Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος αντίσταση: Έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των πρωτεϊνών

Καρκίνος αντίσταση: Έρευνα αναδεικνύει τον ρόλο των πρωτεϊνών

Αποκαλυπτική μελέτη για το ρόλο των πρωτεϊνών στην αντίσταση του καρκίνου

Καρκίνος αντίσταση: Το 1986, ο κυτταρικός βιοχημικός Kazumitsu Ueda, επί του παρόντος στο Ινστιτούτο Ολοκληρωμένων Κυτταρικών Υλικών του Πανεπιστημίου του Κιότο (iCeMS), ανακάλυψε ότι μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ABCB1 θα μπορούσε να μεταφέρει πολλά χημειοθεραπευτικά από ορισμένα καρκινικά κύτταρα, καθιστώντας τα ανθεκτικά στη θεραπεία. Το πώς το έκανε αυτό παρέμεινε ένα μυστήριο για τα τελευταία 35 χρόνια. Τώρα, η ομάδα του δημοσίευσε μια κριτική στο περιοδικό FEBS Letters , συνοψίζοντας ό, τι έμαθαν μετά από χρόνια έρευνας σχετικά με αυτό και άλλες πρωτεΐνες μεταφορέας κασέτας δέσμευσης ATP (ABC).

Οι πρωτεΐνες μεταφορέα ABC είναι πολύ παρόμοιες μεταξύ των ειδών και έχουν διάφορους ρόλους μεταφοράς: εισαγωγή θρεπτικών ουσιών σε κύτταρα, εξαγωγή τοξικών ενώσεων εκτός αυτών και ρύθμιση των συγκεντρώσεων λιπιδίων εντός των κυτταρικών μεμβρανών.

Το ABCB1 είναι μία από αυτές τις πρωτεΐνες και είναι υπεύθυνη για την εξαγωγή τοξικών ενώσεων από το κύτταρο σε ζωτικά όργανα όπως ο εγκέφαλος, οι όρχεις και ο πλακούντας. Μερικές φορές, ωστόσο, μπορεί επίσης να εξάγει χημειοθεραπευτικά φάρμακα από καρκινικά κύτταρα , καθιστώντας τα ανθεκτικά στη θεραπεία. Η πρωτεΐνη βρίσκεται κατά μήκος της κυτταρικής μεμβράνης, με το ένα άκρο να φτάνει στο κύτταρο και το άλλο να βγαίνει στον περιβάλλοντα χώρο. Παρόλο που οι επιστήμονες γνωρίζουν τους ρόλους και τη δομή του εδώ και χρόνια, ο τρόπος λειτουργίας του ήταν ασαφής.

Ο Ueda και η ομάδα του κρυσταλλώνουν την πρωτεΐνη ABCB1 πριν και μετά την εξαγωγή μιας ένωσης. Στη συνέχεια διεξήγαγαν δοκιμές ακτίνων Χ για να προσδιορίσουν τις διαφορές μεταξύ των δύο δομών. Πραγματοποίησαν επίσης αναλύσεις χρησιμοποιώντας ABCB1 συντηγμένο με φθορίζουσες πρωτεΐνες για την παρακολούθηση των διαμορφωτικών αλλαγών κατά τη μεταφορά.

Διαπίστωσαν ότι οι ενώσεις που προορίζονται για εξαγωγή έχουν πρόσβαση στην κοιλότητα του ABCB1 μέσω μιας πύλης στο τμήμα της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο εσωτερικό της κυτταρικής μεμβράνης. Η ένωση βρίσκεται στην κορυφή της κοιλότητας, όπου προσκολλάται σε μόρια, προκαλώντας μια δομική αλλαγή στην πρωτεΐνη. Αυτή η αλλαγή απαιτεί ενέργεια, η οποία προέρχεται από το μόριο που φέρει την ενέργεια τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP).

