Επιστημονικά Νέα

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες

Κορωνοϊός και καρκίνος: Μπορεί η τεχνολογία RNA να βοηθήσει και στις νεοπλασίες; Η τεχνολογία RNA (mRNA) που χρησιμοποιείται στα εμβόλια Moderna και Pfizer COVID- 19 μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

“Τα καρκινικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν στόχο εμβολίων mRNA. Έχει αναφερθεί πρόοδος σε αυτό τον τομέα στη θεραπεία του μελανώματος”, σύμφωνα με τον Δρ.  Dr. Jeffrey A. Metts, επικεφαλής προσωπικού στα Κέντρα Θεραπείας Καρκίνου της Αμερικής στην Ατλάντα. “Ωστόσο, η θεραπεία του καρκίνου είναι διαφορετική από την πρόληψη του καρκίνου. Μπορούμε να δούμε τη δραματική πτώση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για να δούμε τι έχει επιτύχει τα τελευταία 10 χρόνια η βελτιωμένη ενημέρωση, η προληπτική εξέταση και η χορήγηση του εμβολίου HPV”, ανέφερε ο Metts. Τα καρκινικά εμβόλια, ωστόσο, θολώνουν τις γραμμές μεταξύ πρόληψης και θεραπείας. Ένας παραδοσιακός εμβολιασμός, όπως τα εμβόλια COVID- 19, προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την αναγνώριση και την επίθεση των ιικών κυττάρων.

Ένα εμβόλιο κατά του καρκίνου λειτουργεί παρομοίως, διδάσκοντας στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού να αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα είτε για να αποτρέψει την επανεμφάνιση του καρκίνου είτε για να αναζητήσει ενεργά και να καταστρέψει όγκους στο σώμα ως ανοσοθεραπεία. Ένας λόγος που αυτό λειτουργεί είναι επειδή η επεξεργασία mRNA είναι μια τόσο ευέλικτη τεχνολογία. Μία από τις προκλήσεις της χρήσης του mRNA για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο, είναι ότι το mRNA δεν διαρκεί πολύ στον οργανισμό πριν επιδεινωθεί. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας για την αλλαγή αυτή αποτελεί αντικείμενο για νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nano Acts American Chemical Society. Κινέζοι ερευνητές ανέπτυξαν και δοκίμασαν ένα νέο υδρογέλη που περιέχει και σταθεροποιεί το mRNA, επιτρέποντας την αργή απελευθέρωση τόσο του mRNA όσο και ενός ενισχυτικού (μιας ένωσης που βελτιώνει την ανοσολογική απάντηση σε ένα εμβόλιο)

Αυτό θα επέτρεπε τη διάρκεια των θεραπειών για 30 ημέρες. Στη μελέτη, ποντίκια με μελάνωμα στα οποία χορηγήθηκε η θεραπεία εμφάνισαν τόσο μειώσεις στο μέγεθος του όγκου όσο και καμία περαιτέρω μετάσταση στους πνεύμονες μετά τη θεραπεία με αυτό το εμβόλιο mRNA, ανέφεραν οι ερευνητές. Εάν είναι επιτυχής κατά τη διάρκεια περαιτέρω δοκιμών, αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολλά υποσχόμενη εξέλιξη για τη θεραπεία καρκίνων στον άνθρωπο.

Οι δυνατότητες των εμβολίων mRNA πέραν του COVID- 19

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Pfizer: Ερευνητές ζητούν την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης του εμβολίου - Τα δεδομένα 

Νέα συμφωνία μεταξύ Ευρωπαίκής Επιτροπής και Phizer/Biontech για επιπλέον εμβόλια για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Τι λέει Γερμανός λοιμωξιολόγος για το εμβόλιο της AstraZeneca έναντι των άλλων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.

Ένα τεστ αίματος προβλέπει τον κίνδυνο καρκίνου στο ήπαρ

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος: Υπολογίζεται ότι το ένα τέταρτο των ενηλίκων στις ΗΠΑ πάσχει από μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (NAFLD), μια περίσσεια λίπους στα ηπατικά κύτταρα που μπορεί να προκαλέσει χρόνια φλεγμονή και ηπατική βλάβη, αυξάνοντας τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος. Eρευνητές από το UT Southwestern έχουν αναπτύξει μια απλή εξέταση αίματος για να προβλέψουν ποιοι ασθενείς με NAFLD είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του ήπατος.