Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Διάγνωση: Νέα μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με νανοσωματίδια

Καρκίνος Διάγνωση: Νέα μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με νανοσωματίδια

Καρκίνος Διάγνωση: Οι πολυτροπικοί νανοαισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν και να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του μικροπεριβάλλοντος του καρκικνικού όγκου. Οι νανοαισθητήρες παρέχουν τόσο ένα μη επεμβατικό εργαλείο εξέτασης των ούρων όσο και έναν απεικονιστή για τον εντοπισμό της μετάστασης του όγκου και την αξιολόγηση της απόκρισης στη θεραπεία.

Μια ομάδα επιστημόνων από το ΜΙΤ ανέπτυξαν μια καινοτόμο μη επεμβατική μέθοδο νανοσωματιδίων για την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων και τον εντοπισμό της θέσης τους στο σώμα.

Οι πολυτροπικοί νανοαισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν και να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του μικροπεριβάλλοντος του καρκικνικού όγκου. Οι νανοαισθητήρες παρέχουν τόσο ένα μη επεμβατικό εργαλείο παρακολούθησης των ούρων όσο και έναν απεικονιστή για τον εντοπισμό της μετάστασης όγκου και την αξιολόγηση της απόκρισης στη θεραπεία.

Τα διαγνωστικά νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της υποτροπής του όγκου μετά τη θεραπεία ή για τη διενέργεια συστηματικών εξετάσεων καρκίνου.

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση του καρκίνου – όπως μαστογραφία, κολονοσκόπηση και αξονική τομογραφία – βασίζονται στην απεικόνιση. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν επίσης αναπτύξει μοριακά διαγνωστικά που μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα καρκινικά μόρια που κυκλοφορούν σε σωματικά υγρά όπως το αίμα ή τα ούρα.

Οι μηχανικοί του MIT δημιούργησαν τώρα ένα νέο διαγνωστικό νανοσωματιδίων που συνδυάζει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά: Μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία καρκινικών πρωτεϊνών μέσω ενός τεστ ούρων και λειτουργεί απεικονιστικά, επισημαίνοντας τη θέση του όγκου. Κατ ‘αρχήν, αυτό το διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των όγκων που έχουν μετασταθεί από τις αρχικές τους θέσεις.

«Πρόκειται για έναν πολύ ευρύ αισθητήρα που προορίζεται να ανταποκριθεί τόσο στους πρωτογενείς όγκους όσο και στις μεταστάσεις τους.», λέει η Sangeeta Bhatia, καθηγήτρια στο τμήμα Technology and Electrical Engineering and Computer Science στο MIT και μέλος του Koch Institute for Integrative Cancer Research του MIT.

Σε μια νέα μελέτη, η Bhatia και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η νέα μέθοδος διάγνωσης με νανοσωματίδια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης μεταστατικών όγκων στον πνεύμονα και στο ήπαρ. Τελικά, ελπίζουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ρουτίνα τεστ καρκίνου που θα μπορούσε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eντελώς νέα προσέγγιση με θεραπευτικές επιπτώσεις για όλους τους τύπους ιογενών νόσων

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μελέτη αποκαλύπτει το γενετικό υπόβαθρο για το ύψος της φωνής

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι παραλλαγές του ABCC9 σχετίζονται με υψηλότερο ύψος φωνής τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Οι ίδιες παραλλαγές της αλληλουχίας συνδέονται, επίσης, με υψηλότερη σφυγμική πίεση, έναν παράγοντα καρδιαγγειακού κινδύνου, αναδεικνύοντας τους δεσμούς μεταξύ του ύψους της φωνής και των χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την υγεία.

Η μακρά COVID μπορεί να προκληθεί από τον ιό που παραμένει στο σώμα. Ακολουθούν τα επιστημονικά δεδομένα

Ενώ οι προαναφερθείσες μελέτες παρέχουν αρχικές ενδείξεις για την παραμονή του SARS-CoV-2 πολύ καιρό μετά την αρχική μόλυνση, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να αποδειχθεί πειστική σχέση μεταξύ του παραμένοντος ιού και της μακροχρόνιας COVID.

H περίοδος των διακοπών μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην καρδιά σας

Διακοπές καρδιά: Η περίοδος των διακοπών και των γιορτών μπορεί να είναι μια εποχή για κέφι, αλλά σύμφωνα με μια μελέτη, είναι μια περίοδος αιχμής για τα περιστατικά καρδιακής προσβολής.

Πώς συνδέεται η αϋπνία με τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου;

Αϋπνία εγκεφαλικό: Η μελέτη υπογραμμίζει τη σημασία της αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της αϋπνίας και της προτεραιότητας στις υγιεινές συνήθειες ύπνου για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού.

Η αναγνώριση της αιτίας της μυοκαρδιοπάθειας στα παιδιά είναι το κλειδί για αποτελεσματική θεραπεία

"Το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, καθώς οι περιορισμοί στο μέγεθος του δείγματος και τη χρηματοδότηση στις παιδιατρικές κλινικές δοκιμές αντιμετωπίζονται τώρα με τη χρήση δικτύων μάθησης που περιλαμβάνουν πολλά κέντρα παιδιατρικής μυοκαρδιοπάθειας", δήλωσε ο Lipshultz.

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η αλωπεκία;

Ανδρική αραίωση μαλλιών: Η ανδρική αραίωση είναι μια σταδιακή διαδικασία τριχόπτωσης που συνήθως ξεκινά στη δεκαετία των 30, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και νωρίτερα.