Όταν τα ιόντα μαγνησίου συνδέονται με το ATP, το τμήμα του ABCB1 στο εσωτερικό του κυττάρου συσκευάζεται σφιχτά μέσα του και γέρνει, προκαλώντας τη συρρίκνωση της κοιλότητάς του και στη συνέχεια κλείσιμο. Αυτό ανοίγει την πύλη εξόδου της πρωτεΐνης. Η ΑΤΡ συμμετέχει επίσης στο να κάνει το ABCB1 σταδιακά άκαμπτο από το κάτω μέρος του στην κορυφή του, οδηγώντας σε μια κίνηση συστροφής και συμπίεσης που αποβάλλει την ένωση στον εξωκυτταρικό χώρο. “Αυτός ο μηχανισμός διαφέρει από εκείνους άλλων πρωτεϊνών μεταφοράς”, λέει ο Ueda. «Αναμένουμε ότι η δουλειά μας θα διευκολύνει τη μελέτη άλλων πρωτεϊνών ABC, όπως εκείνων που εμπλέκονται στην ομοιόσταση χοληστερόλης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Χαμηλή μόλυνση κορωνοϊού σε ασθενείς που λαμβάνουν ογκολογική θεραπεία

Η ανοσοθεραπεία φέρνει "επανάσταση" στη θεραπεία του καρκίνου

Η Astellas δημιούργησε πλατφόρμα για τον καρκίνο του προστάτη

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Έρευνα αποδεικνύει την αναγνώριση των εκφράσεων των συναισθημάτων του προσώπου και τη συμβολή στην κατανόηση του αυτισμού

Αυτισμός: Οι κοινωνικές δυσκολίες που σχετίζονται με τον αυτισμό μπορεί να αντικατοπτρίζουν διαφορές που γίνονται εμφανείς μόνο σε σενάρια υψηλής πίεσης και ορισμένες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις. Τα ευρήματα αμφισβητούν την πεποίθηση ότι τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να διαβάσουν επαρκώς τις συναισθηματικές εκφράσεις του προσώπου.

Νέος ρόλος για τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό στη λειτουργία και τη βλάβη των νευρώνων

Νευροεπιστήμη: Η κατάρρευση του αιματοεγκεφαλικού φραγμού συνοδεύει πολλές νευρολογικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένης της επιληψίας και της σκλήρυνσης κατά πλάκας, και νευροεκφυλιστικών ασθενειών της γήρανσης, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Πάρκινσον.

Το να κάθεσαι δίπλα σε έναν υπολογιστή βελτιώνει σωστά την ισορροπία και αποτρέπει τις επισκέψεις στα επείγοντα

Αυτή η βάση για αυτό είναι ότι στοχεύοντας την ταχύτητα και την ακρίβεια οπτικής επεξεργασίας, οι ασκήσεις βελτιώνουν την πιθανότητα ο εγκέφαλος να προσαρμόσει γρήγορα την κίνηση του σώματος για να αποτρέψει τις πτώσεις.

Περισσότεροι άνθρωποι θα πρέπει να ελέγχονται για πιθανή έκθεση σε παντοτινά χημικά

Παντοτινά χημικά: Η έκθεση σε αυτές τις χημικές ουσίες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου των νεφρών σε ενήλικες, μειωμένη ανταπόκριση αντισωμάτων σε λοίμωξη ή εμβολιασμό σε παιδιά και ενήλικες, μειωμένη εμβρυϊκή ανάπτυξη και δυσλιπιδαιμία σε παιδιά και ενήλικες.

Τι είναι η ομοιοπαθητική και πόσο βοηθάει στην καλή λειτουργία της υγείας;

Εναλλακτική ιατρική: Έχουν γίνει αρκετές ανασκοπήσεις των επιστημονικών στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ομοιοπαθητικής. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιείται για ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα παθήσεων υγείας.

Πώς βοηθούν οι νευροφυσιολογικές τεχνικές στη θεραπεία της νόσου Alzheimer;

Alzheimer: Μια νέα συλλογή άρθρων διερευνά τη χαρτογράφηση της υπερδιέγερσης του εγκεφάλου που στηρίζει τη δυσρύθμιση της επαγρύπνησης, τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και την επικύρωση αποτελεσματικών βιοδεικτών για τη νόσο του Αλτσχάιμερ.