Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Επιστήμη: Βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος Επιστήμη: Βοηθώντας το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει και να καταστρέψει τα καρκινικά κύτταρα

Καρκίνος: Eπιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

Νέα έρευνα έχει εντοπίσει μια πιθανή θεραπεία που θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητα του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος να αναζητήσει και να καταστρέψει καρκινικά κύτταρα μέσα στο σώμα. Ειδικότερα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν έναν τρόπο περιορισμού της δραστηριότητας μιας ομάδας κυττάρων που ρυθμίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να απελευθερώσει άλλα ανοσοκύτταρα για να επιτεθεί σε καρκινικούς όγκους.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ασθενούς είναι κάτι περισσότερο από ικανό να ανιχνεύσει και να αφαιρέσει καρκινικά κύτταρα και η ανοσοθεραπεία εμφανίστηκε πρόσφατα ως μια νέα θεραπεία για πολλούς διαφορετικούς τύπους καρκίνων», εξήγησε ο Nullin Divecha, καθηγητής κυτταρικής σηματοδότησης στο Πανεπιστήμιο του Southampton, ο οποίος ηγήθηκε της μελέτης. «Ωστόσο, τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να δημιουργήσουν ένα μικροπεριβάλλον εντός του όγκου που σταματά το ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί, περιορίζοντας έτσι τη γενική χρήση και την επιτυχία της ανοσοθεραπείας», προσέθεσε.

Η ανίχνευση και αφαίρεση καρκινικών κυττάρων από το ανοσοποιητικό σύστημα πραγματοποιείται εν μέρει από μια ομάδα κυττάρων που ονομάζονται Teffector κύτταρα (Teffs). Το πόσο καλά λειτουργούν τα κύτταρα Teff στον εντοπισμό και την αφαίρεση καρκινικών κυττάρων υπαγορεύεται εν μέρει από άλλα Τ κύτταρα που ονομάζονται T-ρυθμιστικά κύτταρα ή Tregs για συντομία. Τα Tregς αλληλεπιδρούν φυσικά με τα κύτταρα Teff και παράγουν μόρια που μειώνουν την ικανότητα των κυττάρων Teff να λειτουργούν σωστά.

Ο καθηγητής Divecha πρόσθεσε, «Τα Tregs εκτελούν μια σημαντική λειτουργία στο ανθρώπινο σώμα γιατί χωρίς αυτά, το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο και να επιτεθεί σε φυσιολογικά κύτταρα του σώματος. Ωστόσο, σε ασθενείς με καρκίνο πρέπει να δώσουμε στα κύτταρα Teff περισσότερη ελευθερία για να εκτελέσουν τη δουλειά τους».

Μόρια που απελευθερώνονται από καρκινικά κύτταρα επιδεινώνουν το πρόβλημα προσελκύοντας και συσσωρεύοντας Tregs, μειώνοντας περαιτέρω τη δραστηριότητα και τη λειτουργία των κυττάρων Teff.

Σε αυτή τη νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον και το Εθνικό Ινστιτούτο Μοριακής Γενετικής στο Μιλάνο έδειξαν ότι η αναστολή μιας οικογένειας ενζύμων σε κύτταρα που ονομάζονται PIP4K θα μπορούσε να είναι η απάντηση στον τρόπο περιορισμού των Tregs χωρίς να επηρεάζονται τα Teffs.

Η ερευνητική ομάδα απομόνωσε τα Tregs από υγιείς δότες και χρησιμοποίησε γενετική τεχνολογία για να καταστέλλει την παραγωγή των πρωτεϊνών PIP4K. Παρατήρησαν ότι η απώλεια PIP4Ks από κύτταρα Treg σταμάτησε την ανάπτυξή τους και την ανταπόκριση σε ανοσολογικά σήματα που θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων Teff.

Είναι σημαντικό ότι η απώλεια των ίδιων ενζύμων στα κύτταρα Teff δεν περιόρισε τη δραστηριότητά τους.

«Αυτό ήταν εκπληκτικό, επειδή τα PIP4K βρίσκονται και στους δύο τύπους Τ κυττάρων σε παρόμοιες συγκεντρώσεις, αλλά η μελέτη μας δείχνει ότι φαίνεται να έχουν μια πιο σημαντική λειτουργία για τα Tregs απ’ ότι για τα Teffectors», δήλωσε ο Δρ. Alessandro Poli που πραγματοποίησε την πειραματική έρευνα.

Η αναστολή των PIP4K ως πιθανής θεραπευτικής αγωγής για ασθενείς με καρκίνο απαιτεί την ανάπτυξη ανασταλτικών μορίων. «Προς το σκοπό αυτό, δείχνουμε ότι η θεραπεία με αναστολέα PIP4K θα μπορούσε να επιτρέψει στο ανοσοποιητικό σύστημα να λειτουργεί πιο “δυνατά” και να είναι καλύτερα εξοπλισμένο για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων», δήλωσαν οι επιστήμονες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνωμα νεφρικών κυττάρων : Έτσι διαμορφώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών

Νέα γονιδιακή θεραπεία στη μάχη κατά του καρκίνου in vitro

Νέα μη επεμβατική μέθοδος νανοσωματιδίων ανιχνεύει καρκινικούς όγκους και μεταστάσεις

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.