Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Ομφάλιος Λώρος: Απαραίτητος ο εντοπισμός των περιτυλίξεων – Πόσο συχνές είναι

Ομφάλιος Λώρος: Απαραίτητος ο εντοπισμός των περιτυλίξεων – Πόσο συχνές είναι

Φαίνεται, πως οι περιτυλίξεις δημιουργούνται κατά την κίνηση του μωρού εντός του αμνιακού υγρού. Ενδεχομένως, οι περιτυλίξεις να οφείλονται και στο μεγάλο μήκος του ομφαλίου λώρου.

Ομφάλιος Λώρος: Το μωρό μεγαλώνει προστατευμένο εντός της ενδομητρικής κοιλότητας, έως ότου ο οργανισμός του ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής στον «έξω κόσμο».

Το μωρό μέσα στη μήτρα είναι ένας ραγδαία αναπτυσσόμενος οργανισμός. Για τις μεταβολικές του ανάγκες εξαρτάται πλήρως από τη μητέρα. Η έδρα της «σύνδεσης» του οργανισμού του μωρού με αυτόν της μητέρας είναι ο πλακούντας, ενώ σύνδεσμος του μωρού με τον πλακούντα είναι ένας λεπτός εύκαμπτος σωλήνας, ο οποίος διατρέχεται από αγγεία (δηλαδή φέρει μέσα του αγγεία) και ονομάζεται ομφάλιος λώρος.

Ο ομφάλιος λώρος «ξεκινά» από το κέντρο συνήθως της επιφάνειας του πλακούντα και «καταλήγει» στο μέσο της κοιλιάς του

Πώς δημιουργούνται οι περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου;

Ο ομφάλιος λώρος σε μερικές περιπτώσεις περιτυλίσσεται «μπλέκεται» γύρω από διάφορα μέρη του σώματος του μωρού. Συνηθέστερα οι περιτυλίξεις αυτές εντοπίζονται στον αυχένα του μωρού .

Φαίνεται, πως οι περιτυλίξεις δημιουργούνται κατά την κίνηση του μωρού εντός του αμνιακού υγρού. Ενδεχομένως, οι περιτυλίξεις να οφείλονται και στο μεγάλο μήκος του ομφαλίου λώρου.

Πόσο συχνές είναι οι περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου;

Από τη διεθνή ιατρική βιβλιογραφία προκύπτει, πως το ποσοστό των κυήσεων, στις οποίες το μωρό φέρει περιτύλιξη πέριξ του αυχένα κυμαίνεται μεταξύ του 8% και του 35%. Υπάρχουν δε και περιπτώσεις, στις οποίες το μωρό φέρει πέριξ του αυχένα του πλέον της μίας περιτύλιξης (δηλαδή ο ομφάλιος λώρος δεν έχει «τυλιχθεί» μόνον μία φορά γύρω από τον αυχένα, αλλά περισσότερες).

Πώς μπορούμε να εντοπίσουμε τις περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου;

Είναι δυνατόν το 90% περίπου των περιτυλίξεων πέριξ του αυχένα να εντοπισθούν κατά τη διάρκεια της κύησης δια του υπερηχογραφήματος Doppler.

Με ποιες καταστάσεις έχει συνδεθεί η ύπαρξη περιτυλίξεων του ομφαλίου λώρου;

Η ύπαρξη περιτύλιξης πέριξ του αυχένα έχει συνδεθεί με:

  • αύξηση των πιθανοτήτων χρείας πρόκλησης τοκετού (δηλαδή ο τοκετός δεν ξεκινά αυτόματα, αλλά χρειάζεται ο μαιευτήρας να τον «εκκινήσει»)
  • παράταση του δευτέρου σταδίου του τοκετού
  • διαταραχές στον καρδιακό ρυθμό του μωρού κατά τη διάρκεια του τοκετού, οι οποίες καταγράφονται στο καρδιοτοκογράφημα, που διενεργείται τότε. Οι διαταραχές αυτές φαίνεται, πως συνδέονται με την «περίσφιξη» της περιτύλιξης πέριξ του αυχένα, οπότε παρεμποδίζεται η ροή του αίματος, αφενός εντός των αγγείων αυτού καθαυτού του ομφαλίου λώρου, αφετέρου εντός των αγγείων του λαιμού του μωρού, τα οποία μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλό του.
  • την αδυναμία προόδου του τοκετού, με συνέπεια την αύξηση των πιθανοτήτων καταφυγής στην καισαρική τομή. Πάντως, η επιλογή της καισαρικής τομής αμέσως μετά τον εντοπισμό περιτυλίξεων αμφισβητείται έντονα, εκτός φυσικά, αν συντρέχουν και άλλοι λόγοι καταφυγής σε αυτήν τη μέθοδο του τοκετού.
  • την εμφάνιση δυστοκίας ώμων (ιδιαίτερα, αν πρόκειται για μεγάλο μωρό)

Η παρουσία περιτυλίξεων πέριξ του αυχένα του μωρού έχει «κατηγορηθεί» και για την πρόκληση σοβαρών προβλημάτων στο νευρικό σύστημα του μωρού. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη σύνδεση αυτή.

Οι περιτυλίξεις πέριξ του αυχένα έχουν συνδεθεί τέλος με ενδομήτρια υπολειπόμενη ανάπτυξη (το παιδί δεν μεγαλώνει, όσο θα περίμενε κανείς). Εντούτοις, επιστήμονες έχουν διατυπώσει την άποψη, πως το μικρό μέγεθος του μωρού δεν είναι τόσο αποτέλεσμα της περιτύλιξης, όσο το αίτιο δημιουργίας της. Επομένως, η περιτύλιξη δημιουργείται όταν το μωρό είναι μικρό, αφού αυτό έχει περισσότερο χώρο για να κινηθεί εντός της μήτρας.

Μόνον πέριξ του αυχένα του μωρού απαντώνται περιτυλίξεις του ομφαλίου λώρου;

Περιτυλίξεις στα μωρά δεν απαντώνται μόνον πέριξ του αυχένα, αλλά καίτοι σπανιότερα, απαντώνται και πέριξ άλλων μερών του σώματος του μωρού, όπως είναι ο ώμος.

Οι περιτυλίξεις αυτές είναι μάλιστα δυσκολότερο να εντοπισθούν με το υπερηχογράφημα και ενδέχεται να παρεμποδίσουν την εξέλιξη του φυσιολογικού τοκετού. Η διαπίστωση της ύπαρξης τέτοιου είδους περιτυλίξεων πραγματοποιείται συνήθως, όταν χρειαστεί να καταφύγουμε στην καισαρική τομή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Τα συν και τα πλην του τοκετού στο νερό

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την τομή του ομφάλιου λώρου

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που αναστέλλει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Πιθανοί παράγοντες που οδηγούν σε αποβολή

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Close Icon