Καινοτομία

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: Καινοτόμα τεχνολογία με νανοσωματίδια

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: Καινοτόμα τεχνολογία με νανοσωματίδια

Ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο τρόπο παράδοσης φαρμάκων σε όγκους του παγκρέατος. Σχεδίασαν ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων για να μεταφέρουν φάρμακα στο πάγκρεας όπου θα είναι πιο αποτελεσματικά.

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: Ερευνητές στο Ιατρικό Κέντρο Υποθέσεων Βετεράνων του Κάνσας Σίτι και το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα έχουν σχεδιάσει έναν νέο τρόπο για τη χορήγηση φαρμάκων για καρκίνο του παγκρέατος που θα μπορούσαν να κάνουν την καταπολέμηση της νόσου πολύ πιο εύκολη. Ο εγκλεισμός σε φάρμακα κατά του καρκίνου σε νανοσωματίδια δείχνει ότι μπορεί να στοχεύσει αποτελεσματικότερα τους όγκους και να αποφύγει τον κίνδυνο για άλλα μέρη του σώματος. Τα αποτελέσματα της μελέτης εμφανίστηκαν στο τεύχος Ιανουαρίου του περιοδικού Molecular Pharmaceutics.

Ο συγγραφέας της μελέτης Dr. Sushanta Banerjee, ερευνητής στο ιατρικό κέντρο του Κάνσας Σίτι και στο Πανεπιστήμιο του Κάνσας, εξηγεί ότι αυτή η τεχνολογία έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει δραστικά τη φροντίδα του καρκίνου “Η  υγειονομική περίθαλψη θα ωφεληθεί πάρα πολύ από τέτοια θεραπευτικά μοντέλα, καθώς είναι αποτελεσματικά στη μεταφορά του φαρμάκου στη θέση του όγκου χωρίς τοξικές παρενέργειες [και με] ελάχιστη δόση. Μόλις είναι έτοιμη για χρήση από τον ασθενή, αυτή η τεχνική θα μειώσει τον αριθμό των δόσεων απαιτείται από έναν ασθενή, καθώς και να εμποδίζει αποτελεσματικά την εξέλιξη του όγκου. ”

Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου του παγκρέατος. Είναι μια από τις κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως. Οι ασθενείς με αυτή τη μορφή καρκίνου έχουν πενταετές ποσοστό επιβίωσης περίπου 8%. Περίπου το 7% όλων των θανάτων από καρκίνο στις Ηνωμένες Πολιτείες προέρχονται από αδενοκαρκίνωμα του παγκρεατικού πόρου.

Το φάρμακο gemcitabine είναι το τρέχον πρότυπο φροντίδας για τη θεραπεία αυτού του καρκίνου. Ωστόσο, η γεμσιταβίνη προσφέρει μόνο μια μέτρια βελτίωση στις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών. Η γεμσιταβίνη υποβαθμίζεται γρήγορα μέσα στο σώμα, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά της. Οι όγκοι του καρκίνου του παγκρέατος αναπτύσσουν επίσης συχνά αντίσταση στο φάρμακο.

Έχει αναπτυχθεί μια πιο αποτελεσματική θεραπεία για αυτόν τον τύπο καρκίνου, που ονομάζεται αναστολέας κινάσης εξωκυτταρικού υποδοχέα (ERKi). Η γενετική έρευνα έδειξε ότι μια συγκεκριμένη γονιδιακή μετάλλαξη είναι ένας από τους κύριους παράγοντες της ανάπτυξης του όγκου του παγκρέατος. Το ένζυμο ERK αλληλεπιδρά με αυτήν τη μετάλλαξη, οπότε η αναστολή του ενζύμου μπορεί να επιβραδύνει τον καρκίνο. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η ανεπτυγμένη αντίσταση στη γεμσιταβίνη περιλαμβάνει αυτό το ένζυμο.

Δυστυχώς, πολλά προβλήματα καθιστούν δύσκολη τη θεραπεία ασθενών με ERKi. Το φάρμακο είναι τοξικό και μπορεί να προκαλέσει βλάβη σε άλλα μέρη του σώματος. Το ERKi δεν διαλύεται στο νερό, καθιστώντας δύσκολη την προετοιμασία μιας αποτελεσματικής σύνθεσης. Είναι επίσης επιρρεπές σε κατάρρευση στο σώμα, περιορίζοντας την αποτελεσματικότητά του.

Για την καταπολέμηση αυτών των προβλημάτων, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν νέο τρόπο παράδοσης φαρμάκων σε όγκους του παγκρέατος. Σχεδίασαν ένα σύστημα παράδοσης νανοσωματιδίων για να μεταφέρουν τόσο το gemcitabine όσο και το ERKi στο πάγκρεας όπου θα είναι πιο αποτελεσματικά. Τα δύο φάρμακα εγκλείονται σε νανοσωματίδια κατασκευασμένα από πολυμερή. Τα νανοσωματίδια εμποδίζουν τη διάσπαση των φαρμάκων και προστατεύουν άλλες περιοχές του σώματος από τις τοξικές επιδράσεις.

