Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος θεραπεία: Μόριο υπόσχεται να επαναπρογραμματίσει τα λευκά αιμοσφαίρια [vid]

Καρκίνος θεραπεία: Μόριο υπόσχεται να επαναπρογραμματίσει τα λευκά αιμοσφαίρια [vid]

Μελετητές αποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης IL-7 / STAT5 είναι ευεργετική για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Καρκίνος θεραπεία: Η ανοσοθεραπεία που χρησιμοποιεί «σχεδιαστικά» ανοσοκύτταρα έχει φέρει επανάσταση στη θεραπεία του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Σε αυτόν τον τύπο θεραπείας, τα Τ κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, συλλέγονται από το αίμα ενός ασθενούς και υποβάλλονται σε γενετική μηχανική για την παραγωγή Τ κυττάρων που φέρουν ένα συνθετικό μόριο που ονομάζεται χιμαιρικός υποδοχέας αντιγόνου (CAR) που έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στα Τ κύτταρα  την αναγνώριση και καταστροφή καρκινικών κυττάρων. Στη συνέχεια, αυτά τα γενετικά τροποποιημένα κύτταρα CAR Τ επεκτείνονται σε μεγάλη ποσότητα και εγχύονται πίσω στον ασθενή.

Οι ανοσοθεραπείες με βάση τα κύτταρα CAR T έχουν παρατηρήσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ορισμένους ασθενείς με ορισμένους τύπους καρκίνου, αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά για τη βελτίωση της επιμονής και της λειτουργίας των κυττάρων CAR Τ, έτσι ώστε περισσότεροι ασθενείς να μπορούν να επωφεληθούν από αυτόν τον τύπο θεραπείας. Μια ομάδα επιστημόνων στο ογκολογικό κέντρο της Γεωργίας στο Πανεπιστήμιο του Augusta ανέφερε πρόσφατα ότι τα κύτταρα CAR T μπορούν να παραμείνουν ενεργά περισσότερο και να μεσολαβούν αποτελεσματικότερα στη θανάτωση του όγκου όταν το STAT5, ένα βασικό μόριο σηματοδότησης, διατηρείται σε ενεργή μορφή εντός των κυττάρων CAR Τ.

“Η μελέτη μας δείχνει ότι η έκφραση μιας δραστικής μορφής STAT5 σε κύτταρα Τ μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη θεραπευτική έκβαση της θεραπείας κυττάρων Τ CAR σε μοντέλα λεμφώματος κυττάρων Β ποντικού”, δήλωσε ο Δρ Gang Zhou, καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κολλεγίου της Γεωργίας και μέλος της σχολής του προγράμματος Ανοσολογίας, Φλεγμονής και Ανοχής του Καρκίνο. “Ένα ιδιαίτερο επίκεντρο της μελέτης μας είναι ότι αποκαλύπτει πώς το STAT5 βελτιστοποιεί τη λειτουργία των CD4 + Τ κυττάρων, ένα υποσύνολο Τ κυττάρων που παίζει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση αποτελεσματικών αντικαρκινικών ανοσολογικών αντιδράσεων.”

Ο Zhou και η ομάδα του δημοσίευσαν τα ευρήματά τους σε μια έκθεση με τίτλο Persistent STAT5 activation που επαναπρογραμματίζει το επιγενετικό τοπίο σε CD4 + T κύτταρα για να οδηγήσει την πολυλειτουργικότητα και την αντικαρκινική ανοσία στο περιοδικό Science Immunology στα τέλη Οκτωβρίου. Η μελέτη συνεχίζει την προηγούμενη εργασία του Zhou σχετικά με την απόκριση Τ κυττάρων στην ιντερλουκίνη-7 (IL-7), έναν αυξητικό παράγοντα Τ-κυττάρων που μπορεί να προκαλέσει την ενεργοποίηση του STAT5 σε Τ κύτταρα. Ο Zhou και άλλοι έχουν δείξει ότι η ενεργοποίηση της οδού σηματοδότησης IL-7 / STAT5 είναι ευεργετική για την ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα ανοσοθεραπεία δίνει υπόσχεση κατά του σπάνιου παιδικού καρκίνου

Η δραστηριότητα των βλαστικών κυττάρων ενισχύει τα οφέλη της ανοσοθεραπείας

Νέες μελέτες υποστηρίζουν την έννοια της «ανοσοθεραπείας στο περιβάλλον του καρκίνου»

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Κορωνοϊός: Η πανδημία επιβαρύνει την ψυχική υγεία 85% των φοιτητών στις ΗΠΑ

Επιστήμη Κορωνοϊός Ψυχική Υγεία: Σύμφωνα με νέα μελέτη, η πανδημία του κορωνοϊού είχε αρνητικές επιδράσεις στην ψυχική υγεία των φοιτητών στις ΗΠΑ. Οι σπουδαστές που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας που οφείλονται στην πανδημία περιλαμβάνουν γυναίκες, ασιατικής καταγωγής, ηλικίας κάτω των 25 ετών, άτομα που γνώριζαν κάποιον με λοίμωξη COVID-19 και είναι χαμηλού εισοδηματικού προφίλ, ανέφεραν οι ερευνητές - που συνέταξαν τη μελέτη - στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE.

