Γυναικολογία

Πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο: Αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης

Πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο: Αυξάνεται ο κίνδυνος για διαβήτη κύησης

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές

Πολυκυστικές ωοθήκες σύνδρομο: Μια πρόσφατη μελέτη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο McGill εντόπισε το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) ως ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης. Η κατάσταση, που είναι γνωστό ότι οδηγεί σε πολλαπλές αναπαραγωγικές επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της στειρότητας, επηρεάζει 1 στις 10 γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία. Το PCOS ήταν ήδη γνωστό για τη σύνδεσή του με άλλες δυσμενείς περιγεννητικές καταστάσεις, όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο, παραμένουν σημαντικά κενά στην κατανόηση της συσχέτισης μεταξύ του συνδρόμου και των νεογνικών επιπλοκών.

“Ανακαλύψαμε ότι το PCOS είναι ένας παράγοντας κινδύνου για νοσηρότητα κατά την εγκυμοσύνη”, εξήγησε ο Δρ Michael Dahan, Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας του McGill και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Τώρα είμαστε σε θέση να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τον σχετικό κίνδυνο στην εγκυμοσύνη που σχετίζεται με την ίδια τη διαδικασία της νόσου ελέγχοντας τις υποκείμενες καταστάσεις, τις οποίες οι προηγούμενες μελέτες δεν μπορούσαν να κάνουν». Ο ερευνητής χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερες από εννέα εκατομμύρια εγκυμοσύνες.

Χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων για το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και το πρόγραμμα αξιοποίησης του δείγματος εσωτερικών ασθενών (HCUP-NIS), η οποία συγκεντρώνει πάνω από 9 εκατομμύρια εγκυμοσύνες και γεννήσεις, ερευνητές από τη McGill κατάφεραν να δημιουργήσουν συνδέσμους μεταξύ εγκύων γυναικών με PCOS και τον επιπολασμό της υπέρτασης της εγκυμοσύνης, της νόσου του θυρεοειδούς, της παχυσαρκίας και διαβήτη κύησης και κύησης.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι έγκυες γυναίκες με PCOS είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποβληθούν σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης και είχαν αυξημένα ποσοστά συγγενών ανωμαλιών στους απογόνους τους σε αντίθεση με τις αντίστοιχες μη PCOS. “Το PCOS είναι η πιο κοινή ορμονική κατάσταση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας”, λέει ο Dahan. “Είναι σημαντικό να ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος άλλων συνυπάρχων συνθηκών που συναντώνται συχνά σε γυναίκες με PCOS, καθώς αυτοί οι κίνδυνοι είναι πρόσθετοι και τους θέτουν σε σημαντικά αυξημένο κίνδυνο ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων εγκυμοσύνης”.

Περαιτέρω έρευνα θα πραγματοποιηθεί για τη διερεύνηση του ρόλου συγκεκριμένων παρεμβάσεων στο PCOS στην τροποποίηση του κινδύνου κατά την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. “Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ως ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη κύησης και υπερτασικές διαταραχές της εγκυμοσύνης: μια μελέτη βάσει πληθυσμού για 9,1 εκατομμύρια εγκυμοσύνες” από τους Michael Dahan και τους συνεργάτες του δημοσιεύθηκε στο Human Reproduction.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πολυκυστικές ωοθήκες: O συνδυασμός του  ΑLA με Μυο-ινοσιτόλη βελτιώνει την γονιμότητα των γυναικών

Πως συνδέεται το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών με τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων

Πότε εγείρουν ανησυχία οι κύστεις ωοθηκών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Και όμως, τα ωάρια κάνουν τις δικές τους επιλογές

Μια νέα σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν. Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους. Οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν […]

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για επαναλαμβανόμενες αποβολές

Οι περισσότερες εγκυμοσύνες οδηγούν στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δυστυχώς όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις απρόσμενου τερματισμού μιας εγκυμοσύνης. Το πιο «επικίνδυνο διάστημα», κατά το οποίο μπορεί να πάει κάτι στραβά σε μια εγκυμοσύνη, είναι στις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά από τη σύλληψη. Ως αποβολή λοιπόν ορίζεται η αναπάντεχη – αθέλητη απώλεια μιας […]