Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος αντίσταση: Έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των πρωτεϊνών

Καρκίνος αντίσταση: Έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των πρωτεϊνών

Αποκαλυπτική μελέτη για το ρόλο των πρωτεϊνών στην αντίσταση του καρκίνου

Καρκίνος αντίσταση: Το 1986, ο κυτταρικός βιοχημικός Kazumitsu Ueda, επί του παρόντος στο Ινστιτούτο Ολοκληρωμένων Κυτταρικών Υλικών του Πανεπιστημίου του Κιότο (iCeMS), ανακάλυψε ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ABCB1 θα μπορούσε να μεταφέρει πολλά χημειοθεραπευτικά από ορισμένα καρκινικά κύτταρα, καθιστώντας τα ανθεκτικά στη θεραπεία. Το πώς το έκανε αυτό παρέμεινε ένα μυστήριο για τα τελευταία 35 χρόνια. Τώρα, η ομάδα του δημοσίευσε μια κριτική στο περιοδικό FEBS Letters , συνοψίζοντας ό, τι έμαθαν μετά από χρόνια έρευνας σχετικά με αυτό και άλλες πρωτεΐνες μεταφορέας κασέτας δέσμευσης ATP (ABC).

Οι πρωτεΐνες μεταφορέα ABC είναι πολύ παρόμοιες μεταξύ των ειδών και έχουν διάφορους ρόλους μεταφοράς: εισαγωγή θρεπτικών ουσιών σε κύτταρα, εξαγωγή τοξικών ενώσεων εκτός αυτών και ρύθμιση των συγκεντρώσεων λιπιδίων εντός των κυτταρικών μεμβρανών.

Το ABCB1 είναι μία από αυτές τις πρωτεΐνες και είναι υπεύθυνη για την εξαγωγή τοξικών ενώσεων από το κύτταρο σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι όρχεις και ο πλακούντας. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί επίσης να εξάγει χημειοθεραπευτικά φάρμακα από καρκινικά κύτταρα , καθιστώντας τα ανθεκτικά στη θεραπεία. Η πρωτεΐνη βρίσκεται κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης, με το ένα άκρο να φτάνει στο κύτταρο και το άλλο να βγαίνει στον περιβάλλοντα χώρο. Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν τους ρόλους και τη δομή του εδώ και χρόνια, ο τρόπος λειτουργίας του ήταν ασαφής.

Ο Ueda και η ομάδα του κρυσταλλώνουν την πρωτεΐνη ABCB1 πριν και μετά την εξαγωγή μιας ένωσης. Στη συνέχεια διεξήγαγαν δοκιμές ακτίνων Χ για να προσδιορίσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο δομών. Πραγματοποίησαν επίσης αναλύσεις χρησιμοποιώντας ABCB1 συντηγμένο με φθορίζουσες πρωτεΐνες για την παρακολούθηση των διαμορφωτικών αλλαγών κατά τη μεταφορά.

Διαπίστωσαν ότι οι ενώσεις που προορίζονται για εξαγωγή έχουν πρόσβαση στην κοιλότητα του ABCB1 μέσω μιας πύλης στο τμήμα της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο εσωτερικό της κυτταρικής μεμβράνης. Η ένωση βρίσκεται στην κορυφή της κοιλότητας, όπου προσκολλάται σε μόρια, προκαλώντας μια δομική αλλαγή στην πρωτεΐνη. Αυτή η αλλαγή απαιτεί ενέργεια, η οποία προέρχεται από το μόριο που φέρει την ενέργεια τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP).

