Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Γυναικολογία

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Σεξ στην εγκυμοσύνη: Είναι ασφαλές; (ιδανικές στάσεις)

Πολλές είναι οι έγγυες γυναίκες που κατά την διάρκεια του σεξ αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή λόγω φόβου μήπως προκαλέσουν κάποια διαταραχή στην εγκυμοσύνη ή και στο ίδιο το έμβρυο. Η σεξουαλική δραστηριότητα, όμως, δεν αποτελεί απειλή για μια φυσιολογική εγκυμοσύνη.

Το σεξ κατά την περίοδο της κύησης δεν βλάπτει το έμβρυο σε οποιοδήποτε μήνα μιας τυπικής, χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνης. Το μωρό είναι πάντοτε σε ασφαλή θέση, προστατευόμενο από πολλά στοιχεία, όπως οι μύες της μήτρας, ο αμνιακός σάκος και το βύσμα της βλέννας. Πολλοί πιστεύουν πως η σεξουαλική διαδικασία και ιδιαίτερα ο οργασμός μπορεί να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου ή σε πρόωρο τοκετό. Έρευνες έχουν δείξει πως τέτοιου είδους ισχυρισμοί δεν συνδέονται με την πραγματικότητα.

Ιδανικές στάσεις για μηδενισμό του κινδύνου

Για τον περιορισμό της ανησυχίας των γονέων υπάρχουν ορισμένες ιδανικές στάσεις, οι οποίες αποκλείουν οποιαδήποτε πιθανότητα δημιουργίας επιπλοκών.

Συγκεκριμένα, κατά τα τελευταία στάδια της κύησης, το ζευγάρι θα πρέπει να επιλέγει στάσεις που μηδενίζουν την πίεση στην περιοχή της κοιλιάς, όπως η ιεραποστολική στάση.

 

Και αυτό διότι όταν η γυναίκα ξαπλώσει την πλάτη της το βάρος του εμβρύου μπορεί να ασκήσει υπερβολική πίεση στα ζωτικά όργανα ή τις κύριες αρτηρίες.

Mια έγγυος γυναίκα ενδεχομένως θα αισθανθεί πιο άνετα όταν επιλέξει μια στάση στην οποία μπορεί η ίδια να ελέγξει την ταχύτητα και το βάθος της διείσδυσης. Τέτοιες στάσεις είναι η καβαλάρισσα ή το κουτάλι.

 

 

Στοματικό και πρωκτικό σεξ

  • Το στοματικό σεξ είναι απολύτως ασφαλές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρ’ όλα αυτά, ο άνδρας δεν θα πρέπει να εγκλωβίζει αέρα στον κόλπο της εγγύου καθώς μπορεί να προκαλέσει εμβολή αέρα, όπου μια φυσαλίδα αέρα μπλοκάρει ένα αιμοφόρο αγγείο. Μια τέτοια κατάσταση, αν και σπάνια, θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τόσο το έμβρυο όσο και την μητέρα.
  • Το πρωκτικό σεξ δεν βλάπτει το μωρό, όμως μπορεί να μην είναι άνετο εάν η μαμά παρουσιάζει αιμορροΐδες λόγω της εγκυμοσύνης. Φυσικά, το πρωκτικό σεξ που προηγείται της διείσδυσης στον κόλπο θα μπορούσε να προκαλέσει μεταφορά βακτηρίων στον κόλπο και συνεπώς κάποια μόλυνση.

 

Πότε πρέπει να αποφεύγεται το σεξ

Συχνά, γυναικολόγοι μιλούν για υψηλό ρίσκο και απαγορεύουν την σεξουαλική επαφή στις εγγύους, αλλά κάτι τέτοιο ενδείκνυται σε σπάνιες περιπτώσεις και συνήθως κατά τους τελευταίες δύο μήνες της κύησης. Οι περιπτώσεις αυτές είναι:

  • σε προβλήματα του τραχήλου της μήτρας
  • στην κύηση διδύμων
  • όταν ο πλακούντας εμποδίζει την είδοσο στον τράχηλο
  • προηγούμενου πρόωρου τοκετού
  • αιμορραγίας
  • σε διαρροή αμνιακού υγρού
  • όταν έχουν σπάσει τα νερά

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Επηρεάζει την σχέση του ζευγαριού η εγκυμοσύνη

Πώς να αποφύγω τη χαλάρωση στο στήθος

Σε προβληματίζει η διαρροή του σπέρματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς αναπτύσσεται ένα μωρό μέσα στη μήτρα - στάδια ανάπτυξης από τη σύλληψη έως τη γέννηση

Μήνας 10 (Εβδομάδες 37 έως 40) Αυτόν τον τελευταίο μήνα το έμβρυο προετοιμάζεται για τη γέννηση. Μπορεί να είναι μέχρι 20 ίντσες και βάρος περίπου 3,50 κιλά. Επειδή ο χώρος είναι στενός, μπορεί να γίνει αισθητή λιγότερη κίνηση, λέει η κλινική του Κλίβελαντ. -

Institute of Life Embryotools : Γέννηση παιδιού με μεταφορά μητρικής Ατράκτου

Institute of Life Embryotools :Ένα ακόμα παιδί γεννήθηκε με τη μέθοδο της Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου στο πλαίσιο της κλινικής έρευνας που διεξάγει η επιστημονική ομάδα της Institute of Life και της Embryotools στην Ελλάδα.

Ανακαλύφθηκε παράγοντας που μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας

Οι γυναίκες που στα αρχικά στάδια της κύησης έχουν χαμηλά επίπεδα μαγγανίου στον οργανισμό τους αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης μιας σοβαρής επιπλοκής μετέπειτα, της προεκλαμψίας. Η προεκλαμψία που εκδηλώνεται στο 2-8% των κυήσεων παγκοσμίως, είναι απόρροια της υπέρτασης μπορεί να προκαλέσει οργανική ανεπάρκεια στη μητέρα και το κύηση, πρόωρο τοκετό και θνησιγένεια, μεταξύ άλλων. Παράγοντες […]

Close Icon