Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος Διάγνωση: Νέα μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με νανοσωματίδια

Καρκίνος Διάγνωση: Νέα μη επεμβατική μέθοδος διάγνωσης του καρκίνου με νανοσωματίδια

Καρκίνος Διάγνωση: Οι πολυτροπικοί νανοαισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν και να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του μικροπεριβάλλοντος του καρκικνικού όγκου. Οι νανοαισθητήρες παρέχουν τόσο ένα μη επεμβατικό εργαλείο εξέτασης των ούρων όσο και έναν απεικονιστή για τον εντοπισμό της μετάστασης του όγκου και την αξιολόγηση της απόκρισης στη θεραπεία.

Μια ομάδα επιστημόνων από το ΜΙΤ ανέπτυξαν μια καινοτόμο μη επεμβατική μέθοδο νανοσωματιδίων για την ανίχνευση των καρκινικών κυττάρων και τον εντοπισμό της θέσης τους στο σώμα.

Οι πολυτροπικοί νανοαισθητήρες έχουν σχεδιαστεί για να στοχεύουν και να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του μικροπεριβάλλοντος του καρκικνικού όγκου. Οι νανοαισθητήρες παρέχουν τόσο ένα μη επεμβατικό εργαλείο παρακολούθησης των ούρων όσο και έναν απεικονιστή για τον εντοπισμό της μετάστασης όγκου και την αξιολόγηση της απόκρισης στη θεραπεία.

Τα διαγνωστικά νανοσωματίδια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της υποτροπής του όγκου μετά τη θεραπεία ή για τη διενέργεια συστηματικών εξετάσεων καρκίνου.

Οι περισσότερες από τις εξετάσεις που χρησιμοποιούν οι γιατροί για τη διάγνωση του καρκίνου – όπως μαστογραφία, κολονοσκόπηση και αξονική τομογραφία – βασίζονται στην απεικόνιση. Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές έχουν επίσης αναπτύξει μοριακά διαγνωστικά που μπορούν να ανιχνεύσουν συγκεκριμένα καρκινικά μόρια που κυκλοφορούν σε σωματικά υγρά όπως το αίμα ή τα ούρα.

Οι μηχανικοί του MIT δημιούργησαν τώρα ένα νέο διαγνωστικό νανοσωματιδίων που συνδυάζει και τα δύο αυτά χαρακτηριστικά: Μπορεί να αποκαλύψει την παρουσία καρκινικών πρωτεϊνών μέσω ενός τεστ ούρων και λειτουργεί απεικονιστικά, επισημαίνοντας τη θέση του όγκου. Κατ ‘αρχήν, αυτό το διαγνωστικό τεστ θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του καρκίνου οπουδήποτε στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των όγκων που έχουν μετασταθεί από τις αρχικές τους θέσεις.

«Πρόκειται για έναν πολύ ευρύ αισθητήρα που προορίζεται να ανταποκριθεί τόσο στους πρωτογενείς όγκους όσο και στις μεταστάσεις τους.», λέει η Sangeeta Bhatia, καθηγήτρια στο τμήμα Technology and Electrical Engineering and Computer Science στο MIT και μέλος του Koch Institute for Integrative Cancer Research του MIT.

Σε μια νέα μελέτη, η Bhatia και οι συνεργάτες της έδειξαν ότι η νέα μέθοδος διάγνωσης με νανοσωματίδια θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξέλιξης του καρκίνου του παχέος εντέρου, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης μεταστατικών όγκων στον πνεύμονα και στο ήπαρ. Τελικά, ελπίζουν ότι θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια ρουτίνα τεστ καρκίνου που θα μπορούσε να πραγματοποιείται κάθε χρόνο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Eντελώς νέα προσέγγιση με θεραπευτικές επιπτώσεις για όλους τους τύπους ιογενών νόσων

Νανοσωματίδια θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας νέας θεραπείας covid-19 σύμφωνα με έρευνα

Φως ελπίδας τα νανοσωματίδια για όσους πάσχουν από περιφερική αρτηριακή νόσο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ανεμβολίαστος έχει κίνδυνο 50% να μολυνθεί για δεύτερη φορά κατά μέσο όρο 16 έως 17 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη λένε Αμερικανοί επιστήμονες

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νόσων (CDC) των ΗΠΑ ορίζει ως επαναλοίμωξη μια επιβεβαιωμένη με τεστ λοίμωξη Covid-19 που συμβαίνει στον ίδιο άνθρωπο 90 μέρες ή περισσότερες μετά από μια προηγούμενη μόλυνση επιβεβαιωμένη επίσης με τεστ.

Το πόσες ώρες κοιμάστε σχετίζεται με τη γνωστική παρακμή

Άνοια Ύπνος: "Αυτό που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη μελέτη είναι το γεγονός ότι όχι μόνον ο ανεπαρκής χρόνος ύπνου, αλλά και οι μεγάλες ποσότητες ύπνου σχετίζονται με μεγαλύτερη γνωστική παρακμή", δήλωσε ο συγγραφέας David Holtzman, MD, καθηγητής νευρολογίας. 

Οι Ω-3 τροφές μπορούν να αναστρέψουν τις μνημονικές βλάβες που προκαλεί η υπερεπεξεργασμένη διατροφή

Ωμέγα 3 τρόφιμα: "Έχοντας αυτό υπόψη, ίσως μπορούμε να περιορίσουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα στη διατροφή μας και να αυξήσουμε την κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα DHA για να αποτρέψουμε ή να επιβραδύνουμε αυτήν την εξέλιξη", επισημαίνει η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης, Ruth Barrientos, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο του Ohio State University for Behavioral Medicine Research και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής και Συμπεριφορικής Υγείας.

Νέα έρευνα για τη χρησιμότητα της κολχικίνης στους ασθενείς με κορωνοϊό

Η χορήγηση του φαρμάκου κολχικίνη σε ενήλικους νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid-19 δεν οδηγεί σε καμία μείωση των θανάτων, της διάρκειας νοσηλείας τους ή του κινδύνου να χρειαστούν διασωλήνωση.

Γυναίκα που παλεύει στο στάδιο 4 του καρκίνου του μαστού μετά από καθυστερημένες προβολές εν μέσω πανδημίας

Η Rust ελπίζει ότι η ιστορία της θα εμπνεύσει άλλους να κάνουν εξετάσεις όπως μαστογραφίες και μαγνητική τομογραφία, καθώς και γενετικούς ελέγχους. «Η ελπίδα μου είναι ότι οι άνθρωποι κάνουν αυτές τις δοκιμές νωρίς», είπε.