Γυναικολογία

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Epidemiology, οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι ίσως η ενίσχυση των επιπέδων του μαγγανίου στον οργανισμό των γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

Μάλιστα, είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την προεκλαμψία με τα χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στα πρώιμα στάδια της κύησης, πολύ πριν εκδηλωθεί η επικίνδυνη επιπλοκή. Παλαιότερα επιδημιολογικά δεδομένα είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν εκδηλώσει προεκλαμψία στην κύηση.

«Τα ευρήματά μας σχετίζονται με τα παλαιότερα στοιχεία και δεδομένου ότι η προεκλαμψία εμφανίζει αυξητική τάση χρειαζόμαστε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψής της», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Tiange Liu,αναλυτής δεδομένων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg.

Οι Αμερικανοί ερευνητές σε δείγμα περισσοτέρων από 1.000 γυναικών από τη μελέτη Boston Birth Cohort διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μαγγανίου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν μετρήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό, έτειναν να είναι χαμηλότερα στις γυναίκες που είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία. Επίσης μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη Project Viva (1999-2002) που εστίαζε στη σχέση επιπέδων μαγγανίου στο αίμα τον πρώτο τρίμηνο της κύησης και της προεκλαμψίας. Είχαν λάβει μέρος 1.312 γυναίκες, εκ των οποίων οι 48 (3,7%) είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία.

Εν τέλει διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης σχετίζονταν με μικρότερο κίνδυνο προεκλαμψίας μετέπειτα στην κύηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν εδραιώνει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα επιβεβαιώσουν ή όχι τον συσχετισμό.

Το μαγγάνιο εμπεριέχεται σε πολλές τροφές, όπως τα μύδια, το καστανό ρύζι, οι γλυκοπατάτες, το κουκουνάρι και το σπανάκι. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μαγγάνιο έχει πολλούς βιολογικούς ρόλους στα ανθρώπινα κύτταρα – σε σύμπλοκα ενζύμων, για παράδειγμα, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από επιβλαβή μόρια. Αλλά πως αποτρέπει την προεκλαμψία είναι μέχρι στιγμής ασαφές. Η μελέτη κυτταρικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθούσε να φωτιστεί πώς οι διαφορές στα επίπεδα μαγγανίου θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις εναλλαγές στον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Και όμως, τα ωάρια κάνουν τις δικές τους επιλογές

Μια νέα σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν. Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους. Οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν […]

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για επαναλαμβανόμενες αποβολές

Οι περισσότερες εγκυμοσύνες οδηγούν στη γέννηση ενός υγιούς μωρού. Δυστυχώς όμως δεν λείπουν και οι περιπτώσεις απρόσμενου τερματισμού μιας εγκυμοσύνης. Το πιο «επικίνδυνο διάστημα», κατά το οποίο μπορεί να πάει κάτι στραβά σε μια εγκυμοσύνη, είναι στις πρώτες ημέρες και εβδομάδες μετά από τη σύλληψη. Ως αποβολή λοιπόν ορίζεται η αναπάντεχη – αθέλητη απώλεια μιας […]

Σπάνια αλλά δυνατή η μετάδοση του κοροναϊού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Κινέζοι επιστήμονες ανέφεραν ότι είναι εφικτό, αν και σπάνια, για τους εγκέφαλους με την ασθένεια COVID-19 να μεταδώσουν τη μόλυνση στα βρέφη τους. Η ομάδα παρακολούθησε 33 έγκυες γυναίκες από το Wuhan και διαπίστωσε ότι τρία βρέφη είχαν μολυνθεί από το νέο κοροναϊό κατά τη γέννηση (ποσοστό 9%, αν και σε πολύ μικρό δείγμα). Αναφέρουμε […]

Πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπική επέμβαση σε ασθενείς με καρκίνο

Πρώτη φορά στην Ελλάδα ενδοσκοπική επέμβαση καθαρισμού σε ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών και ενδομητρίου Οι γιατροί της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιπποκράτειου εκπαιδεύτηκαν στο εξωτερικό Για πρώτη φορά στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης επέμβαση ενδοσκοπικού εξωπεριτοναϊκού παρα-αορτικού λεμφαδενικού καθαρισμού σε δύο γυναίκες μέσης ηλικίας με γυναικολογικό καρκίνο, οι οποίες πήραν εξιτήριο ύστερα από νοσηλεία […]