Γυναικολογία

Νορβηγία Μελέτη περίοδος: Σχέση μεταξύ ακανόνιστου εμμηνορρυσιακού κύκλου και άσθματος

Νορβηγία Μελέτη περίοδος: Σχέση μεταξύ ακανόνιστου εμμηνορρυσιακού κύκλου και άσθματος

Νορβηγική μελέτη έδειξε σχέση μεταξύ ακανόνιστων εμμηνορρυσιακών κύκλων και αυξημένου κινδύνου άσθματος και πυρετού εκ χόρτου στις νέες γυναίκες.

Νορβηγία Μελέτη περίοδος: Ο ακανόνιστος κύκλος έχει ως αποτέλεσμα η περίοδος να έρχεται καθυστερημένα ή πολύ νωρίτερα, να έρχεται με μεγαλύτερη συχνότητα ή καθόλου. Πρόκειται για ένα ανησυχητικό σημάδι για την υγεία, καθώς έχει συνδεθεί με μια σειρά κινδύνων για την υγεία των γυναικών όπως ο καρκίνος των ωοθηκών και η κατάθλιψη.

Νορβηγική μελέτη έδειξε σχέση μεταξύ ακανόνιστων εμμηνορρυσιακών κύκλων και αυξημένου κινδύνου άσθματος και πυρετού εκ χόρτου στις νέες γυναίκες. Ερευνητική ομάδα του Νοσοκομείου Haukeland του Μπέργκεν έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση για οκτώ χρόνια περισσότερες από 6.100 μη εγκυμονούσες γυναίκες που ζούσαν στη Δανία, την Εσθονία, την Ισλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Οι γυναίκες 26 έως 42 ετών με ακανόνιστους εμμηνορρυσιακούς κύκλους είχαν αυξημένο κίνδυνο άσθματος και πυρετού εκ χόρτου κατά 54% και 29% αντίστοιχα. Επιπλέον, οι ακανόνιστοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι διπλασίαζαν τον κίνδυνο άσθματος κατά προτεραιότητα σε σχέση με τον πυρετό εκ χόρτου.

Στις μεγαλύτερες γυναίκες, οι συσχετισμοί ήταν λιγότερο φανεροί και οι ακανόνιστοι εμμηνορρυσιακοί κύκλοι δεν σχετίζονταν άμεσα με την απαρχή του άσθματος. Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που συνδέει το άσθμα και τις αλλεργίες με τους ακανόνιστους εμμηνορρυσιακούς κύκλους και ως εκ τούτου ανακύπτει το ερώτημα αν οι γυναίκες με άσθμα έχουν μεγαλύτερη συχνότητα προβλημάτων υπογονιμότητας.

Διαταραχές κύκλου: Πού οφείλονται, ποια είναι τα βασικά συμπτώματα

Η έμμηνος ρύση είναι το σύνολο των αλλαγών που συντελούνται στο γυναικείο σώμα με σκοπό την προετοιμασία της για το ενδεχόμενο εγκυμοσύνης. Κάθε μήνα, μία από τις δύο ωοθήκες απελευθερώνει ένα ώριμο ωάριο με σκοπό τη γονιμοποίηση, μέσω της ωοθυλακιορρηξίας.

Ο φυσιολογικός έμμηνος κύκλος αποτελεί σημαντική προϋπόθεση σωματικής αλλά και ψυχικής υγείας για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Γι’ αυτό και κάθε αλλαγή που διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την υγεία της. Τουλάχιστον 30% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας βιώνουν διαταραχές στον κύκλο τους. Είναι σημαντικό λοιπόν να γίνεται διερεύνηση των αιτίων που τις προκαλούν, ώστε να λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα. Συμπτώματα και καταστάσεις που προκαλούν διαταραχές κύκλου

-Η περίοδος έρχεται πριν τις 21 ή μετά τις 35 ημέρες. Μπορεί επίσης να μην έρχεται για δύο ή και τρεις κύκλους στη σειρά, να εμφανίζεται σπάνια (ολιγοαμηνόρροια) ή να απουσιάζει εντελώς (αμηνόρροια), πριν από τη χρονική περίοδο που η γυναίκα αναμένεται να εισέλθει στην εμμηνόπαυση.

-Η έμμηνος ρύση είναι βαρύτερη ή ελαφρύτερη από το συνηθισμένο, μεγαλύτερης διάρκειας από 7 ημέρες και μπορεί να συνοδεύεται από πόνο, κράμπες, ναυτία, ζάλη, αδυναμία ή και τάση για έμετο (δυσμηνόρροια).

-Εκδηλώνεται ήπια αιμορραγία ή κηλίδες αίματος ανάμεσα στις περιόδους ή/ και το φαινόμενο αυτό ξεκινάει περίπου στην ωορρηξία και συνεχίζεται μέχρι να έρθει «κανονικά» η περίοδος.

-Αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, αφού η γυναίκα έχει εισέλθει στην εμμηνόπαυση ή μετά τη σεξουαλική επαφή.

Τα συχνότερα αίτια διαταραχής ενός κύκλου είναι:

-Εγκυμοσύνη

-Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

-Κύστεις ωοθηκών

-Στρες

-Εξαντλητική δίαιτα ή/και άσκηση

-Ασθένειες

-Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

-Φλεγμονώδης νόσος της πυέλου

-Φάρμακα: κάποια στεροειδή ή αντιπηκτικά φάρμακα

Ανάλογα με τα αίτια της διαταραχής του κύκλου, η γυναίκα έχει την πλέον κατάλληλη και πιο αποτελεσματική για εκείνη αντιμετώπιση και θεραπεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πότε εγείρουν ανησυχία οι κύστεις ωοθηκών

Πότε οι πόνοι της περιόδου είναι ανησυχητικοί

Ποια η σχέση των ορμονών με τον εμμηνορρυσιακό κύκλο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]