Το pH στο εσωτερικό των καρκινικών κυττάρων είναι χαμηλότερο από το pH του υπόλοιπου σώματος. Τα νανοσωματίδια έχουν σχεδιαστεί για να απελευθερώνουν τα φάρμακα όταν έρχονται σε επαφή με περιβάλλον χαμηλότερου pH. Με αυτόν τον τρόπο, οι ερευνητές μπορούν να στοχεύουν τα φάρμακα ειδικά σε καρκινικά κύτταρα και όχι σε άλλες περιοχές του σώματος. Η χρήση ενός νανοσωματιδιακού οχήματος για την παράδοση των φαρμάκων επιτρέπει επίσης τη χορήγηση υψηλότερης δόσης χωρίς να απαιτούνται πολλαπλές ξεχωριστές δόσεις, λέει ο Banerjee.

Στη μελέτη, οι ερευνητές δοκίμασαν τη νέα τους τεχνική σε καρκινικά κύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο. Η ενθυλάκωση νανοσωματιδίων παρέδωσε αποτελεσματικά τα δύο φάρμακα στα στοχευόμενα κύτταρα. Οι δοκιμές έδειξαν ότι αυτός ο συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να καταστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Τα αποτελέσματα έδειξαν επίσης ότι αυτή η μέθοδος παράδοσης ήταν «αισθητά» πιο αποτελεσματική από τη χορήγηση των φαρμάκων χωρίς νανοσωματίδια . Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η προσθήκη ERKi στη gemcitabine αύξησε την ευαισθησία του σώματος στη gemcitabine. Τα δύο φάρμακα συνεργάζονται συνεργικά για την καταπολέμηση του καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές. Ενώ απαιτείται περισσότερη έρευνα, η μελέτη δείχνει ότι η μέθοδος παράδοσης φαρμάκων είναι ένας πολλά υποσχόμενος νέος τρόπος για την καταπολέμηση του καρκίνου του παγκρέατος.

Σύμφωνα με τον Banerjee, αυτή η τεχνική θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία άλλων τύπων καρκίνου, όπως καρκίνου του μαστού, του προστάτη και των ωοθηκών. Τα νανοσωματίδια πολυμερή που αναπτύχθηκαν από την ερευνητική ομάδα μπορούν να συνδυαστούν με διαφορετικά φάρμακα χημειοθεραπείας για να στοχεύουν όγκους σε διάφορα μέρη του σώματος, εξηγεί. Η ερευνητική ομάδα εργάζεται επί του παρόντος σε διαφορετικούς συνδυασμούς φαρμάκων για τη θεραπεία διαφόρων καρκίνων και επίσης δημιουργεί νέα πολυμερή για τη βελτίωση της θεραπείας του καρκίνου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Νέος χάρτης του ανοσοποιητικού τοπίου στον καρκίνο του παγκρέατος

Καρκίνος πάγκρεας θεραπεία: ανακαλύφθηκαν βιοδείκτες για έγκαιρη διάγνωση

Καρκίνος στο πάγκρεας: ποιος παράγοντας λειτουργεί βελτιωτικά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Tρεις ψηφιακές τάσεις υγείας που επηρεάζουν τους επενδυτές το 2021

Οι επενδυτές παρατήρησαν επικεντρώνονται πλέον σε εταιρείες που ειδικεύονται στην τηλεθεραπεία, την παρακολούθηση απομακρυσμένων ασθενών και άλλες τεχνολογικές πλατφόρμες που διευκολύνουν την επικοινωνία μεταξύ ειδικών.

Το πρώτο ξενοδοχείο - συνεδριακός χώρος κορωνοϊού στη Σιγκαπούρη - Οι πρώτες κρατήσεις

Ένα ασφαλές ξενοδοχείο και συνεδριακό συγκρότημα covid free, όπου οι επισκέπτες επικοινωνούν μέσω ενδοεπικοινωνίας και έχουν ανάμεσά τους γυάλινα πάνελ δημιούργησε η Σιγκαπούρη

Πειραματικό σκάφος αυτόνομης οδήγησης - Το αύριο των θαλάσσιων μετακινήσεων

«Αν δουλέψει, όπως σχεδιάστηκε, τότε θα ρίξει σημαντικά το κόστος της συλλογής δεδομένων από τη θάλασσα», λέει ο Phaneuf, «αυτό θα οδηγήσει σε μια καλύτερη κατανόηση των ωκεανών και του κλίματος». Στο πρώτο του κιόλας ταξίδι, θα συγκεντρώσει μετεωρολογικά και ωκεανογραφικά δεδομένα, αλλά και δείγματα νερού για τη μελέτη της καθαρότητάς του…

Συσκευή μείωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και της πιθανότητας εξάπλωσης μεταδοτικών λοιμώξεων.

Το Quito, που βραβεύτηκε στον διαγωνισμό James Dyson Award το 2020, επιστρατεύει μια απλή χημική αντίδραση ώστε να αποδώσει διοξείδιο του άνθρακα και μια τεχνητή ανθρώπινη οσμή, ώστε να προσελκύει τα κουνούπια. Και κατόπιν τα ρουφά μέσα στον θαλαμίσκο.

Αυτοκιμούμενο Τραμ κατά του κορωνοϊού πρόκειται να κυκλοφορήσει στο Χονγκ Κονγκ

Πλέον το όραμά του βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών και μάλλον δεν θα αργήσει πολύ να το δούμε στους δρόμους, καθώς οι επενδυτές που ενδιαφέρθηκαν για την ιδέα του μόνο λίγοι δεν είναι.