Επιστημονικά Νέα

Γλοιοβλάστωμα εγκέφαλος τεστ: Νέα δοκιμή φέρνει απτά αποτελέσματα

Γλοιοβλάστωμα εγκέφαλος τεστ: Νέα δοκιμή φέρνει απτά αποτελέσματα

Μια εργαστηριακή δοκιμή που αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους βιολόγους του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μπορεί να εντοπίσει, να συλλάβει και να αναλύσει με ακρίβεια τα θανατηφόρα κύτταρα στον πιο κοινό και επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου σε ενήλικες.

Γλοιοβλάστωμα εγκέφαλος τεστ: Μια εργαστηριακή δοκιμή που αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τους βιολόγους του Πανεπιστημίου Johns Hopkins μπορεί να εντοπίσει, να συλλάβει και να αναλύσει με ακρίβεια τα θανατηφόρα κύτταρα στον πιο κοινό και επιθετικό καρκίνο του εγκεφάλου σε ενήλικες.  Η ικανότητα της μεθόδου να συλλάβει τα επεμβατικά πολλαπλασιαζόμενα και πολύ κινητά κύτταρα στην θανατηφόρα κατάσταση που ονομάζεται γλοιοβλάστωμα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανακάλυψη νέων φαρμάκων για την πρόληψη ή την επιβράδυνση της εξάπλωσης του καρκίνου. Το τεστ μπορεί επίσης να προβλέψει με ακρίβεια ποιοι ασθενείς έχουν τη λιγότερη ή πιο επιθετική μορφή γλοιοβλαστώματος. Τα ευρήματα περιγράφονται σε μια πρόσφατη δημοσίευση του Nature Biomedical Engineering.

“Επειδή έχουμε τη μοναδική ικανότητα να εντοπίζουμε αυτά τα θανατηφόρα κύτταρα, οραματιζόμαστε να χρησιμοποιήσουμε αυτήν την πλατφόρμα για να εξετάσουμε πιθανές θεραπευτικές ουσίες, προκειμένου να εμποδίσουμε αποτελεσματικά την εισβολή ή / και τον πολλαπλασιασμό αυτών των κυττάρων και τελικά να παρατείνουμε την επιβίωση των ασθενών εφαρμόζοντας στην πράξη το φάρμακο ακριβείας,” είπε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, ο καθηγητής χημικής και βιομοριακής μηχανικής του William H. Schwarz, της βιοϊατρικής μηχανικής και της ογκολογίας, και ανώτερος συγγραφέας. «Υποβάλλοντας αυτά τα θανατηφόρα κύτταρα σε πρωτεογονική ανάλυση, θα εντοπίσουμε και θα χαρακτηρίσουμε νέους στόχους για να σταματήσουμε αυτά τα εξαιρετικά διεισδυτικά και πολλαπλασιαστικά κύτταρα».

Οι τρέχουσες τεχνολογίες δοκιμών δεν μπόρεσαν να προβλέψουν αποτελεσματικά τα αποτελέσματα του γλοιοβλαστώματος που είναι ειδικά για κάθε ασθενή, σύμφωνα με το έγγραφο. Και ποιες μέθοδοι υπάρχουν για ανάλυση μεμονωμένων κυττάρων είναι πολύ χρονοβόρες, δαπανηρές και “ανέφικτες για την ενημέρωση της περίθαλψης των ασθενών, δεδομένης της βραχείας διάρκειας επιβίωσης των ασθενών με γλοιοβλάστωμα”, αναφέρει το έγγραφο. Ο μέσος χρόνος επιβίωσης για τον καρκίνο κυμαίνεται μεταξύ περίπου 6 μηνών για τον λιγότερο επιθετικό τύπο και περίπου 29 μηνών για τον πιο επιθετικό.

Η ομάδα του Johns Hopkins, η οποία συνεργάστηκε με ερευνητές από την κλινική Mayo και το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ σε αυτήν τη μελέτη γλοιοβλαστώματος, απέδειξε πέρυσι την ικανότητα της δοκιμής τους να διακρίνει μεταστατικά από μη μεταστατικά καρκινικά κύτταρα του μαστού, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε άλλους συμπαγείς καρκίνους. Η ομάδα του Johns Hopkins έλαβε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ για τη δοκιμή, που ονομάζεται Microfluidic Assay για τον ποσοτικό προσδιορισμό της εισβολής κυττάρων (MAqCI), το οποίο απαιτεί μόνο έναν μικρό αριθμό κυττάρων να τοποθετηθούν σε μια συσκευή που μοιάζει με ένα γεμάτο με ρευστά φάρμα μυρμήγκι με σχήμα Υ σήραγγες για να μιμούνται αγγειακούς αγωγούς στον εγκέφαλο. Τα κύτταρα μπορούν να βαθμολογηθούν ως τα πιο θανατηφόρα με βάση τρία βασικά στοιχεία της μετάστασης: την ικανότητα να κινούνται, να συμπιέζουν και να συμπιέζουν μέσα από στενά κανάλια διακλάδωσης και να αναπαράγονται.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Ανακαλύφθηκε γονίδιο – υπεύθυνο για το θανατηφόρο γλοιοβλάστωμα

Αποκαλυπτική η αποδόμηση της πολυπλοκότητας του γλοιοβλαστώματος

Στο μέλλον μια εξέταση αίματος θα ανιχνεύει το γλοιοβλάστωμα

Οδηγός συμπτωμάτων για κορωνοϊό, κρυολόγημα και γρίπη

Κορωνοϊός κρυολόγημα γρίπη: H ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊου αυξάνεται σε πολλές χώρες δεδομένης της επικείμενης συνύπαρξης του κορωνοϊού με τα περιστατικά κρυολογήματος και γρίπης. Αυτό που αναμένεται να περιπλέξει τα πράγματα φέτος στη χώρα μας αλλά και αλλού, είναι το γεγονός ότι συμπτώματα των δύο τελευταίων ασθενειών παρουσιάζουν ομοιότητες με […]

Πόσο αποτελεσματικές είναι οι μάσκες κατά του κορωνοϊού;

Η μάσκα και η τήρηση αποστάσεων δεν πρέπει να μας παρασύρουν σε μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ιδίως εν όψει του χειμώνα και δη σε χώρους χωρίς επαρκή αερισμό, υπογραμμίζει διεθνής επιστημονική ομάδα από το πεδίο της ρευστοδυναμικής

AstraZeneca: Τρίτη φάση της δοκιμής του εμβολίου για τον κορωνοϊό, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, οι αρμόδιες Αρχές της Βραζιλίας ανακοίνωσαν πως οι δοκιμές που κάνει το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η εταιρεία AstraZeneca θα συνεχιστούν κανονικά.