Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία: Μόριο υπόσχεται να επαναπρογραμματίσει τα λευκά αιμοσφαίρια [vid]

Καρκίνος θεραπεία: Μόριο υπόσχεται να επαναπρογραμματίσει τα λευκά αιμοσφαίρια [vid]

Μελετητές αποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης IL-7 / STAT5 είναι ευεργετική για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιεί «σχεδιαστικά» ανοσοκύτταρα έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Σε αυτόν τον τύπο θεραπείας, τα Τ κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, συλλέγονται από το αίμα ενός ασθενούς και υποβάλλονται σε γενετική μηχανική για την παραγωγή Τ κυττάρων που φέρουν ένα συνθετικό μόριο που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στα Τ κύτταρα  την αναγνώριση και καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, αυτά τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα CAR Τ επεκτείνονται σε μεγάλη ποσότητα και εγχύονται πίσω στον ασθενή.

Οι ανοσοθεραπείες με βάση τα κύτταρα CAR T έχουν παρατηρήσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση της επιμονής και της λειτουργίας των κυττάρων CAR Τ, έτσι ώστε περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον τύπο θεραπείας. Μια ομάδα επιστημόνων στο ογκολογικό κέντρο της Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Augusta ανέφερε πρόσφατα ότι τα κύτταρα CAR T μπορούν να παραμείνουν ενεργά περισσότερο και να μεσολαβούν αποτελεσματικότερα στη θανάτωση του όγκου όταν το STAT5, ένα βασικό μόριο σηματοδότησης, διατηρείται σε ενεργή μορφή εντός των κυττάρων CAR Τ.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκφραση μιας δραστικής μορφής STAT5 σε κύτταρα Τ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη θεραπευτική έκβαση της θεραπείας κυττάρων Τ CAR σε μοντέλα λεμφώματος κυττάρων Β ποντικού”, δήλωσε ο Δρ Gang Zhou, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κολλεγίου της Γεωργίας και μέλος της σχολής του προγράμματος Ανοσολογίας, Φλεγμονής και Ανοχής του Καρκίνο. “Ένα ιδιαίτερο επίκεντρο της μελέτης μας είναι ότι αποκαλύπτει πώς το STAT5 βελτιστοποιεί τη λειτουργία των CD4 + Τ κυττάρων, ένα υποσύνολο Τ κυττάρων που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση αποτελεσματικών αντικαρκινικών ανοσολογικών αντιδράσεων.”

Ο Zhou και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε μια έκθεση με τίτλο Persistent STAT5 activation που επαναπρογραμματίζει το επιγενετικό τοπίο σε CD4 + T κύτταρα για να οδηγήσει την πολυλειτουργικότητα και την αντικαρκινική ανοσία στο περιοδικό Science Immunology στα τέλη Οκτωβρίου. Η μελέτη συνεχίζει την προηγούμενη εργασία του Zhou σχετικά με την απόκριση Τ κυττάρων στην ιντερλουκίνη-7 (IL-7), έναν αυξητικό παράγοντα Τ-κυττάρων που μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του STAT5 σε Τ κύτταρα. Ο Zhou και άλλοι έχουν δείξει ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης IL-7 / STAT5 είναι ευεργετική για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Η δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων ενισχύει τα οφέλη της ανοσοθεραπείας

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων θα έλεγαν ψέματα για τον εμβολιασμό τους

ΗΠΑ κορωνοϊός εμβόλιο: Σχεδόν το 30% των ανεμβολίαστων εργαζομένων στις ΗΠΑ θα εξέταζαν το ενδεχόμενο να παραποιήσουν την κατάσταση εμβολιασμού τους ή να κατασκευάσουν έγγραφα για διάφορους λόγους.  

Πρωτοποριακή συσκευή μειώνει τον κίνδυνο θρόμβωσης στα κάτω άκρα

Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση: Η εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση συμβαίνει όταν σχηματίζεται θρόμβος αίματος σε μια φλέβα, συνήθως στο πόδι και μπορεί να οδηγήσει σε απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές όπως η πνευμονική εμβολή. 

Μελέτη δείχνει πώς η βιταμίνη D θα μπορούσε να σταματήσει τη φλεγμονή των πνευμόνων στη νόσο COVID-19

Βιταμίνη D: Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια μορφή βιταμίνης D θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των πνευμόνων στον COVID-19, ωστόσο, προειδοποιούν τους ανθρώπους να μην λαμβάνουν περισσότερη από τη συνιστώμενη ποσότητα βιταμίνης D με την ελπίδα να αποτρέψουν τη μόλυνση από τον κορωνοϊό.

Βοηθώντας τους άλλους, κάνετε καλό στην υγεία σας

Βοήθεια υγεία: Οι ερευνητές εξέτασαν περισσότερους από 1.000 Αμερικανούς μεταξύ 34 και 84 ετών. Οι θετικές κοινωνικές σχέσεις συσχετίστηκαν με χαμηλότερη φλεγμονή μόνο μεταξύ των ερωτηθέντων που δήλωσαν ότι ήταν διαθέσιμοι να παρέχουν κοινωνική υποστήριξη στην οικογένεια και τους φίλους.

Μόλις 30% των συμβουλευτικών κέντρων για παιδιά στην Ιαπωνία έχουν σαφείς οδηγίες κατά της κακοποίησης

Ιαπωνία: Υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου που έχουν τεθεί προσωρινά υπό προστασία παιδικών συμβουλευτικών κέντρων έχουν πέσει θύματα σεξουαλικών εγκλημάτων και οι ειδικοί ζητούν τη θέσπιση σαφών κανόνων για να διατηρείται η κατάλληλη απόσταση μεταξύ του προσωπικού και των παιδιών.

Ελληνίδα ερευνήτρια στη μάχη ανίχνευσης του κορωνοϊού με μη επεμβατικό τρόπο

Η πατέντα τους έχει ήδη σταλεί στον FDA, αλλά η έγκριση έχει καθυστερήσει. Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον έχουν δηλώσει μεγάλες πολυεθνικές αλλά και αθλητικές επιχειρήσεις εκ των κορυφαίων του πλανήτη, όπως είναι το NBA και το NFL, ενώ το τεστ το έχει ζητήσει και το Broadway -μεταξύ πάρα πολλών άλλων κολοσσών και χωρών.

Νέα μελέτη δεικνύει την ευάλωτη θέση των ογκολογικών ασθενών στην πανδημική εποχή

Κορωνοϊός ΗΠΑ: Η μείωση των αξονικών τομογραφιών για τον προσυμπτωματικό έλεγχο καρκίνου και την αρχική εξέταση πιθανότατα σημαίνει υψηλότερο αριθμό ασθενών με προχωρημένο καρκίνο στο μέλλον, επισημαίνει η νέα μελέτη.

Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο:Πανελλαδική εκστρατεία επικοινωνίας για τον χρόνιο πόνο

«Ζήσε τη ζωή χωρίς τον χρόνιο πόνο» είναι το κεντρικό μήνυμα της πανελλαδικής εκστρατείας επικοινωνίας «painfree - καλύτερη ζωή», την οποία σχεδίασε και υλοποίησε το Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής .