Τεχνολογία

Πόλεις του μέλλοντος: Αποκρινόμενοι στις προκλήσεις της αστικοποίησης, ερευνητές στρέφονται στην νανοενίσχυση δομικών υλικών

Πόλεις του μέλλοντος: Αποκρινόμενοι στις προκλήσεις της αστικοποίησης, ερευνητές στρέφονται στην νανοενίσχυση δομικών υλικών

Πόλεις του μέλλοντος: Με το τσιμέντο να είναι το πιο διαδεδομένο δομικό υλικό παγκοσμίως και τη βιομηχανία τσιμέντου να αντιπροσωπεύει το 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η Ange-Therese Akono, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών του McCormick στράφηκε στη νανοενίσχυση του τσιμέντου για να βρει τη λύση.

Οι δυνάμεις της φύσης ξεπερνούν συχνά τις αντοχές των υλικών που χρησιμοποιούμε παραδοσιακά για την κατασκευή των χωρικών υποδομών μας. Ο πάγος και το χιόνι μετατρέπουν τους μεγάλους δρόμους σε ερείπια κάθε χρόνο, ενώ τελευταία βλέπουμε όλο και συχνότερα θεμέλια κτιρίων να καταρρέουν, παρά την ανθεκτική κατασκευή τους.

Για να απαντήσουν στις προκλήσεις οι μηχανικοί συνήθως βελτιώνουν τη λειτουργία των υλικών αυξάνοντας την ποσότητα άνθρακα, αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται πως κάνει τα υλικά να χάνουν μέρος της μηχανικής τους απόδοσης. Με την εισαγωγή νανοσωματιδίων στο τσιμέντο, ερευνητές του Πανεπιστημίου Northwestern δημιούργησαν ένα πιο έξυπνο, πιο ανθεκτικό και εξαιρετικά λειτουργικό τσιμέντο.

Η έρευνα τους δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Philosophical Transactions of the Royal Society A.

Με το τσιμέντο να είναι το πιο διαδεδομένο υλικό παγκοσμίως και τη βιομηχανία τσιμέντου να αντιπροσωπεύει το 8% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που προκαλούνται από την ανθρώπινη δραστηριότητα, η Ange-Therese Akono, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επίκουρη καθηγήτρια στη Σχολή Μηχανικών του McCormick στράφηκε στη νανοενίσχυση του τσιμέντου για να βρει τη λύση. Ο Akono δήλωσε ότι τα νανοϋλικά μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα των τσιμέντων, αλλά μέχρι τώρα, λίγα ήταν γνωστά για τον αντίκτυπό/αντοχή τους στα θραύσματα. «Ο ρόλος των νανοσωματιδίων σε αυτήν την εφαρμογή δεν είχε γίνει κατανοητός ως τώρα. Πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη», δήλωσε η Akono, η οποία υπογραμμίζει την ενίσχυση της αντοχής του νανοενισχυμένου τσιμέντου στο θραύσμα.

Παράλληλα, η ενσωμάτωση μικρής ποσότητας νανοϋλικών αποδείχθηκε ότι βελτιώνει τις ιδιότητες μεταφοράς νερού, συμπεριλαμβανομένης της δομής των πόρων και της αντίστασης στη διείσδυση νερού, με τις αναφερόμενες σχετικές μειώσεις να αγγίζουν το 76% και 78%, αντίστοιχα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ελπιδοφόρα για πολλούς δομικούς τομείς, όπως η κατασκευή κτιρίων, η συντήρηση δρόμων, η βελτιστοποίηση αισθητήρων και γεννητριών και η παρακολούθηση της δομικής υγείας.

Σημειώνεται ότι μέχρι το 2050, τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού θα συγκεντρωθούν στις πόλεις. Δεδομένης της τάσης προς την αστικοποίηση, η παραγωγή τσιμέντου αναμένεται να ανεβεί στα ύψη. Η εισαγωγή πράσινου σκυροδέματος που χρησιμοποιεί ελαφρύτερο τσιμέντο υψηλότερης απόδοσης θα μειώσει το συνολικό αποτύπωμα άνθρακα επεκτείνοντας τα προγράμματα συντήρησης και μειώνοντας τα απόβλητα.

