Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο: Αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης

Πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο: Αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές

Πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο: Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill εντόπισε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση, που είναι γνωστό ότι οδηγεί σε πολλαπλές αναπαραγωγικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας, επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το PCOS ήταν ήδη γνωστό για τη σύνδεσή του με άλλες δυσμενείς περιγεννητικές καταστάσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά κενά στην κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ του συνδρόμου και των νεογνικών επιπλοκών.

“Ανακαλύψαμε ότι το PCOS είναι ένας παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα κατά την εγκυμοσύνη”, εξήγησε ο Δρ Michael Dahan, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του McGill και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον σχετικό κίνδυνο στην εγκυμοσύνη που σχετίζεται με την ίδια τη διαδικασία της νόσου ελέγχοντας τις υποκείμενες καταστάσεις, τις οποίες οι προηγούμενες μελέτες δεν μπορούσαν να κάνουν». Ο ερευνητής χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από εννέα εκατομμύρια εγκυμοσύνες.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων για το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το πρόγραμμα αξιοποίησης του δείγματος εσωτερικών ασθενών (HCUP-NIS), η οποία συγκεντρώνει πάνω από 9 εκατομμύρια εγκυμοσύνες και γεννήσεις, ερευνητές από τη McGill κατάφεραν να δημιουργήσουν συνδέσμους μεταξύ εγκύων γυναικών με PCOS και τον επιπολασμό της υπέρτασης της εγκυμοσύνης, της νόσου του θυρεοειδούς, της παχυσαρκίας και διαβήτη κύησης και κύησης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες με PCOS είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχαν αυξημένα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους τους σε αντίθεση με τις αντίστοιχες μη PCOS. “Το PCOS είναι η πιο κοινή ορμονική κατάσταση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας”, λέει ο Dahan. “Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος άλλων συνυπάρχων συνθηκών που συναντώνται συχνά σε γυναίκες με PCOS, καθώς αυτοί οι κίνδυνοι είναι πρόσθετοι και τους θέτουν σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης”.

Περαιτέρω έρευνα θα πραγματοποιηθεί για τη διερεύνηση του ρόλου συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο PCOS στην τροποποίηση του κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. “Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης: μια μελέτη βάσει πληθυσμού για 9,1 εκατομμύρια εγκυμοσύνες” από τους Michael Dahan και τους συνεργάτες του δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πολυκυστικές ωοθήκες: O συνδυασμός του  ΑLA με Μυο-ινοσιτόλη βελτιώνει την γονιμότητα των γυναικών

Πως συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Πότε εγείρουν ανησυχία οι κύστεις ωοθηκών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Close Icon