε την ανθεκτικότητα της μεμβράνης για να αποτρέψουμε το σπάσιμο των καρκινικών κυττάρων», λέει ο Ming Guo, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής μηχανολογία στο MIT.

Οι συν-συγγραφείς του Guo περιλαμβάνουν τον πρώτο συγγραφέα Hui Li του Normal University του Πεκίνου, τον Yue Zheng και τον Shengqiang Cai του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, και τον Yu Long Han από το MIT.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

HPV και καρκίνος: Τί πρέπει να γνωρίζετε;

Έρευνα αποκαλύπτει νέο πιθανό στόχο για θεραπείες καρκίνου των ωοθηκών

Οι καρκινογόνες επιπτώσεις του κόκκινου κρέατος μειώνονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Η μακροζωία πρέπει να επικεντρώνεται στην καλή υγεία και όχι μόνο στη διάρκεια ζωής

Η επιστήμη της μακροζωίας γίνεται γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου στον οποίο ζούμε, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων παγκοσμίως. Ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην εναρκτήρια Εβδομάδα Υγείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπου το The National μίλησε με την πριγκίπισσα Δρ Haya […]

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Η πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1, προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικός, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Close Icon