Επιστημονικά Νέα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Ερευνητής εξετάζει νανο-φορέα ως πιθανή θεραπεία γλοιοβλαστωμάτων - Θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες.

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Με ποσοστό επιβίωσης μόνο πέντε ετών, η πιο κοινή και επιθετική μορφή πρωτογενούς όγκου του εγκεφάλου, πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τρέχουσες αγωγές που βασίζονται σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και τους συνδυασμούς τους. “Δύο από τις κύριες προκλήσεις στη θεραπεία των γλοιωμάτων περιλαμβάνουν την κακή μεταφορά χημειοθεραπευτικών στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτών των θεραπευτικών σε υγιείς ιστούς”, δήλωσε η Sheereen Majd, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Για να πάρετε αρκετό φάρμακο στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος, απαιτείται υψηλή δόση φαρμάκου, αλλά αυτό εισάγει περισσότερη τοξικότητα στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.”

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου του Advanced Healthcare Materials, ο Majd αναφέρει ένα νέο νανοθεραπευτικό στόχευσης γλοιώματος που θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες. Ένας χηλικοποιητής σιδήρου γνωστός ως Dp44mT (Di-2-pyridylketone-4,4-dimethyl-3-thiosemicarbazone) είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο που είναι γνωστό ότι αναστέλλει την εξέλιξη των όγκων αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί κατά των όγκων του εγκεφάλου πριν από αυτήν τη μελέτη. Ο χηλικοποιητής εργάζεται για να τραβήξει την υπερβολική ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται τα καρκινικά κύτταρα, και έτσι να λιμοκτονήσει.

Χρησιμοποιώντας ενδείξεις από τους ίδιους τους όγκους, ο Majd ανέπτυξε έναν νανο-φορέα φορτωμένο με Dp44mT ο οποίος θα προσελκύονταν σε όγκους γλοιώματος, οι οποίοι παρουσιάζουν πολλούς υποδοχείς IL13 (Interluken). Επειδή οι υποδοχείς IL13 είναι άφθονοι, πρόσθεσε προσδέματα IL13 στον εγκεκριμένο από τον FDA βιοαποικοδομήσιμο πολυμερή φορέα του (με το Dp44mT μέσα) έτσι ώστε οι υποδοχείς να δελεάσουν τους συνδέτες, λαμβάνοντας έτσι το φάρμακο.

Πριν από το νέο της φορέα, το φάρμακο Dp44mT θα χορηγηθεί, αλλά θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και σε μέρη που δεν προορίζεται να πάει. «Είναι σαν φάκελος χωρίς διεύθυνση. Μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και με τοξίνες μέσα του θα μπορούσε να σκοτώσει οτιδήποτε. Τώρα, με τη στοχευμένη παράδοσή μας, βάζουμε μια διεύθυνση στο πακέτο και πηγαίνει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα», είπε. Μεγ. Οι επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου αναπτύσσουν επίσης υψηλά επίπεδα αντοχής στα πολλαπλά φάρμακα, καθιστώντας τους σχεδόν αδιαπέρατους από τα κοινά χημειοθεραπευτικά όπως το temozolomide ή το doxorubicin. “Υπάρχει, επομένως, επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές συνθέσεις με την ικανότητα να ξεπεραστεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα σε επιθετικούς όγκους γλοιώματος και να σκοτωθούν αυτά τα κακοήθη κύτταρα χωρίς να προκληθεί βλάβη στους υγιείς ιστούς”, αναφέρει ο Majd. Η μελέτη του Majd, η οποία εξέτασε το νανοθεραπευτικό τόσο in vivo όσο και in vitro, είναι η πρώτη έκθεση για τη στοχευμένη παράδοση Dp44mT σε κακοήθεις όγκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο τεστ εντοπίζει με ακρίβεια προβληματικά κύτταρα στο γλοιοβλάστωμα

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η συστροφή και συμπίεση των πρωτεϊνών προσδίδει αντίσταση στον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Νέα δεδομένα για τον καρκίνο ήπατος που σχετίζεται με το NASH

Μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα: Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αποδυναμώνουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού, με αποτέλεσμα τη μετανάστευση και τη συσσώρευση λιποτεϊχοϊκού οξέος στο ήπαρ. Το συσσωρευμένο λιποτεϊχοϊκό οξύ διεγείρει τη διάσπαση της πρωτεΐνης γαδερμίνης D, σχηματίζοντας πόρους της κυτταρικής μεμβράνης, όπου οι παράγοντες SASP IL-1β και IL-33 απελευθερώνονται από τα ηπατικά αστερικά κύτταρα. Η IL-33 ενεργοποιεί τα ρυθμιστικά Τ κύτταρα που καταστέλλουν την ανοσολογική απόκριση, επιταχύνοντας την ανάπτυξη καρκίνου.

Οι πολιτικοί ζουν περισσότερα χρόνια από τον γενικό πληθυσμό

Νέα μελέτη: Μεγάλο το χάσμα στο προσδόκιμο ζωής μεταξύ ομάδων ελίτ και γενικού πληθυσμού. Νέα μελέτη, διαπιστώνει ότι από τον 20ο αιώνα, οι πολιτικοί έχουν αυξανόμενο πλεονέκτημα επιβίωσης συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, στη γειτονική Ιταλία ο μέσος πολίτης είχε 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνει μέσα στον επόμενο χρόνο από ό,τι ένας πολιτικός της ίδιας ηλικίας και φύλου.

Η μέτρηση γλυκόζης συμβάλλει στην ανίχνευση των αντισωμάτων του κορωνοϊού

Covid-19: Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο προσδιορισμός πρωτεΐνης αντισώματος-ινβερτάσης που βασίζεται σε μετρητή γλυκόζης θα μπορούσε να ανιχνεύσει με ακρίβεια τα αντισώματα IgG κατά του SARS-CoV-2 και η απόδοσή του ήταν συγκρίσιμη με τα εμπορικά διαθέσιμα ELISA.

Ουσιαστικός ο ρόλος του λίπους στην ανάπτυξη καρκινικού όγκου

Καρκίνος: Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια και του MIT αποκαλύπτουν γιατί τα καρκινικά κύτταρα συχνά αναγκάζονται να εισαγάγουν λίπος για να αναπτυχθούν. Το εύρημά τους θα μπορούσε να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης του όγκου.

Ποιες είναι οι αιτίες της υπομελάγχρωσης;

Υπομελάγχρωση: . Η υπομελάγχρωση μπορεί να εμφανιστεί σε άτομα όλων των φυλών, αλλά μπορεί να είναι πιο αισθητή σε άτομα με πιο σκούρο δέρμα λόγω της αντίθεσης μεταξύ του φυσικού χρώματος του δέρματος και των λευκών κηλίδων.

Εξέταση αίματος θα μπορούσε να διαγνώσει το Πάρκινσον

Νόσος του Πάρκινσον: Μια ερευνητική ομάδα από την Ιατρική Σχολής του Πανεπιστημίου του Κιέλου ανέπτυξε μια μέθοδο που εντοπίζει αξιόπιστα τις πρωτεϊνικές αλλαγές στο αίμα που είναι χαρακτηριστικές της νόσου του Πάρκινσον.