Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Μελέτη: Μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα με 10.000 βήματα την ημέρα

Μελέτη: Μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα με 10.000 βήματα την ημέρα

"Τα βήματα που εκτελούνται με υψηλότερο ρυθμό μπορεί να σχετίζονται με πρόσθετη μείωση του κινδύνου, ιδίως για την εμφάνιση περιστατικών νόσου", σημειώνεται στη μελέτη. Κάθε 2.000 βήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 8%-11%.

Μελέτη: Η καθημερινή λήψη έως και 10.000 βημάτων μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και συνολική θνησιμότητα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine. Μια ομάδα διεθνών ερευνητών διαπίστωσε σε μελέτη της 12ης Σεπτεμβρίου ότι η υψηλότερη ένταση των βημάτων μπορεί να προσφέρει πρόσθετα οφέλη.

Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα της μελέτης UK Biobank από το 2013 έως το 2015, περιλαμβάνοντας 78.500 άτομα στον πληθυσμό της μελέτης, ο οποίος περιελάμβανε ενήλικες ηλικίας 40 έως 79 ετών στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Το περπάτημα έως και 10.000 βημάτων την ημέρα μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου θανάτου από ολική θνησιμότητα, καρκίνο και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Οι συμμετέχοντες – το 55% των οποίων ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 61 έτη και η πλειονότητα των οποίων ήταν λευκοί – προσκλήθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου να συμμετάσχουν σε μια μελέτη με επιταχυνσιόμετρο.

Οι ενήλικες από το Ηνωμένο Βασίλειο φορούσαν επιταχυνσιόμετρα καρπού Axivity AX3, τα οποία μετρούσαν τον ημερήσιο αριθμό βημάτων και καθόριζαν μέτρα έντασης βημάτων με βάση τον βηματισμό.

Η παρακολούθηση της υγείας τους ήταν διάμεση επτά ετών.

Η νοσηρότητα και η θνησιμότητα διαπιστώθηκαν μέχρι τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και οι αναλύσεις των δεδομένων πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2022.

Κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, 1.325 συμμετέχοντες πέθαναν από καρκίνο και 664 από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Χρησιμοποιώντας στατιστική μοντελοποίηση, οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα περισσότερα καθημερινά βήματα συσχετίστηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας, καθώς και με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης ασθενειών.

“Τα βήματα που εκτελούνται με υψηλότερο ρυθμό μπορεί να σχετίζονται με πρόσθετη μείωση του κινδύνου, ιδίως για την εμφάνιση περιστατικών νόσου”, σημειώνεται στη μελέτη.

Κάθε 2.000 βήματα έδειξαν ότι ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου θα μπορούσε να μειωθεί κατά 8%-11%.

Οι περιορισμοί της μελέτης περιλαμβάνουν ότι ο σχεδιασμός της μελέτης αποκλείει τους συγγραφείς από το να προβούν σε αιτιώδεις ισχυρισμούς, ότι τα δεδομένα για τον αριθμό των βημάτων συλλέχθηκαν μόνο μία φορά στην αφετηρία της μελέτης, ότι οι συνυπολογιζόμενες μεταβλητές δεν μετρήθηκαν κατά την ημερομηνία φθοράς του επιταχυνσιόμετρου, ότι μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει κάποια πιθανότητα για αντίστροφη αιτιώδη συνάφεια, ότι η UK Biobank είχε πολύ χαμηλό ποσοστό ανταπόκρισης και οι συμμετέχοντες δεν ήταν αντιπροσωπευτικοί του συνολικού πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν υπολειμματικές ή μη μετρημένες συγχύσεις και ότι το σχετικό ενεργειακό κόστος του περπατήματος και άλλων καθημερινών δραστηριοτήτων είναι υψηλότερο στους ηλικιωμένους ενήλικες.

Μια σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Neurology διαπίστωσε επίσης ότι το περπάτημα έως και 10.000 βημάτων την ημέρα – και περισσότερα βήματα σε υψηλότερη ένταση – μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς μπορείτε να αναπτύξετε υγιεινές συνήθειες στα παιδιά;

Αριθμός βημάτων ανά ημέρα που απαιτούνται για την πρόληψη του θανάτου στον διαβήτη

Οι καλύτερες cardio προπονήσεις χαμηλής έντασης

Περπάτημα: Το καλύτερο βήμα προς μια υγιή καρδιά

Πόσο πρέπει να περπατάμε κάθε μέρα, σύμφωνα με μετα-ανάλυση

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Lemierre: Συμπτώματα, αιτίες, διάγνωση, θεραπεία 

Σύνδρομο Lemierre: Η πρόγνωση είναι γενικά καλή με έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία ή εάν εμφανιστούν επιπλοκές όπως σηπτικό σοκ ή αναπνευστική ανεπάρκεια

Θρόμβοι αίματος: Κίνδυνοι, συμπτώματα και πρόληψη

Θρόμβοι αίματος: Η έγκαιρη ανίχνευση και θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας για τη διαχείριση των θρόμβων αίματος. Εάν υποψιάζεστε θρόμβο αίματος, αναζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια για να αποτρέψετε δυνητικά απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές.

Τι ανακουφίζει από τα συμπτώματα της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου 

IBS: Πρόσφατες μελέτες έχουν προτείνει ότι οι μεταμοσχεύσεις κοπράνων μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της IBS αποκαθιστώντας την ισορροπία των βακτηρίων του εντέρου.

Άτομα με υψηλό εισόδημα διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό: Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση ενός ατόμου μπορεί να είναι θέμα ζωής και θανάτου στο πλαίσιο του εγκεφαλικού επεισοδίου, ειδικά όταν παίζουν αρκετοί δυσμενείς παράγοντες

Εγκεφαλική φλεγμονή και βλάβη στο DNA

Μακροπρόθεσμη μνήμη: Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, ανακάλυψαν ότι η φλεγμονή στον εγκέφαλο που προκαλείται από την ανοσολογική απόκριση σε τραυματισμό ή μόλυνση μπορεί να πυροδοτήσει έναν καταρράκτη γεγονότων που οδηγεί στο σχηματισμό μακροπρόθεσμων αναμνήσεων.

Μια σπάνια μορφή βρεφικής επιληψίας

Σύνδρομο Dravet: Οι υπηρεσίες έγκαιρης παρέμβασης και υποστήριξης, όπως η φυσικοθεραπεία, η εργοθεραπεία και η λογοθεραπεία, μπορούν επίσης να είναι ωφέλιμες για παιδιά με σύνδρομο Dravet.

Έχετε αντικαταστήσει μια άρθρωση; Μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μπορεί να αυξηθεί μετά από χημειοθεραπεία

Η Κόνγουεϊ πιστεύει ότι χρειάζεται περισσότερη μελέτη μεταξύ των ατόμων που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, για να βοηθηθεί να βρεθεί τρόπος προστασίας των ανθρώπων με αντικαταστάσεις αρθρώσεων από περιττές λοιμώξεις. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο τεύχος Μαΐου του Αρχείου Ορθοπεδικής και Τραυματικής Χειρουργικής (Archives of Orthopedic and Trauma Surgery).

Close Icon