Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου – Δυνατότητα για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: Νέα έρευνα εντοπίζει την πιθανή αιτία της νόσου – Δυνατότητα για νέα θεραπεία

Αλτσχάιμερ: "Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ", είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής John Mamo από το Πανεπιστημίο Curtin.

Η πρωτοποριακή νέα έρευνα υπό την ηγεσία του Πανεπιστημίου Curtin ανακάλυψε μια πιθανή αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ, σε ένα σημαντικό εύρημα που προσφέρει πιθανές νέες ευκαιρίες πρόληψης και θεραπείας για τη δεύτερη αιτία θανάτου της Αυστραλίας.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο έγκυρο περιοδικό PLOS Biology και δοκιμάστηκε σε μοντέλα ποντικών, διαπίστωσε ότι πιθανή αιτία της νόσου του Αλτσχάιμερ ήταν η διαρροή από το αίμα στον εγκέφαλο λιπο-σωματιδίων που μεταφέρουν τοξικές πρωτεΐνες.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης από το Curtin Health Innovation Research Institute (CHIRI), διευθυντής και καθηγητής John Mamo, δήλωσε ότι η συνεργατική του ομάδα Αυστραλών επιστημόνων εντόπισε την πιθανή «διαδρομή από το αίμα προς τον εγκέφαλο» που μπορεί να οδηγήσει στη νόσο Αλτσχάιμερ, την πιο διαδεδομένη μορφή άνοιας παγκοσμίως.

“Ενώ γνωρίζαμε προηγουμένως ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα των ατόμων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ ήταν η προοδευτική συσσώρευση τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στον εγκέφαλο που ονομάζονται βήτα-αμυλοειδή, οι ερευνητές δεν ήξεραν από πού προήλθε το αμυλοειδές ή γιατί εναποτίθεται στον εγκέφαλο”, είπε ο καθηγητής Μάμο και προσέθεσε: “Η έρευνά μας δείχνει ότι αυτές οι τοξικές εναποθέσεις πρωτεΐνης που σχηματίζονται στον εγκέφαλο των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο Αλτσχάιμερ πιθανότατα διαρρέουν στον εγκέφαλο από σωματίδια λίπους στο αίμα, που ονομάζονται λιποπρωτεΐνες”.

“Αυτή η «πορεία από το αίμα στον εγκέφαλο» είναι σημαντική γιατί αν μπορέσουμε να διαχειριστούμε τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς στο αίμα και να αποτρέψουμε τη διαρροή τους στον εγκέφαλο, αυτό ανοίγει πιθανές νέες θεραπείες για την πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ και την επιβράδυνση της απώλειας μνήμης”.

“Ενώ τώρα χρειάζεται περαιτέρω έρευνα, το αποτέλεσμα της μελέτης δείχνει ότι η αφθονία των τοξικών πρωτεϊνικών εναποθέσεων στο αίμα θα μπορούσε δυνητικά να αντιμετωπιστεί μέσω της διατροφής ενός ατόμου και ορισμένων φαρμάκων που θα μπορούσαν να στοχεύσουν συγκεκριμένατα τα επίπεδα λιποπρωτεΐνης-αμυλοειδούς, μειώνοντας τον κίνδυνο ή επιβραδύνοντας την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ¨.

Ο Πρόεδρος του Alzheimer’s WA, επικουρικός καθηγητής Warren Harding είπε ότι τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικό παγκόσμιο αντίκτυπο για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν με τη νόσο του Alzheimer.

“Στην Αυστραλία, περίπου 250 άτομα διαγιγνώσκονται με άνοια καθημερινά. Χωρίς σημαντικές ιατρικές προόδους, όπως έχει σημειώσει η ομάδα του καθηγητή Μάμο, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των Αυστραλών που ζουν με άνοια θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο έως το 2058. Αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικογένειές τους, τους φροντιστές και τις κοινότητες”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

H απεικόνιση αμφιβληστροειδούς ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ

Παγκόσμιος Μήνας Αλτσχάιμερ: Χαμένες Αναμνήσεις-Εκστρατεία ευαισθητοποίησης Εταιρείας Alzheimer Αθηνών

Μεγάλη Σουηδική μελέτη ανακάλυψε διαγενεακή σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μπορεί το εμβόλιο κατά της Covid να σχετίζεται με αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο;

Κορωνοϊός: Όπως επισημαίνει η ειδικός στην αναπαραγωγή, Δρ Victoria Male, οι εμμηνοροϊκές αλλαγές εμβολιασμένων που αναφέρθηκαν ήταν βραχύβιες, ωστόσο η έρευνα για αυτήν την πιθανή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου παραμένει κρίσιμη για την επιτυχία του εμβολιαστικού προγράμματος.

Η άσκηση προστατεύει την καρδιά μέσω μίας διαδικασίας γνωστής ως ισχαιμικής προετοιμασίας

Αθλητισμός: Μελέτες σε ζώα υποδεικνύουν ότι η ισχαιμική προετοιμασία φαίνεται να προστατεύει την καρδιά εάν συμβεί έμφραγμα αργότερα, μειώνοντας τη βλάβη έως και 50%.

Τι είναι η ειδική μάσκα που φοράει η Ιωάννα Παλιοσπύρου

Ιωάννα Παλιοσπύρου: Τι προσφέρει η χρήση της μάσκας στους ασθενείς με εγκαύματα στο πρόσωπο. Επί πόσες ώρες την ημέρα και πόσο καιρό συνήθως χρησιμοποιείται. Τι λένε οι ειδικοί στην αποκατάσταση εγκαυμάτων. Με το πρόσωπό της καλυμμένο με μια ειδική, λευκή, πλαστική μάσκα εμφανίστηκε σήμερα το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών η 35χρονη Ιωάννα Παλιοσπύρου, […]

H μεγαλύτερη στον κόσμο δοκιμή εξέτασης αίματος για την ανίνευση 50 τύπων καρκίνου ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο

Προηγούμενη έρευνα σε όγκους σε στάδιο 1 έως 3 διαπίστωσε ότι η εξέταση Galleri εντόπισε το 67% μιας δωδεκάδας προκαθορισμένων καρκίνων που ευθύνονται για περίπου τα δύο τρίτα των θανάτων από καρκίνο στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ και περίπου το 41% όλων των καρκίνων.

Μηδενικός ο κίνδυνος αυτόματων αποβολών από τα mRNA εμβόλια λένε ερευνητές

Τα δεδομένα αυτά συνηγορούν υπέρ του ότι ο εμβολιασμός των εγκύων πριν την σύλληψη ή κατά την κύηση δεν αυξάνει τον κίνδυνο των αυτόματων αποβολών πέρα από το αναμενόμενο και υποστηρίζουν την ασφάλεια των mRNA εμβολίων.

Οι συνήθειες άσκησης της μητέρας επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία του βρέφους

Εγκυμοσύνη: "Στη μελέτη μας, διαπιστώσαμε ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από αδρανείς μητέρες ήταν πιο πιθανό να ανήκουν στην ομάδα με τη χαμηλότερη πνευμονική λειτουργία σε σύγκριση με τα μωρά που γεννήθηκαν από ενεργές σωματικά μητέρες", σημειώνει η παιδίατρος, Δρ Hrefna Katrin Gudmundsdottir.

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η υπερφαγία δεν είναι η κύρια αιτία παχυσαρκίας

Απώλεια βάρους: Η πρόταση τους που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition υποστηρίζει ότι οι βασικές αιτίες της επιδημίας της παχυσαρκίας σχετίζονται περισσότερο με το τι τρώμε παρά με το πόσο τρώμε.