Επιστημονικά Νέα

Καρκίνος: Nέα γονιδιακή θεραπεία in vitro θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική έναντι πολλών τύπων καρκίνου

Καρκίνος: Nέα γονιδιακή θεραπεία in vitro θα μπορούσε να είναι αποτελεσματική έναντι πολλών τύπων καρκίνου

Καρκίνος: Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Οι ερευνητές του Mount Sinai Health System της Ν. Υόρκης έχουν αναπτύξει έναν θεραπευτικό παράγοντα που δείχνει υψηλή αποτελεσματικότητα in vitro στη διακοπή μιας βιολογικής διαδικασίας που βοηθά τον καρκίνο να επιβιώσει, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο επιστημονικό περιοδικό Cancer Discovery, ένα περιοδικό της American Association for Cancer Research.

Η θεραπεία είναι ένα μηχανικό μόριο, που ονομάζεται MS21, που προκαλεί την υποβάθμιση του AKT, ενός ενζύμου δηλαδή που είναι υπερβολικά ενεργό σε πολλούς τύπους καρκίνου. Η εν λόγω μελέτη έδειξε στοιχεία ότι η φαρμακολογική αποδόμηση του AKT γονιδίου είναι μια βιώσιμη θεραπεία για καρκίνους με μεταλλάξεις σε ορισμένα γονίδια.

Τί είναι το ΑΚΤ γονίδιο

Το AKT είναι ένα καρκινικό γονίδιο που κωδικοποιεί ένα ένζυμο που συχνά ενεργοποιείται στα καρκινικά κύτταρα για να διεγείρει την ανάπτυξη των όγκων. Η αποδόμηση του γονιδίου ΑΚΤ αντιστρέφει αυτές τις διαδικασίες και αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκινικού όγκου.

«Η μελέτη μας θέτει μια σταθερή βάση για την κλινική ανάπτυξη ενός AKT αποδομητή για τη θεραπεία καρκίνων του ανθρώπου με ορισμένες γονιδιακές μεταλλάξεις», δήλωσε ο Ramon Parsons, MD, PhD, Διευθυντής του Ινστιτούτου Καρκίνου Tisch, Πρόεδρος του Ward-Coleman στην Έρευνα για τον Καρκίνο και Πρόεδρος Ογκολογικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή Icahn στο Mount Sinai.

«Η εξέταση 44.000 ανθρώπινων καρκίνων έδειξε ότι το 19% των όγκων έχει τουλάχιστον μία από αυτές τις μεταλλάξεις, γεγονός που υποδηλώνει ότι ένας μεγάλος πληθυσμός ασθενών με καρκίνο θα μπορούσε να επωφεληθεί από τη θεραπεία με έναν αποικοδομητή AKT όπως το MS21».

Το MS21 δοκιμάστηκε σε κυτταρικές σειρές που προέρχονται από ανθρώπινους καρκίνους, οι οποίες είναι μοντέλα που χρησιμοποιούνται σε εργαστήρια για τη μελέτη της αποτελεσματικότητας των θεραπειών κατά του καρκίνου. Το Mount Sinai επιδιώκει να αναπτύξει τον MS21 αποικοδομητή για να ανοίξει τις κλινικές δοκιμές σε ασθενείς.

«Η μετάφραση αυτών των ευρημάτων σε αποτελεσματικές θεραπείες για τον καρκίνο σε ασθενείς αποτελεί υψηλή προτεραιότητα, διότι οι μεταλλάξεις που παρουσιάζουμε σε αυτή τη μελέτη είναι αναμφισβήτητα οι πιο συχνά ενεργοποιημένες οδοί στον καρκίνο του ανθρώπου, αλλά αυτή η προσπάθεια έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα προκλητική», δήλωσε ο Jian Jin, PhD, καθηγητής του Mount Sinai στο Therapeutics Discovery. «Προσβλέπουμε σε μια ευκαιρία να αναπτυχθεί αυτό το μόριο σε μια θεραπεία που είναι έτοιμη να μελετηθεί σε κλινικές δοκιμές».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα μη επεμβατική μέθοδος νανοσωματιδίων ανιχνεύει καρκινικούς όγκους και μεταστάσεις

Νέα επιστημονική μελέτη για τη συσχέτιση αλκοόλ και καρκίνου

Ένζυμο κλειδί στην καρκινική δομή ανιχνεύτηκε με τη βοήθεια ακτινών Χ

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ, παρέχοντας δυνατότητες για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.