Γυναικολογία

Ποιες λοιμώξεις μπορεί να βλάψουν το κύημα

Ποιες λοιμώξεις μπορεί να βλάψουν το κύημα

Οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, καθώς οι κίνδυνοι που μπορεί να απειλήσουν την υγεία τη δική τoυς αλλά και του εμβρύου, είναι πολλοί και σοβαροί.

Οι έγκυοι πρέπει να τρέφονται σωστά, να ξεκουράζονται, να αποφεύγουν κλειστούς και πολυσύχναστους χώρους και να αναφέρουν οτιδήποτε ασυνήθιστο τους συμβαίνει στο γιατρό τους.

Οι λοιμώξεις που μπορεί να βλάψουν το κύημα είναι:

Η ανεμοβλογιά

Η γρίπη (ινφλουέντζα)

Ο έρπης

Οι γονόκοκκοι

Η ερυθρά

Η ηπατίτιδα Β

Η ηπατίτιδα C

Ο κυτταρομεγαλοϊός

Η τοξοπλάσμωση

Η λιστερίωση

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση

Τα οξυτενή κονδυλώματα (ΗΡV)

Το μυκόπλασμα

Η παρωτίτιδα (μαγουλάδες)

Οι στρεπτόκοκκοι ομάδας Β

Η σύφιλη

Η φυματίωση

Σε κάποιες περιπτώσεις, οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν αποβολή, πρόωρο τοκετό, δυσμορφίες ή συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο. Οι πιθανότητες να προσβληθεί μια έγκυος από μια ασθένεια που θα απειλούσε το έμβρυο είναι λίγες, αλλά όχι αμελητέες.

Στατιστικές μελέτες έχουν δείξει ότι στα 100 παιδιά που γεννιούνται, τα 98 είναι απολύτως υγιή. Ο κίνδυνος ελαχιστοποιείται από τη σωστή ιατρική παρακολούθηση, αλλά και από τον προγεννητικό έλεγχο και τα εμβόλια που έχει κάνει η γυναίκα πριν από τη σύλληψη.

Η έλλειψη μιας πολύτιμης βιταμίνης αυξάνει τον κίνδυνο για πρόωρο τοκετό

Εκτενής έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 11 χώρες με τη συμμετοχή 11.216 γυναικών καταδεικνύει για ακόμη μία φορά τη σημασία της σωστής διατροφής για μια υγιή εγκυμοσύνη. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές εστίασαν στον ρόλο της διατροφής στη Βιταμίνη Β12.

Σύμφωνα με την έρευνα, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology, η χαμηλή πρόσληψη βιταμίνης Β12 μέσω της διατροφής κατά την εγκυμοσύνη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο πρόωρου τοκετού.

Η βιταμίνη Β12 είναι ένα πολύτιμο συστατικό που βρίσκεται αποκλειστικά σε προϊόντα ζωικής προέλευσης, όπως το κρέας, το γάλα και τα αυγά. Οι έγκυες που καταναλώνουν πολύ μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων είναι πιο πιθανό να εκδηλώσουν έλλειψη της βιταμίνης αναφέρει ο Tormod Rogne, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας από το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογίας της Νορβηγίας.

Η βιταμίνη Β12 είναι απαραίτητη για τις ζωτικές λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού, όπως η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων. Η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία και σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα. Δεδομένου ότι ο οργανισμός μας δεν μπορεί να παράγει τη βιταμίνη Β12 (όπως συμβαίνει με τη βιταμίνη D), πρέπει να την λαμβάνουμε μέσω των τροφών που καταναλώνουμε.

Σε χώρες όπου η κατανάλωση ζωικών προϊόντων είναι αυξημένη, όπως οι περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, η έλλειψη Β12 είναι εξαιρετικά σπάνια στις εγκύους. Αντιθέτως, σε χώρες όπου η χορτοφαγία (και ιδίως η αυστηρή χορτοφαγία) είναι διαδεδομένη, όπως στην Ινδία, το ποσοστό των εγκύων με διαπιστωμένη έλλειψη μπορεί να φτάνει ακόμη και το 65%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αναλύθηκαν, «τα χαμηλά επίπεδα βιταμίνης Β12 στον οργανισμό της εγκύου δεν επηρέασαν το βάρος του μωρού κατά τη γέννηση, όμως η έλλειψη της βιταμίνης συσχετίστηκε με 21% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου τοκετού» αναφέρει ο Rogne.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Και όμως, τα ωάρια κάνουν τις δικές τους επιλογές

Μια νέα σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν. Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους. Οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν […]