Επιστημονικά Νέα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Ερευνητής εξετάζει νανο-φορέα ως πιθανή θεραπεία γλοιοβλαστωμάτων - Θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες.

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Με ποσοστό επιβίωσης μόνο πέντε ετών, η πιο κοινή και επιθετική μορφή πρωτογενούς όγκου του εγκεφάλου, πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τρέχουσες αγωγές που βασίζονται σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και τους συνδυασμούς τους. “Δύο από τις κύριες προκλήσεις στη θεραπεία των γλοιωμάτων περιλαμβάνουν την κακή μεταφορά χημειοθεραπευτικών στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτών των θεραπευτικών σε υγιείς ιστούς”, δήλωσε η Sheereen Majd, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Για να πάρετε αρκετό φάρμακο στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος, απαιτείται υψηλή δόση φαρμάκου, αλλά αυτό εισάγει περισσότερη τοξικότητα στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.”

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου του Advanced Healthcare Materials, ο Majd αναφέρει ένα νέο νανοθεραπευτικό στόχευσης γλοιώματος που θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες. Ένας χηλικοποιητής σιδήρου γνωστός ως Dp44mT (Di-2-pyridylketone-4,4-dimethyl-3-thiosemicarbazone) είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο που είναι γνωστό ότι αναστέλλει την εξέλιξη των όγκων αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί κατά των όγκων του εγκεφάλου πριν από αυτήν τη μελέτη. Ο χηλικοποιητής εργάζεται για να τραβήξει την υπερβολική ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται τα καρκινικά κύτταρα, και έτσι να λιμοκτονήσει.

Χρησιμοποιώντας ενδείξεις από τους ίδιους τους όγκους, ο Majd ανέπτυξε έναν νανο-φορέα φορτωμένο με Dp44mT ο οποίος θα προσελκύονταν σε όγκους γλοιώματος, οι οποίοι παρουσιάζουν πολλούς υποδοχείς IL13 (Interluken). Επειδή οι υποδοχείς IL13 είναι άφθονοι, πρόσθεσε προσδέματα IL13 στον εγκεκριμένο από τον FDA βιοαποικοδομήσιμο πολυμερή φορέα του (με το Dp44mT μέσα) έτσι ώστε οι υποδοχείς να δελεάσουν τους συνδέτες, λαμβάνοντας έτσι το φάρμακο.

Πριν από το νέο της φορέα, το φάρμακο Dp44mT θα χορηγηθεί, αλλά θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και σε μέρη που δεν προορίζεται να πάει. «Είναι σαν φάκελος χωρίς διεύθυνση. Μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και με τοξίνες μέσα του θα μπορούσε να σκοτώσει οτιδήποτε. Τώρα, με τη στοχευμένη παράδοσή μας, βάζουμε μια διεύθυνση στο πακέτο και πηγαίνει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα», είπε. Μεγ. Οι επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου αναπτύσσουν επίσης υψηλά επίπεδα αντοχής στα πολλαπλά φάρμακα, καθιστώντας τους σχεδόν αδιαπέρατους από τα κοινά χημειοθεραπευτικά όπως το temozolomide ή το doxorubicin. “Υπάρχει, επομένως, επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές συνθέσεις με την ικανότητα να ξεπεραστεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα σε επιθετικούς όγκους γλοιώματος και να σκοτωθούν αυτά τα κακοήθη κύτταρα χωρίς να προκληθεί βλάβη στους υγιείς ιστούς”, αναφέρει ο Majd. Η μελέτη του Majd, η οποία εξέτασε το νανοθεραπευτικό τόσο in vivo όσο και in vitro, είναι η πρώτη έκθεση για τη στοχευμένη παράδοση Dp44mT σε κακοήθεις όγκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο τεστ εντοπίζει με ακρίβεια προβληματικά κύτταρα στο γλοιοβλάστωμα

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η συστροφή και συμπίεση των πρωτεϊνών προσδίδει αντίσταση στον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η παύση του εμβολίου της J&J ήταν ένα μεγάλο λάθος δηλώνει ο καθηγητής ιατρικής Δρ. Marc Siegel

Δρ Marc Siegel: Τα μηνύματα κατά του φόβου είναι σημαντικά για τους κλινικούς ιατρούς που προσπαθούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να θέσουν τους κινδύνους σε προοπτική. Siegel: «Τεράστια πυρκαγιά» στα μηνύματα εμβολίων από τον Fauci, αξιωματούχους υγείας. Ο καθηγητής Ιατρικής και ιατρικός συνεργάτης της Fox News, Dr. Marc Siegel, συζητά την εκτεταμένη κριτική για την […]

Τα εκπαιδευμένα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν κορωνoϊό σε δείγματα ούρων

Σε μελλοντικές μελέτες, οι ερευνητές θα πρέπει να εκπαιδεύουν σκύλους σε διαφορετικά δείγματα και να μην δοκιμάζουν επανειλημμένα τα σκυλιά σε δείγματα από τα ίδια άτομα, σύμφωνα με τη δήλωση.

Οι άνω των 50 που κοιμούνται λιγότερο από 6 ώρες κινδυνεύουν περισσότερο από άνια

Άνια: Άτομα που κοιμούνται τακτικά για έξι ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ στη μέση ηλικία είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με εκείνους που συνήθως καταφέρνουν να κοιμηθούν επτά ώρες, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη μελέτη για την ασθένεια.

Ωκεάνια ζώα της Εδιακρανικής εποχής είναι οι αρχαίοι μας πρόγονοι

Θάλασσα Ζωή: Πάνω από μισό δισεκατομμύριο χρόνια πριν, ακέφαλα θαλάσσια πλάσματα που έμοιαζαν με φύλλα κατοικούσαν τις αρχέγονες θάλασσες. Παρόλο που αυτά τα αρχέγονα ζώα δεν έμοιαζαν με εμάς, μερικά από τα πιο σημαντικά γονίδια μας μπορεί να είναι "λείψανα" ηλικίας 555 εκατομμυρίων ετών αυτών τα χαμένων πλασμάτων, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Το εμβόλιο οπιοειδών θα μπορούσε να είναι «αλλαγή του παιχνιδιού για εθισμό», λέει ερευνητής

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης περιλαμβάνει 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για την πρόληψη και τη θεραπεία της κατάχρησης ναρκωτικών και 30 εκατομμύρια δολάρια περισσότερα για τοπικές υπηρεσίες προς όφελος των τοξικομανών.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.