Επιστημονικά Νέα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Νανοθεραπευτική στόχευση δίνει θετικά αποτελέσματα

Ερευνητής εξετάζει νανο-φορέα ως πιθανή θεραπεία γλοιοβλαστωμάτων - Θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες.

Γλοιοβάστωμα θεραπεία: Με ποσοστό επιβίωσης μόνο πέντε ετών, η πιο κοινή και επιθετική μορφή πρωτογενούς όγκου του εγκεφάλου, πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί χρησιμοποιώντας τρέχουσες αγωγές που βασίζονται σε χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, χημειοθεραπεία και τους συνδυασμούς τους. “Δύο από τις κύριες προκλήσεις στη θεραπεία των γλοιωμάτων περιλαμβάνουν την κακή μεταφορά χημειοθεραπευτικών στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος και τις ανεπιθύμητες παρενέργειες αυτών των θεραπευτικών σε υγιείς ιστούς”, δήλωσε η Sheereen Majd, επίκουρη καθηγήτρια βιοϊατρικής μηχανικής στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον. “Για να πάρετε αρκετό φάρμακο στο φράγμα του εγκεφάλου του αίματος, απαιτείται υψηλή δόση φαρμάκου, αλλά αυτό εισάγει περισσότερη τοξικότητα στο σώμα και μπορεί να προκαλέσει περισσότερα προβλήματα.”

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε και παρουσιάστηκε στο εξώφυλλο του τεύχους Ιανουαρίου του Advanced Healthcare Materials, ο Majd αναφέρει ένα νέο νανοθεραπευτικό στόχευσης γλοιώματος που θα αφορά μόνο τα καρκινικά κύτταρα που προσφέρουν αυξημένη αποτελεσματικότητα και μειωμένες παρενέργειες. Ένας χηλικοποιητής σιδήρου γνωστός ως Dp44mT (Di-2-pyridylketone-4,4-dimethyl-3-thiosemicarbazone) είναι ένα αποτελεσματικό φάρμακο που είναι γνωστό ότι αναστέλλει την εξέλιξη των όγκων αλλά δεν είχε χρησιμοποιηθεί κατά των όγκων του εγκεφάλου πριν από αυτήν τη μελέτη. Ο χηλικοποιητής εργάζεται για να τραβήξει την υπερβολική ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται τα καρκινικά κύτταρα, και έτσι να λιμοκτονήσει.

Χρησιμοποιώντας ενδείξεις από τους ίδιους τους όγκους, ο Majd ανέπτυξε έναν νανο-φορέα φορτωμένο με Dp44mT ο οποίος θα προσελκύονταν σε όγκους γλοιώματος, οι οποίοι παρουσιάζουν πολλούς υποδοχείς IL13 (Interluken). Επειδή οι υποδοχείς IL13 είναι άφθονοι, πρόσθεσε προσδέματα IL13 στον εγκεκριμένο από τον FDA βιοαποικοδομήσιμο πολυμερή φορέα του (με το Dp44mT μέσα) έτσι ώστε οι υποδοχείς να δελεάσουν τους συνδέτες, λαμβάνοντας έτσι το φάρμακο.

Πριν από το νέο της φορέα, το φάρμακο Dp44mT θα χορηγηθεί, αλλά θα μπορούσε να πάει οπουδήποτε στο σώμα, ακόμη και σε μέρη που δεν προορίζεται να πάει. «Είναι σαν φάκελος χωρίς διεύθυνση. Μπορεί να προσγειωθεί οπουδήποτε και με τοξίνες μέσα του θα μπορούσε να σκοτώσει οτιδήποτε. Τώρα, με τη στοχευμένη παράδοσή μας, βάζουμε μια διεύθυνση στο πακέτο και πηγαίνει απευθείας στα καρκινικά κύτταρα», είπε. Μεγ. Οι επιθετικοί όγκοι του εγκεφάλου αναπτύσσουν επίσης υψηλά επίπεδα αντοχής στα πολλαπλά φάρμακα, καθιστώντας τους σχεδόν αδιαπέρατους από τα κοινά χημειοθεραπευτικά όπως το temozolomide ή το doxorubicin. “Υπάρχει, επομένως, επείγουσα ανάγκη για πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές συνθέσεις με την ικανότητα να ξεπεραστεί η ανθεκτικότητα στα φάρμακα σε επιθετικούς όγκους γλοιώματος και να σκοτωθούν αυτά τα κακοήθη κύτταρα χωρίς να προκληθεί βλάβη στους υγιείς ιστούς”, αναφέρει ο Majd. Η μελέτη του Majd, η οποία εξέτασε το νανοθεραπευτικό τόσο in vivo όσο και in vitro, είναι η πρώτη έκθεση για τη στοχευμένη παράδοση Dp44mT σε κακοήθεις όγκους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέο τεστ εντοπίζει με ακρίβεια προβληματικά κύτταρα στο γλοιοβλάστωμα

Μπορεί, άραγε, η τεχνολογία mRNA να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του καρκίνου

Η συστροφή και συμπίεση των πρωτεϊνών προσδίδει αντίσταση στον καρκίνο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το τεστ ομιλίας ενός λεπτού θα μπορούσε να βοηθήσει στην αξιολόγηση του κινδύνου άνοιας

«Οι αξιολογήσεις που βασίζονται στην ομιλία είναι μια άλλη ευκαιρία για να εξοικονομήσουμε χρόνο ως γιατροί για να κάνουμε αξιολογήσεις πριν έρθει κάποιος στην κλινική μνήμης», είπε.

Σταδιακή γνωστική εξασθένηση σε ενήλικες με τρέμουλο στα χέρια

Ιδιοπαθής τρόμος: Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει λεπτομέρειες σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο ήπιας γνωστικής εξασθένησης και άνοιας που μπορεί να αντιμετωπίσουν τα άτομα με ιδιοπαθή τρόμο.

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα και πότε πρέπει να αφαιρείται;

Σκωληκοειδίτιδα χειρουργείο: Η σκωληκοειδίτιδα είναι μια ιατρική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από τη φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης, ενός μικρού θύλακα που βρίσκεται στο κάτω δεξιό μέρος της κοιλιάς.

Τι είναι η νόσος του Addison και πώς αντιμετωπίζεται;

Νόσος Addison: Η νόσος του Addison, γνωστή και ως πρωτοπαθής επινεφριδιακή ανεπάρκεια, είναι μια σπάνια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ανεπαρκή παραγωγή κορτιζόλης και συχνά ορμονών αλδοστερόνης από τα επινεφρίδια.

Τι είναι η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται;

Aγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα: Η αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα (AS) είναι μια χρόνια φλεγμονώδης νόσος που επηρεάζει κυρίως τη σπονδυλική στήλη, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία και τελικά σύντηξη των σπονδύλων.