Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία: Μόριο υπόσχεται να επαναπρογραμματίσει τα λευκά αιμοσφαίρια [vid]

Καρκίνος θεραπεία: Μόριο υπόσχεται να επαναπρογραμματίσει τα λευκά αιμοσφαίρια [vid]

Μελετητές αποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης IL-7 / STAT5 είναι ευεργετική για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

ADMAN

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιεί «σχεδιαστικά» ανοσοκύτταρα έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Σε αυτόν τον τύπο θεραπείας, τα Τ κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, συλλέγονται από το αίμα ενός ασθενούς και υποβάλλονται σε γενετική μηχανική για την παραγωγή Τ κυττάρων που φέρουν ένα συνθετικό μόριο που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στα Τ κύτταρα  την αναγνώριση και καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, αυτά τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα CAR Τ επεκτείνονται σε μεγάλη ποσότητα και εγχύονται πίσω στον ασθενή.

Οι ανοσοθεραπείες με βάση τα κύτταρα CAR T έχουν παρατηρήσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση της επιμονής και της λειτουργίας των κυττάρων CAR Τ, έτσι ώστε περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον τύπο θεραπείας. Μια ομάδα επιστημόνων στο ογκολογικό κέντρο της Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Augusta ανέφερε πρόσφατα ότι τα κύτταρα CAR T μπορούν να παραμείνουν ενεργά περισσότερο και να μεσολαβούν αποτελεσματικότερα στη θανάτωση του όγκου όταν το STAT5, ένα βασικό μόριο σηματοδότησης, διατηρείται σε ενεργή μορφή εντός των κυττάρων CAR Τ.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκφραση μιας δραστικής μορφής STAT5 σε κύτταρα Τ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη θεραπευτική έκβαση της θεραπείας κυττάρων Τ CAR σε μοντέλα λεμφώματος κυττάρων Β ποντικού”, δήλωσε ο Δρ Gang Zhou, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κολλεγίου της Γεωργίας και μέλος της σχολής του προγράμματος Ανοσολογίας, Φλεγμονής και Ανοχής του Καρκίνο. “Ένα ιδιαίτερο επίκεντρο της μελέτης μας είναι ότι αποκαλύπτει πώς το STAT5 βελτιστοποιεί τη λειτουργία των CD4 + Τ κυττάρων, ένα υποσύνολο Τ κυττάρων που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση αποτελεσματικών αντικαρκινικών ανοσολογικών αντιδράσεων.”

Ο Zhou και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε μια έκθεση με τίτλο Persistent STAT5 activation που επαναπρογραμματίζει το επιγενετικό τοπίο σε CD4 + T κύτταρα για να οδηγήσει την πολυλειτουργικότητα και την αντικαρκινική ανοσία στο περιοδικό Science Immunology στα τέλη Οκτωβρίου. Η μελέτη συνεχίζει την προηγούμενη εργασία του Zhou σχετικά με την απόκριση Τ κυττάρων στην ιντερλουκίνη-7 (IL-7), έναν αυξητικό παράγοντα Τ-κυττάρων που μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του STAT5 σε Τ κύτταρα. Ο Zhou και άλλοι έχουν δείξει ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης IL-7 / STAT5 είναι ευεργετική για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Η δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων ενισχύει τα οφέλη της ανοσοθεραπείας

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Χτυπώντας τον καρκίνο του εγκεφάλου με μακριές βελόνες ανοίγει η πόρτα σε νέες θεραπείες

Δείξαμε ότι η τεχνική μας μπορεί επίσης να βοηθήσει στο άνοιγμα αυτού του φραγμού, ώστε ο εγκέφαλος να μπορεί να λάβει καλύτερα άλλες θεραπείες -όπως χημειοθεραπεία ή φάρμακα που συμβάλλουν στην αύξηση της ανοσολογικής απόκρισης- και να βοηθήσει τον ασθενή να καταπολεμήσει τον όγκο με συστηματικό τρόπο".

Τα MicroRNA παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων

MicroRNA: Τα χταπόδια διαθέτουν ένα μαζικά διευρυμένο ρεπερτόριο microRNAs (miRNAs) στον νευρικό τους ιστό, αντανακλώντας παρόμοιες εξελίξεις που συνέβησαν στα σπονδυλωτά, ενώ αυτό το εύρημα πιθανώς σημαίνει ότι τα miRNA παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην ανάπτυξη πολύπλοκων εγκεφάλων.

Οι ανάγκες των ανθρώπων σε νερό σε όλο τον κόσμο διαφέρουν σημαντικά

Νερό: Η μελέτη μέτρησε τον κύκλο νερού περισσότερων από 5.600 ανθρώπων από 26 χώρες, ηλικιών από 8 ημερών έως 96 ετών, και βρήκε ημερήσιους μέσους όρους σε ένα εύρος μεταξύ 1 λίτρου και 6 λίτρων την ημέρα. 

Πιθανό εμβόλιο κατά των βακτηρίων που προκαλούν ουρολοιμώξεις

Εάν το εμβόλιο αποδειχθεί αποτελεσματικό στους ανθρώπους, θα μειώσει σημαντικά τον αριθμό των αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενειών συνολικά, επιβραδύνοντας την εξέλιξη της βακτηριακής αντοχής στα διαθέσιμα αντιβιοτικά.

Διερεύνηση του πλάσματος για την πρόβλεψη της εξέλιξης της COVID-19

Οι πρωτεΐνες που εντοπίστηκαν μπορεί να έχουν τη δυνατότητα να χρησιμεύσουν ως βιοδείκτες για την πρόγνωση σε ασθενείς με COVID-19. Στο μέλλον αναμένεται να εφαρμοστούν στην κλινική ταχεία διαγνωστικά κιτ για τον εντοπισμό ασθενών που διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής COVID-19. Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μπορεί να αποτελούν δυνητικούς στόχους για την ανάπτυξη θεραπειών για τη νόσο COVID-19.

Βακτήρια που διασπούν τη νικοτίνη βρέθηκαν στα έντερα ποντικών

Οι ερευνητές σκοπεύουν στη συνέχεια να το μελετήσουν καθώς και τα ένζυμα που παράγει για να διαπιστώσουν αν το ένζυμο μπορεί να παραχθεί εμπορικά και να χορηγηθεί στους καπνιστές για να μειωθούν οι πιθανότητες εμφάνισης λιπώδους νόσου του ήπατος και κατ' επέκταση καρκίνου του ήπατος.

Ποια η επίδραση της εγκυμοσύνης στην εγκεφαλική δραστηριότητα;

Εγκυμοσύνη: Ανάμεσα στους παράγοντες που οδηγούν την πλαστικότητα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη βρίσκονται οι ορμόνες της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, τα επίπεδα οιστραδιόλης, ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο, συσχετίστηκαν με αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου.