Τεχνολογία

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων από την οξύτητά τους [vid]

Τεχνητή Νοημοσύνη: Αναγνώριση των καρκινικών κυττάρων από την οξύτητά τους [vid]

Η ομάδα ανυπομονεί να προωθήσει την ιδέα περαιτέρω για να προσπαθήσει να εντοπίσει διαφορετικά στάδια κακοηθειών από τα κύτταρα. Οραματίζονται μια πραγματική έκδοση της διαδικασίας, στην οποία τα κύτταρα που βρίσκονται σε διάλυμα μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν αυτόματα.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Τα καρκινικά κύτταρα εμφανίζουν αρκετές βασικές διαφορές από τα υγιή κύτταρα, οι οποίες βοηθούν να τα αναγνωρίσουν ως επικίνδυνα. Για παράδειγμα, το pH – το επίπεδο οξύτητας – σε ένα καρκινικό κύτταρο δεν είναι το ίδιο με το pH σε ένα υγιές κύτταρο. Ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης ανέπτυξαν μια μέθοδο χρήσης μηχανικής μάθησης για να προσδιορίσουν εάν ένα μεμονωμένο κύτταρο είναι καρκινικό, ανιχνεύοντας το pH του. Περιγράφουν το έργο τους στο περιοδικό APL Bioengineering (Βιομηχανική).

“Η ικανότητα αναγνώρισης μεμονωμένων κυττάρων έχει αποκτήσει υψίστη σημασία στον τομέα της ακρίβειας και της εξατομικευμένης ιατρικής”, δήλωσε ο Chwee Teck Lim, ένας από τους ερευνητές. “Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ο μόνος τρόπος για να ληφθεί υπόψη η εγγενής ετερογένεια που σχετίζεται με οποιοδήποτε βιολογικό δείγμα”. Ο Lim εξήγησε ότι άλλες τεχνικές για την εξέταση ενός κυττάρου μπορούν να προκαλέσουν τοξικές επιδράσεις ή ακόμη και να σκοτώσουν το κύτταρο. Η προσέγγισή τους, ωστόσο, μπορεί να διακρίνει κύτταρα που προέρχονται από φυσιολογικούς ιστούς, από κύτταρα που προέρχονται από καρκινικούς ιστούς, καθώς και από κύτταρα με διαφορετικους τύπους καρκίνου μεταξύ τους, διατηρώντας ταυτόχρονα τα κύτταρα ζωντανά.

Η μέθοδος βασίζεται στη θεραπεία των κυττάρων με μπλε βρωμοθυμόλη, μια ευαίσθητη στο ρΗ βαφή που αλλάζει χρώμα ανάλογα με το πόσο όξινο είναι ένα διάλυμα. Κάθε τύπος κυττάρου εμφανίζει το δικό του μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα κόκκινου, πράσινου και μπλε (RGB) με βάση την ενδοκυτταρική οξύτητά του. Επειδή ο καρκινικός μετασχηματισμός μεταβάλλει το pH του κυττάρου, ένα ανθυγιεινό κύτταρο θα ανταποκριθεί διαφορετικά στο μπλε της βρωμοθυμόλης, με αποτέλεσμα μια χαρακτηριστική μετατόπιση του δακτυλικού αποτυπώματος RGB. Εκπαιδεύοντας έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης για να χαρτογραφεί συνδυασμούς χρωμάτων μεμονωμένων κυττάρων στην κατάσταση της ασθένειας, οι ερευνητές μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν μια ανεπιθύμητη αλλαγή.

Αυτό τους επιτρέπει να προσδιορίσουν την υγεία ενός κυττάρου, χρησιμοποιώντας μόνο απλό, τυπικό εξοπλισμό: ένα ανεστραμμένο μικροσκόπιο και μια έγχρωμη κάμερα. “Η μέθοδός μας μάς επέτρεψε να ταξινομήσουμε μεμονωμένα κύτταρα διαφόρων ανθρώπινων ιστών, τόσο φυσιολογικά όσο και καρκινικά, εστιάζοντας αποκλειστικά στα εγγενή επίπεδα οξύτητας που τείνει να τα εκθέτει κάθε τύπος κυττάρων και χρησιμοποιώντας απλό και φθηνό εξοπλισμό”, δήλωσε ο Lim.

Για πρακτικές υλοποιήσεις αυτής της προσέγγισης, οι επαγγελματίες του ιατρικού τομέα θα πρέπει να αποκτήσουν μη επεμβατικά δείγματα των εν λόγω κυττάρων. “Μία πιθανή εφαρμογή αυτής της τεχνικής θα ήταν η υγρή βιοψία, όπου τα καρκινικά κύτταρα που διαφεύγουν από τον πρωτογενή όγκο μπορούν να απομονωθούν με ελάχιστα επεμβατικό τρόπο από σωματικά υγρά”, δήλωσε ο Λι. Η ομάδα ανυπομονεί να προωθήσει την ιδέα περαιτέρω για να προσπαθήσει να εντοπίσει διαφορετικά στάδια κακοηθειών από τα κύτταρα. Οραματίζονται μια πραγματική έκδοση της διαδικασίας, στην οποία τα κύτταρα που βρίσκονται σε διάλυμα μπορούν να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν αυτόματα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Καρκίνος θεραπεία νέα: Νέος τρόπος στόχευσης καρκινικών κυττάρων

Καρκίνος θεραπεία: η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει το ιστορικό του όγκου

Καρκίνος πνεύμονα: Μορφή τεχνητής νοημοσύνης “βλέπει” σε βάθος 12ετίας

Η τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τον καρκίνο του πνεύμονα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα Τρικαλα πρωτοπορούν στη μεταφορά και παράδοση φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές με drone

Η πρωτοβουλία αυτή ανοίγει τον δρόμο για μελλοντική παράδοση φαρμάκων σε απομακρυσμένες περιοχές. Το drone που δοκιμάστηκε ονομάζεται ATLAS και είναι κατασκευασμένο από την ελληνική εταιρεία Altus για να μπορεί να πετάξει σε υψόμετρο 3.000 μέτρων για 45 λεπτά.

Η 4D Biomaterials λανσάρει νέα πρωτοποριακή ρητίνη για εμφυτεύσιμες συσκευές

4D Biomaterials: Λίγο πριν το Med-Tech Innovation Expo που θα πραγματοποιηθεί 28 και 29 Σεπτεμβρίου στο NEC, Birmingham, η 4D Biomaterials μόλις κυκλοφόρησε νέα ρητίνη που είναι ειδικά σχεδιασμένη για τις εμφυτεύσιμες συσκευές.

Οι ransomware επιθέσεις στο διαδίκτυο κάνουν την υγειονομική περίθαλψη πιο ευάλωτη από ποτέ.

Υγειονομική περίθαλψη ransomware: Πρόσφατη μελέτη του Ινστιτούτου Ponemon τονίζει τον υπαρκτό κίνδυνο να αυξηθεί ο ρυθμός θνησιμότητας εξαιτίας επιθέσεων και κακόβουλου λογισμικού.

Η ιατρική τεχνολογία έως το 2030 αναμένει σημαντική αύξηση 17,1% στον τζίρο της

Ιατρική τεχνολογία αγορά: Μέχρι το 2030, προβλέπεται μεγάλη αύξηση του τζίρου για την εν λόγω βιομηχανία με κέρδη που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και θέτουν γερές βάσεις για το μέλλον.

Μετριασμό των τυφώνων υπόσχεται νεοσύστατη Νορβηγική εταιρεία με το σύστημα δημιουργίας φυσαλίδων στον ωκεανό

Αν και, ίσως λιγότερο, αν σταθμιστεί σε σχέση με το αναμενόμενο κόστος των ζημιών από τυφώνες (54 δισ. δολάρια ετησίως, σύμφωνα με το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου της κυβέρνησης των ΗΠΑ).