Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για ασθενείς με τη νόσο είναι αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές

Αλτσχάιμερ: Οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις για ασθενείς με τη νόσο είναι αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές

"Καθώς τα Κέντρα Ιατρικής Περίθαλψης και Υπηρεσιών Υγείας της Αμερικής (Medicare and Medicaid Services) καθορίζουν την κάλυψη των νέων φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τα συναφή φάρμακα για την άνοια, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Κέντρα Ιατρικής Περίθαλψης και Υπηρεσιών Υγείας της Αμερικής (CMS) θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τα οφέλη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων", δήλωσε ο Jutkowitz.

Αλτσχάιμερ: Ενώ τα νέα φάρμακα για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ τείνουν να λαμβάνουν την μεγαλύτερη προσοχή του κοινού, πολλοί καλά τεκμηριωμένοι τρόποι φροντίδας των ατόμων με άνοια δεν περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή. Νέα αξιολόγηση συνέκρινε τη σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας τεσσάρων μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων με τη συνήθη φροντίδα που λαμβάνουν τα άτομα με άνοια και διαπίστωσε ότι οι παρεμβάσεις όχι μόνον οδήγησαν σε καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και σε εξοικονόμηση χρημάτων. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 6 Απριλίου στο Alzheimer’s & Dementia, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο προσομοίωσης σε υπολογιστή για να δείξουν ότι οι τέσσερις παρεμβάσεις φροντίδας της άνοιας εξοικονόμησαν από 2.800 έως 13.000 δολάρια σε κοινωνικό κόστος, ανάλογα με τον τύπο της παρέμβασης, και όλες μείωσαν τις εισαγωγές σε γηροκομεία ενώ βελτίωσαν την ποιότητα ζωής σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα.

Τα φάρμακα για τη νόσο Αλτσχάιμερ υπόσχονται πολλά, αλλά εξακολουθούν να χρειάζονται πρόσθετη έρευνα και βελτίωση, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Eric Jutkowitz, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Brown. Εν τω μεταξύ, είπε, μια σειρά από μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικές σε κλινικές δοκιμές όσον αφορά τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με άνοια και τη βοήθειά τους να παραμείνουν με ασφάλεια στο σπίτι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. “Τώρα που μπορούμε να δείξουμε ότι αυτές οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις μπορούν επίσης να εξοικονομήσουν χρήματα, είναι λογικό να βρούμε τρόπους να τις καταστήσουμε διαθέσιμες σε περισσότερες οικογένειες”, δήλωσε ο Jutkowitz. “Αυτές οι παρεμβάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τα άτομα με άνοια ξεκινώντας από σήμερα”.

Οι τέσσερις παρεμβάσεις που μελετήθηκαν περιλάμβαναν τα εξής:

Μεγιστοποίηση της ανεξαρτησίας στο σπίτι – μια παρέμβαση συντονισμού της φροντίδας στο σπίτι που αποτελείται από σχεδιασμό της φροντίδας, ανάπτυξη δεξιοτήτων, παραπομπές σε υπηρεσίες και παρακολούθηση της φροντίδας Φροντιστή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (New York University Caregiver)-η οποία εφαρμόζεται σε μια κλινική εξωτερικών ιατρείων και παρέχει στους φροντιστές έξι συμβουλευτικές συνεδρίες σε διάστημα τεσσάρων μηνών, καθώς και εφ’ όρου ζωής ad-hoc υποστήριξη και πρόσβαση σε εβδομαδιαίες ομάδες υποστήριξης Φροντίδα για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια – κατά την οποία ένα σύστημα υγειονομικής περίθαλψης παρέχει στα άτομα που ζουν με άνοια και στους φροντιστές τους αξιολόγηση των αναγκών, ατομικά σχέδια φροντίδας και πρόσβαση σε διαχειριστή φροντίδας όλο το εικοσιτετράωρο ‘Υπηρεσία ημέρας ενηλίκων Plus’ (Adult Day Service Plus) – το οποίο ενισχύει τις υπηρεσίες ημερήσιας φροντίδας ενηλίκων με προσωπικό που παρέχει προσωπική υποστήριξη στους φροντιστές, εκπαίδευση για τη νόσο, διαχείριση της φροντίδας, ανάπτυξη δεξιοτήτων και παραπομπές σε πηγές. Οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις όπως αυτές παρέχουν στους οικογενειακούς φροντιστές γνώσεις, δεξιότητες και υποστήριξη προσαρμοσμένες στις προκλήσεις της φροντίδας τους. Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνουν την ποιότητα ζωής του φροντιστή και του ατόμου που ζει με άνοια, καθώς και ότι μειώνουν τις εισαγωγές σε οίκους ευγηρίας, ενώ δεν σχετίζονται με ανεπιθύμητα συμβάντα όπως νοσηλείες και θνησιμότητα. Για τους λόγους αυτούς, οι μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις συνιστώνται ως θεραπείες πρώτης γραμμής για τη διαχείριση της νόσου Αλτσχάιμερ και της άνοιας. Ενώ οι μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις είναι καλά μελετημένες, ο Jutkowitz δήλωσε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί ευρέως σε κέντρα κλινικής φροντίδας. Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει υποδομή για την υποστήριξη αυτών των μεθόδων φροντίδας – για παράδειγμα, υπάρχουν περιορισμένοι μηχανισμοί αποζημίωσης των παρόχων για αυτού του είδους τις παρεμβάσεις.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μια προσομοίωση στον υπολογιστή για να μοντελοποιήσουν την πιθανότητα εισαγωγής σε οίκο ευγηρίας για τέσσερις τεκμηριωμένες μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια σε σύγκριση με τη συνήθη φροντίδα. Για κάθε μία από αυτές, η μελέτη αξιολόγησε το κοινωνικό κόστος, τα προσαρμοσμένα στην ποιότητα έτη ζωής και την αποδοτικότητα κόστους. Οι εισροές στην προσομοίωση βασίστηκαν σε δεδομένα από το Medicare, κλινικές δοκιμές και εθνικές έρευνες με οικογένειες ατόμων με άνοια. Ο Jutkowitz σημείωσε ότι οι ερευνητές επωφελήθηκαν όχι μόνο από τους υπολογιστικούς πόρους του Πανεπιστημίου Brown που μπορούσαν να διεκπεραιώσουν εντατικές αναλυτικές εργασίες, αλλά και από την πρόσβαση σε δεδομένα από τα κυβερνητικά Κέντρα για τις υπηρεσίες ιατρικής περίθαλψης και υγείας των πολιτών (Medicare and Medicaid Services) τα οποία ήταν ζωτικής σημασίας για την ανάλυση. Εκτός του ότι οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι παρεμβάσεις ήταν οικονομικά αποδοτικές από την άποψη της κοινωνίας, διαπίστωσαν επίσης ότι από την άποψη των φορέων πληρωμής της υγειονομικής περίθαλψης, οι παρεμβάσεις συνεπάγονται ελάχιστο έως καθόλου πρόσθετο κόστος, σε σύγκριση με τη συνήθη περίθαλψη, ενώ αυξάνουν την ποιότητα ζωής των ασθενών. Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι πολιτικές ασφάλισης υγείας θα πρέπει να βρουν τρόπους να δώσουν κίνητρα στους παρόχους και τα συστήματα υγείας να εφαρμόζουν μη φαρμακολογικές παρεμβάσεις. Η σημασία της κατανόησης της σχέσης κόστους-αποτελεσματικότητας των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και την άνοια αναδεικνύεται περαιτέρω από τις αλλαγές στα μοντέλα πληρωμών Medicare και τα αναδυόμενα θεραπευτικά προϊόντα για τη νόσο Αλτσχάιμερ, σημείωσαν οι ερευνητές. Τα Centers for Medicare and Medicaid Services βρίσκονται στη διαδικασία καθορισμού της κάλυψης των νέων φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τα συναφή φάρμακα για την άνοια.

