Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας.

Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες κινδύνου θεωρούνται η παχυσαρκία, ο διαβήτης και το οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας.

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στο Epidemiology, οι ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Πανεπιστημίου Johns Hopkins υποστηρίζουν ότι ίσως η ενίσχυση των επιπέδων του μαγγανίου στον οργανισμό των γυναικών πριν και κατά τη διάρκεια της κύησης να μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας.

Μάλιστα, είναι η πρώτη μελέτη που συνδέει την προεκλαμψία με τα χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στα πρώιμα στάδια της κύησης, πολύ πριν εκδηλωθεί η επικίνδυνη επιπλοκή. Παλαιότερα επιδημιολογικά δεδομένα είχαν δείξει ότι οι γυναίκες με προεκλαμψία τείνουν να έχουν χαμηλότερα επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους συγκριτικά με εκείνες που δεν έχουν εκδηλώσει προεκλαμψία στην κύηση.

«Τα ευρήματά μας σχετίζονται με τα παλαιότερα στοιχεία και δεδομένου ότι η προεκλαμψία εμφανίζει αυξητική τάση χρειαζόμαστε αποτελεσματικές στρατηγικές πρόληψής της», εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Tiange Liu,αναλυτής δεδομένων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Bloomberg.

Οι Αμερικανοί ερευνητές σε δείγμα περισσοτέρων από 1.000 γυναικών από τη μελέτη Boston Birth Cohort διαπίστωσαν ότι τα επίπεδα του μαγγανίου στα ερυθρά αιμοσφαίρια, όταν μετρήθηκαν αμέσως μετά τον τοκετό, έτειναν να είναι χαμηλότερα στις γυναίκες που είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία. Επίσης μελέτησαν στοιχεία από τη μελέτη Project Viva (1999-2002) που εστίαζε στη σχέση επιπέδων μαγγανίου στο αίμα τον πρώτο τρίμηνο της κύησης και της προεκλαμψίας. Είχαν λάβει μέρος 1.312 γυναίκες, εκ των οποίων οι 48 (3,7%) είχαν εκδηλώσει προεκλαμψία.

Εν τέλει διαπίστωσαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα μαγγανίου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης σχετίζονταν με μικρότερο κίνδυνο προεκλαμψίας μετέπειτα στην κύηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μελέτη είναι παρατηρητική και δεν εδραιώνει σχέση αιτίου-αποτελέσματος, αλλά ανοίγει τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες που θα επιβεβαιώσουν ή όχι τον συσχετισμό.

Το μαγγάνιο εμπεριέχεται σε πολλές τροφές, όπως τα μύδια, το καστανό ρύζι, οι γλυκοπατάτες, το κουκουνάρι και το σπανάκι. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι το μαγγάνιο έχει πολλούς βιολογικούς ρόλους στα ανθρώπινα κύτταρα – σε σύμπλοκα ενζύμων, για παράδειγμα, που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από επιβλαβή μόρια. Αλλά πως αποτρέπει την προεκλαμψία είναι μέχρι στιγμής ασαφές. Η μελέτη κυτταρικών μηχανισμών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα βοηθούσε να φωτιστεί πώς οι διαφορές στα επίπεδα μαγγανίου θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις εναλλαγές στον κίνδυνο εκδήλωσης προεκλαμψίας, λένε οι ερευνητές.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Λόγοι αποτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ποια είναι τα οφέλη από το κολύμπι για τη μέλλουσα μαμά;

Το κολύμπι είναι μία από τις πιο δημοφιλείς μορφές άθλησης και τα οφέλη, ιδιαίτερα για το σώμα, είναι πολλά. Το κολύμπι είναι ασφαλές και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αρκεί βέβαια να τηρούνται τα απαραίτητα μέτρα προφύλαξης. Μάλιστα, μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για τη μέλλουσα μαμά και το έμβρυο. Πώς; Προσφέρει χαλάρωση Το κολύμπι […]

Και όμως, τα ωάρια κάνουν τις δικές τους επιλογές

Μια νέα σουηδοβρετανική επιστημονική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι τα ωάρια χρησιμοποιούν αυτά τα σήματα για να «διαλέξουν» από ποια σπερματοζωάρια θα γονιμοποιηθούν. Διαφορετικά ωάρια γυναικών προσελκύουν διαφορετικά σπερματοζωάρια – και όχι κατ’ ανάγκη του συζύγου ή του συντρόφου τους. Οι άνθρωποι και ιδίως οι γυναίκες αφιερώνουν πολύ χρόνο και ενέργεια για να διαλέξουν […]

Close Icon