Όταν τα ιόντα μαγνησίου συνδέονται με το ATP, το τμήμα του ABCB1 στο εσωτερικό του κυττάρου συσκευάζεται σφιχτά μέσα του και γέρνει, προκαλώντας τη συρρίκνωση της κοιλότητάς του και στη συνέχεια κλείσιμο. Αυτό ανοίγει την πύλη εξόδου της πρωτεΐνης. Η ΑΤΡ συμμετέχει επίσης στο να κάνει το ABCB1 σταδιακά άκαμπτο από το κάτω μέρος του στην κορυφή του, οδηγώντας σε μια κίνηση συστροφής και συμπίεσης που αποβάλλει την ένωση στον εξωκυτταρικό χώρο. “Αυτός ο μηχανισμός διαφέρει από εκείνους άλλων πρωτεϊνών μεταφοράς”, λέει ο Ueda. «Αναμένουμε ότι η δουλειά μας θα διευκολύνει τη μελέτη άλλων πρωτεϊνών ABC, όπως εκείνων που εμπλέκονται στην ομοιόσταση χοληστερόλης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Χαμηλή μόλυνση κορωνοϊού σε ασθενείς που λαμβάνουν ογκολογική θεραπεία

Η ανοσοθεραπεία φέρνει "επανάσταση" στη θεραπεία του καρκίνου

Η Astellas δημιούργησε πλατφόρμα για τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα ενοχοποιεί τη φρουκτόζη για βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα

Ανοσοποιητικό σύστημα: Νέα έρευνα με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Swansea σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ και του Francis Crick Institute στο Λονδίνο έδειξε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη σακχάρου μπορεί να αποτρέψει την ορθή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος των ανθρώπων με τρόπους που, μέχρι τώρα, σε μεγάλο βαθμό ήταν άγνωστοι.

Αποκωδικοποιήθηκε το... κρυφό μήνυμα στο αλεξίπτωτο του Perseverance

NASA Perseverance: Το «κρυφό μήνυμα» της NASA στο αλεξίπτωτο με το οποίο το ρομπότ Perseveranceκατέβηκε στην επιφάνεια του Άρη τράβηξε την προσοχή χρηστών του Διαδικτύου, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το αποκρυπτογράφησαν.

Η πανδημία μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η πανδημία Covid-19, μειώνει το προσδόκιμο ζωής κατά έναν ολόκληρο χρόνο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας., ενώ  εκτιμάται ότι την τελευταία φορά που παρατηρήθηκε μία τέτοια δραματική πτώση ήταν κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος των μονοκλωνικών αντισωμάτων στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Οι νέες μεταλλάξεις του ιού γίνονται όλο και πιο συχνές ανά την υφήλιο, και δημιουργούν εύλογη ανησυχία, κυρίως η μετάλλαξη B.1.351 που πρωτοεμφανίστηκε στη Νότια Αφρική, για την πιθανή ανθεκτικότητα τους, τόσο στις τρέχουσες θεραπευτικές προσεγγίσεις, όσο και στα εμβόλια.

Διεθνής μελέτη διαπίστωσε αυξημένη θνησιμότητα COVID-19 σε ενήλικες με σύνδρομο Down

Κορωνοϊός: Μια νέα μελέτη από διεθνή ομάδα ερευνητών διαπίστωσε ότι οι ενήλικες με σύνδρομο Down είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από COVID-19 σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, υποστηρίζοντας την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό ατόμων με τη συγκεκριμένη γενετική διαταραχή.

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών παθήσεων

Η μιτοχονδριακή δυσλειτουργία είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα μιας ομάδας σπάνιων γενετικών διαταραχών, αλλά μπορεί επίσης να παρατηρηθεί σε κοινές ασθένειες όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες και η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης.

Πώς νιώθουν οι άνθρωποι που δεν έχουν την αίσθηση της αφής

Αφή: Ένα από τα τεράστια προβλήματα στην ανάπτυξη αυτοκινούμενων ρομπότ είναι η επίγνωση της θέσης του σώματος. Εμείς ως άνθρωποι και ζώα το έχουμε λύσει πολύ καλά - αισθανόμαστε όταν αγγίζουμε κάτι και γνωρίζουμε πολύ καλά τα όρια του φυσικού μας εαυτού. Αλλά πώς - είναι απολύτως κρίσιμη η αίσθηση της αφής;