Επιστημονικά Νέα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Ερευνητής εξετάζει νανο-φορέα ως πιθανή θεραπεία γλοιοβλαστωμάτων - Θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες.

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Με ποσοστό επιβίωσης μόνο πέντε ετών, η πιο κοινή και επιθετική μορφή πρωτογενούς όγκου του εγκεφάλου, πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τρέχουσες αγωγές που βασίζονται σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και τους συνδυασμούς τους. “Δύο από τις κύριες προκλήσεις στη θεραπεία των γλοιωμάτων περιλαμβάνουν την κακή μεταφορά χημειοθεραπευτικών στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτών των θεραπευτικών σε υγιείς ιστούς”, δήλωσε η Sheereen Majd, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Για να πάρετε αρκετό φάρμακο στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος, απαιτείται υψηλή δόση φαρμάκου, αλλά αυτό εισάγει περισσότερη τοξικότητα στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.”

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου του Advanced Healthcare Materials, ο Majd αναφέρει ένα νέο νανοθεραπευτικό στόχευσης γλοιώματος που θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες. Ένας χηλικοποιητής σιδήρου γνωστός ως Dp44mT (Di-2-pyridylketone-4,4-dimethyl-3-thiosemicarbazone) είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο που είναι γνωστό ότι αναστέλλει την εξέλιξη των όγκων αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί κατά των όγκων του εγκεφάλου πριν από αυτήν τη μελέτη. Ο χηλικοποιητής εργάζεται για να τραβήξει την υπερβολική ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται τα καρκινικά κύτταρα, και έτσι να λιμοκτονήσει.

Χρησιμοποιώντας ενδείξεις από τους ίδιους τους όγκους, ο Majd ανέπτυξε έναν νανο-φορέα φορτωμένο με Dp44mT ο οποίος θα προσελκύονταν σε όγκους γλοιώματος, οι οποίοι παρουσιάζουν πολλούς υποδοχείς IL13 (Interluken). Επειδή οι υποδοχείς IL13 είναι άφθονοι, πρόσθεσε προσδέματα IL13 στον εγκεκριμένο από τον FDA βιοαποικοδομήσιμο πολυμερή φορέα του (με το Dp44mT μέσα) έτσι ώστε οι υποδοχείς να δελεάσουν τους συνδέτες, λαμβάνοντας έτσι το φάρμακο.

Πριν από το νέο της φορέα, το φάρμακο Dp44mT θα χορηγηθεί, αλλά θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και σε μέρη που δεν προορίζεται να πάει. «Είναι σαν φάκελος χωρίς διεύθυνση. Μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και με τοξίνες μέσα του θα μπορούσε να σκοτώσει οτιδήποτε. Τώρα, με τη στοχευμένη παράδοσή μας, βάζουμε μια διεύθυνση στο πακέτο και πηγαίνει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα», είπε. Μεγ. Οι επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου αναπτύσσουν επίσης υψηλά επίπεδα αντοχής στα πολλαπλά φάρμακα, καθιστώντας τους σχεδόν αδιαπέρατους από τα κοινά χημειοθεραπευτικά όπως το temozolomide ή το doxorubicin. “Υπάρχει, επομένως, επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές συνθέσεις με την ικανότητα να ξεπεραστεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα σε επιθετικούς όγκους γλοιώματος και να σκοτωθούν αυτά τα κακοήθη κύτταρα χωρίς να προκληθεί βλάβη στους υγιείς ιστούς”, αναφέρει ο Majd. Η μελέτη του Majd, η οποία εξέτασε το νανοθεραπευτικό τόσο in vivo όσο και in vitro, είναι η πρώτη έκθεση για τη στοχευμένη παράδοση Dp44mT σε κακοήθεις όγκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο τεστ εντοπίζει με ακρίβεια προβληματικά κύτταρα στο γλοιοβλάστωμα

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η συστροφή και συμπίεση των πρωτεϊνών προσδίδει αντίσταση στον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.

Πώς οι κρεατοελιές μετατρέπονται σε μελάνωμα

Μελάνωμα κρεατοελιές: Οι κρεατοελιές και τα μελανώματα είναι και οι δύο όγκοι του δέρματος που προέρχονται από το ίδιο κύτταρο που ονομάζεται μελανοκύτταρο. Πώς μια κρεατοελιά μπορεί να εξελιχθεί σε μελάνωμα;

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.