“Καθώς τα Κέντρα Ιατρικής Περίθαλψης και Υπηρεσιών Υγείας της Αμερικής (Medicare and Medicaid Services) καθορίζουν την κάλυψη των νέων φαρμάκων για τη νόσο Αλτσχάιμερ και τα συναφή φάρμακα για την άνοια, πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα Κέντρα Ιατρικής Περίθαλψης και Υπηρεσιών Υγείας της Αμερικής (CMS) θα πρέπει επίσης να εξετάσουν τα οφέλη των μη φαρμακευτικών παρεμβάσεων”, δήλωσε ο Jutkowitz. Ενώ η παρούσα μελέτη επικεντρώθηκε σε μη φαρμακευτικές παρεμβάσεις που μειώνουν τις εισαγωγές σε οίκους ευγηρίας, μια μελλοντική ανάλυση θα εξετάσει παρόμοιες παρεμβάσεις που μειώνουν ή διατηρούν τη λειτουργική έκπτωση και τις προκλητικές συμπεριφορές. Οι ερευνητές εργάζονται επίσης για τον σχεδιασμό μιας δοκιμής που θα δοκιμάσει τις παρεμβάσεις με ασθενείς σε περιβάλλον υγειονομικής περίθαλψης.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς η φροντίδα των ατόμων με Αλτσχάιμερ προκαλεί στρες;

Ο χρόνος της εμμηνόπαυσης επηρεάζει τον κίνδυνο για Αλτσχάιμερ

Παρατηρούνται διαφορές λειτουργίας του εγκεφάλου σε άτομα με Αλτσχάιμερ

Τα πρώτα σημάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστούν στα μάτια σας

Συμβουλές μαγειρικής και απλές συνταγές για ασθενείς με Αλτσχάιμερ

Φροντίδα σε ανθρώπους που υποφέρουν από άνοια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

10 Βασικές συμβουλές για να διατηρήσετε την όρασή σας σε πολύ καλό επίπεδο

Όραση συμβουλές: Η διατήρηση της βέλτιστης όρασης είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευημερία και την ποιότητα ζωής. Ακολουθούν ορισμένες πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε και να βελτιώσετε την όρασή σας

Πώς η έλλειψη της Β12 συνδέεται με τον διαβήτη;

Βιταμίνη Β12: Η βιταμίνη Β12, γνωστή και ως κοβαλαμίνη, παίζει αρκετούς ρόλους στο σώμα που μπορεί να επηρεάσει τον διαβήτη, τόσο τύπου 1 όσο και τύπου 2, αν και οι ακριβείς μηχανισμοί βρίσκονται ακόμη υπό έρευνα.

Πώς μπορώ να αποτρέψω την αρθρίτιδα;

Αρθρίτιδα αντιμετώπιση: Η αρθρίτιδα περιλαμβάνει μια σειρά καταστάσεων που επηρεάζουν τις αρθρώσεις, προκαλώντας πόνο, δυσκαμψία, πρήξιμο και μειωμένο εύρος κίνησης. Ενώ ορισμένες μορφές αρθρίτιδας,

Μια σε βάθος ματιά σε μια σπάνια αυτοάνοση διαταραχή

Σύνδρομο Evans: Το σύνδρομο Evans είναι μια σπάνια και σύνθετη αυτοάνοση διαταραχή που χαρακτηρίζεται από την ταυτόχρονη ή διαδοχική εμφάνιση αυτοάνοσης αιμολυτικής αναιμίας (AIHA) και ανοσοθρομβοπενίας (ITP).

Μελέτη δεν διαπιστώνει αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών μετά τη μόλυνση από τον COVID-19 ή τον εμβολιασμό στην αρχή της εγκυμοσύνης

Ως εκ τούτου, λένε ότι ούτε η μόλυνση από τον COVID-19 ούτε ο εμβολιασμός κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης συνδέθηκαν με συγγενείς ανωμαλίες. Δεν φάνηκε, επίσης, να υπάρχει αξιοσημείωτη διακύμανση στον κίνδυνο σύμφωνα με τις παραλλαγές του ιού, αν και απαιτούνται μεγαλύτερες μελέτες για την παροχή πιο ισχυρών στοιχείων.

Close Icon