Εναλλακτικά, τα έξυπνα υλικά επιτρέπουν στις πόλεις να καλύψουν τις ανάγκες των αυξανόμενων πληθυσμών όσον αφορά τη συνδεσιμότητα, την ενέργεια και την πολυλειτουργικότητα. Τα νανοϋλικά με βάση τον άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των νανοπεταλιδίων γραφενίου, εξετάζονται ήδη για το σχεδιασμό έξυπνων αισθητήρων με βάση το τσιμέντο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Webinar για τον καρκίνο του νεφρού από το συλλόγο VHL Family Alliance στις 9/7

Όλα τα μέτρα για τις μετακινήσεις στα νησιά - Ποιοι εξαιρούνται

Έρχονται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για κρίσιμες κατηγορίες εργαζομένων

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η διαδικτυακή ανεύρεση του έρωτα σε ένα περιβάλλον που νοσεί

Χαρακτηριστικά όπως η γεωγραφική απόσταση, η ηλικία και το επίπεδο μόρφωσης είναι ιδιαίτερα σημαντικά εκτός από την εμφάνιση. Εντούτοις, οι άνδρες είναι λιγότερο πιθανό να επιμείνουν στα προκαθορισμένα τους κριτήρια, αν βρουν μια ή έναν ελκυστικό πιθανό σύντροφο.

"Έκρηξη" ψηφιακών υπηρεσιών στο σπίτι λόγω πανδημίας - Τι δείχνει νέα έρευνα

Προβληματίζει τους καταναλωτές η αυξημένη χρήση του διαδικτύου στην ζωής τους - Τι είναι η «ψηφιακή κόπωση» και τι σημαίνει αυτό για καταναλωτές και παρόχους ψηφιακών υπηρεσιών

Ο ανοιχτός κώδικας μπορεί να βοηθήσει τα ΕΣΥ να ανταποκριθούν στις προκλήσεις των ψηφιακών ρυθμίσεων

Τεχνολογία υγείας: Υιοθετώντας τις αρχές του ανοικτού κώδικα σε ψηφιακά έργα - όπου νοσοκομεία και φορείς μπορούν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο έργο συνεργατών στο χώρο της υγείας - ίσως μεταφέρουμε τη συνεργασία σε ένα νέο, ανοιχτό επίπεδο. Και αν θέλουμε να κάνουμε αυτά τα τεχνολογικά έργα πραγματικά ανοιχτά και διαθέσιμα προς όφελος όλων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, οι ψηφιακοί εταίροι πρέπει να συνεργαστούν με το σύστημα υγείας για να εξηγήσουν πώς ο ανοικτός κώδικας μπορεί να ωφελήσει τους συναδέλφους τους παρόχους υπηρεσιών, διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα.

Όταν η φωτορύπανση συμβάλλει στην ανησυχητική μείωση των εντόμων, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Η απώλεια των εντόμων έχει εκτεταμένες συνέπειες για ολόκληρα τα οικοσυστήματα. Τα έντομα αποτελούν πηγή τροφής για πολλά πουλιά, αμφίβια, νυχτερίδες και ερπετά, ενώ τα φυτά βασίζονται στα έντομα για την επικονίαση.

Τρόποι απεξάρτησης από το διαδίκτυο

Στρατηγική Internet: Χωρίς αμφιβολία, το διαδίκτυο έχει συμβάλει καθοριστικά στο να γίνει η ζωή μας καλύτερη. Ωστόσο, το να περνάμε πολύ χρόνο εκεί δεν αξίζει τις αρνητικές συνέπειες που αυτό συνεπάγεται, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά. Μην παραπλανηθείτε πιστεύοντας ότι θα χάσετε κάτι αν δεν είστε συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Η πραγματική ζωή και όλα όσα […]