Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

“Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στόχο εμβολίων mRNA. Έχει αναφερθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα στη θεραπεία του μελανώματος”, σύμφωνα με τον Δρ.  Dr. Jeffrey A. Metts, επικεφαλής προσωπικού στα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου της Αμερικής στην Ατλάντα. “Ωστόσο, η θεραπεία του καρκίνου είναι διαφορετική από την πρόληψη του καρκίνου. Μπορούμε να δούμε τη δραματική πτώση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να δούμε τι έχει επιτύχει τα τελευταία 10 χρόνια η βελτιωμένη ενημέρωση, η προληπτική εξέταση και η χορήγηση του εμβολίου HPV”, ανέφερε ο Metts. Τα καρκινικά εμβόλια, ωστόσο, θολώνουν τις γραμμές μεταξύ πρόληψης και θεραπείας. Ένας παραδοσιακός εμβολιασμός, όπως τα εμβόλια COVID- 19, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την αναγνώριση και την επίθεση των ιικών κυττάρων.

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου λειτουργεί παρομοίως, διδάσκοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα είτε για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου είτε για να αναζητήσει ενεργά και να καταστρέψει όγκους στο σώμα ως ανοσοθεραπεία. Ένας λόγος που αυτό λειτουργεί είναι επειδή η επεξεργασία mRNA είναι μια τόσο ευέλικτη τεχνολογία. Μία από τις προκλήσεις της χρήσης του mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο, είναι ότι το mRNA δεν διαρκεί πολύ στον οργανισμό πριν επιδεινωθεί. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την αλλαγή αυτή αποτελεί αντικείμενο για νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nano Acts American Chemical Society. Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα νέο υδρογέλη που περιέχει και σταθεροποιεί το mRNA, επιτρέποντας την αργή απελευθέρωση τόσο του mRNA όσο και ενός ενισχυτικού (μιας ένωσης που βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση σε ένα εμβόλιο)

Αυτό θα επέτρεπε τη διάρκεια των θεραπειών για 30 ημέρες. Στη μελέτη, ποντίκια με μελάνωμα στα οποία χορηγήθηκε η θεραπεία εμφάνισαν τόσο μειώσεις στο μέγεθος του όγκου όσο και καμία περαιτέρω μετάσταση στους πνεύμονες μετά τη θεραπεία με αυτό το εμβόλιο mRNA, ανέφεραν οι ερευνητές. Εάν είναι επιτυχής κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για τη θεραπεία καρκίνων στον άνθρωπο.

Οι δυνατότητες των εμβολίων mRNA πέραν του COVID- 19

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Pfizer: Ερευνητές ζητούν την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου - Τα δεδομένα 

Νέα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίκής Επιτροπής και Phizer/Biontech για επιπλέον εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος για το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των άλλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.

Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.