Συσκευή που "κόβει" τα αντιπηκτικά και εξαλείφει τον κίνδυνο εγκεφαλικού

Αυτή η τεχνική δεν είναι πολύ καινούργια στο εξωτερικό, αλλά δεν είναι ευρέως διαδεδομένη για τον λόγο ότι η προηγούμενη συσκευή που χρησιμοποιούσαν οι γιατροί δεν ήταν τόσο εύκαμπτη και ήταν τραυματική. Με την καινούργια συσκευή, όμως, που υπάρχει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, στην Ελλάδα έχουν αντιμετωπιστεί τους τελευταίους μήνες 5 περιστατικά.

Εγκεφαλικό κύτταρο φαίνεται ότι παραπλανεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές

Εγκέφαλος: Ένας τύπος κυττάρου που προέρχεται από ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα και έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την έρευνα στον εγκέφαλο και την ανάπτυξη φαρμάκων μπορεί να οδηγεί εδώ και χρόνια τους ερευνητές σε πλάνη, σύμφωνα με μια μελέτη από επιστήμονες στο Ιατρικό Κέντρο Weill Cornell Medicine και στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving.

Σκεφτείτε το δύο φορές πριν τρέξετε να ξεπλύνετε το δέρμα σας από το θαλασσινό αλάτι

Μπορεί το αλάτι από το νερό της θάλασσας να σας ενοχλεί, αλλά δεν φαίνεται πως συμφωνούν ούτε οι σύγχρονοι επιστήμονες, ούτε και ο Ιπποκράτης που πρώτος αναφέρθηκε στις ευεργετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού.

Αιτία αποκλεισμού για τις γυναίκες αθλήτριες τα υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης;

Η Caster Semenya, δύο φορές ολυμπιονίκης των 800 μέτρων, με καταγωγή από τη Νότια Αφρικής, ζήτησε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να επαναδιαπραγματευτεί τα «ρατσιστικά» όρια τεστοστερόνης, που επιβάλλονται σε γυναίκες αθλήτριες.

Θαλασσινό νερό: Ένας ισχυρός σύμμαχος για την υγεία του αναπνευστικού συστήματος

Με τη χρήση θαλασσινού νερού μπορεί να καθαρίζεται βαθιά ο ρινικός βλεννογόνος, να ρευστοποιείται η βλέννα και να απομακρύνεται ευκολότερα με τη βοήθεια των κροσσών, και τέλος να ανανεώνονται τα κύτταρα του βλεννογόνου. 

Έρευνα αναθεωρεί τις φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης στις γυναίκες

Αρτηριακή πίεση Γυναίκα: Εάν είστε γυναίκα, οι γιατροί μπορεί να χρησιμοποιούν λάθος τρόπο μέτρησης της αρτηριακής σας πίεσης, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 15 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Circulation. Η έρευνα εξετάζει τον πρώτο αριθμό, τη συστολική αρτηριακή πίεση, η οποία δείχνει πόση πίεση δημιουργεί το αίμα σας στα τοιχώματα της αρτηρίας σας όταν χτυπά η καρδιά. "Σκεφτόμαστε για την κανονική αρτηριακή πίεση σε άτομα με την υπόθεση ότι οι άνδρες και οι γυναίκες είναι ίδιοι, όταν στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο διαφορετικοί από ό, τι συνειδητοποιούσαμε ως τώρα", δήλωσε η Dr. Susan Cheng, συντάκτρια της μελέτης.

Η Ανοσο-Ογκολογία στην COVID-19 εποχή: Νέες συνθήκες και εξελίξεις στη φροντίδα των ασθενών

Παγκοσμίως, 1 στους 6 θανάτους οφείλεται στον καρκίνο. Όμως, αυτό ενδεχομένως να αλλάξει στο κοντινό μέλλον, χάρη σε μια κατηγορία ογκολογικών θεραπειών που τα τελευταία χρόνια έχει βελτιώσει σημαντικά την πρόγνωση των ασθενών με αρκετές μορφές προχωρημένου ή μεταστατικού καρκίνου: την Ανοσο-Ογκολογία.