Ογκολογία

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα με νέα μέθοδο

Καρκίνος θεραπεία όγκος: Οι επιστήμονες στο Ινστιτούτο Ιατρικής Ανακάλυψης του Sanford Burnham Prebys έχουν δείξει ότι η παρεμπόδιση της κατασκευής συμπλοκών πυρηνικών πόρων – μεγάλα κανάλια που ελέγχουν τη ροή υλικών μέσα και έξω από τον πυρήνα των κυττάρων – συρρικνώνουν τους επιθετικούς όγκους σε ποντίκια, αφήνοντας τα υγιή κύτταρα ανεπηρέαστα. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Cancer Discovery αποκαλύπτει μια νέα αχίλλειο πτέρνα για τον καρκίνο που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες θεραπείες για θανατηφόρους όγκους όπως το μελάνωμα, η λευχαιμία και τον καρκίνο του παχέος εντέρου.

“Τα σύμπλοκα πυρηνικών πόρων είναι οι” οδοί “από τις οποίες περνούν όλα τα υλικά για να εισέλθουν στον πυρήνα του κυττάρου. Επειδή τα καρκινικά κύτταρα αναπτύσσονται γρήγορα και διαιρούνται, χρειάζονται και δημιουργούν περισσότερα συμπλέγματα πυρηνικών πόρων από τα κανονικά κύτταρα”, λέει ο Maximiliano D’Angelo, Ph .D., Αναπληρωτής καθηγητής στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, Γήρανσης και Αναγέννησης στο Sanford Burnham Prebys. “Η μελέτη μας είναι η πρώτη που αποδεικνύει ότι εμποδίζοντας το σχηματισμό αυτών των πυρηνικών” θυρών “μπορούμε επιλεκτικά να σκοτώσουμε καρκινικά κύτταρα”. Ακόμη: Καρκινικά κύτταρα ανοσοποιητικό: Επιστήμονες αναγνωρίζουν δεκάδες γονίδια -“κλειδιά”

Tumor-Art.jpg

Ένας πολλά υποσχόμενος νέος τρόπος για τη θεραπεία του καρκίνου

Επειδή τα καρκινικά κύτταρα εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την πυρηνική διαδικασία μεταφοράς – την κίνηση μορίων μέσω πυρηνικών πόρων – στοχεύοντας τα μηχανήματα πυρηνικής μεταφοράς είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για θεραπείες καρκίνου. Ο D’Angelo είναι αισιόδοξος ότι η στόχευση του σχηματισμού πυρηνικών συμπλοκών πόρων, που επηρεάζει μόνο τα διαιρούμενα κύτταρα και συνεπώς πιθανότατα θα σκοτώνει μόνο καρκινικά κύτταρα, μπορεί να προσφέρει έναν ασφαλή τρόπο για τη θεραπεία πολλών τύπων καρκίνου. Ωστόσο, μέχρι τώρα αυτή η υπόθεση δεν είχε δοκιμαστεί ακόμη.

Στη μελέτη, ο D’Angelo και η ομάδα του δοκίμασαν αυτήν την υπόθεση με μεταμόσχευση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων που δεν μπορούν να σχηματίσουν συμπλέγματα πυρηνικών πόρων σε ποντίκια. Δοκιμάστηκαν τρεις διαφορετικοί τύποι καρκινικών κυττάρων – μελάνωμα, λευχαιμία και καρκίνος του παχέος εντέρου – που είναι γνωστό ότι εξαρτώνται ιδιαίτερα από συμπλέγματα πυρηνικών πόρων. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όλα αυτά τα ποντίκια είχαν μικρότερους όγκους και βραδύτερη ανάπτυξη όγκων. “Δείξαμε ότι η αδυναμία κατασκευής καναλιών πυρηνικών πόρων είναι καταστροφική για τα ταχέως αναπτυσσόμενα καρκινικά κύτταρα , αλλά δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στα υγιή κύτταρα – που απλώς σταματούν την ανάπτυξή τους και στη συνέχεια αναρρώνουν”, λέει ο Stephen Sakuma, απόφοιτος μαθητής στο εργαστήριο D’Angelo και πρώτος συγγραφέας της μελέτης. “Τα ευρήματά μας παρέχουν μια σημαντική απόδειξη της έννοιας ότι αυτή η προσέγγιση θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν νέο τύπο θεραπείας καρκίνου, ο οποίος μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμος για επιθετικούς ή μεταστατικούς καρκίνους που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν”.

Cancer-Cells.jpg

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Προσδιορίστηκαν νέοι προγνωστικοί δείκτες για καρκίνο του παχέος εντέρου

Μέτρα πρόληψης καρκίνου μαστού

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες έχει πιθανότητες να τον εκδηλώσει, με τον αριθμό των ετήσιων κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο να υπερβαίνει τα 1,6 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Οι καρκίνοι του παγκρέατος δεν ήταν ευαίσθητοι στη θεραπεία του ανοσοποιητικού συστήματος, και εκείνοι από εμάς στον τομέα προσπαθούμε να τακτοποιήσουμε είναι γιατί αυτό που κάνει αυτόν τον καρκίνο τόσο διαφορετικό

Αποκαλύφθηκε κρίσιμο γονίδιο για την ανάπτυξη του σαρκώματος Ewing

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Science Advances περιγράφει πώς η ογκογόνος πρωτεΐνη σύντηξης EWSR1-FLI1 κατευθύνεται στα διάφορα μέρη του γονιδιώματος από το RING1B, επιτρέποντας στο EWSR1-FLI1 να εισβάλλει στο μεταγραφικό πρόγραμμα των κυττάρων, μετατρέποντάς τα σε καρκινικά κύτταρα.

Η χαρτογράφηση της κυτταρικής δραστηριότητα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου

Επιστήμονες ενδέχεται να είναι σε θέση να αποτρέψουν τον καρκίνο ελέγχοντας δύο πρωτεΐνες που λειτουργούν βαθιά μέσα στο τέλμα των επιγενετικών μεταβάσεων της μοίρας των κυττάρων