Επιστημονικά Νέα

ΔΕΠΥ Άνοια: Ανακαλύφθηκε διαγενεακός σύνδεσμος μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας

ΔΕΠΥ Άνοια: Ανακαλύφθηκε διαγενεακός σύνδεσμος μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας

ΔΕΠΥ Άνοια: Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν 34 % υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από τους γονείς ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ. Ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ, ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας, ήταν 55 % υψηλότερος σε γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, τα άτομα με ΔΕΠΥ ήταν πιο πιθανό να έχουν γονείς με άνοια πρώιμης έναρξης.

Μια νέα μεγάλη μελέτη από το Karolinska Institutet στη Σουηδία βρήκε μια διαγενεακή σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας. Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Alzheimer’s & Dementia: The Journal of the Alzheimer’s Association, δείχνει ότι οι γονείς και οι παππούδες των ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας από εκείνους με παιδιά και εγγόνια χωρίς ΔΕΠΥ.

«Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχουν κοινές γενετικές ή/και περιβαλλοντικές συμβολές στη σχέση μεταξύ ΔΕΠΥ και άνοιας. Τώρα χρειαζόμαστε περαιτέρω μελέτες για να κατανοήσουμε τους υποκείμενους μηχανισμούς», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Le Zhang, διδάκτορας στο Τμήμα Ιατρικής Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής στο Karolinska Institutet.

Η ΔΕΠΥ (διαταραχή ελλειμματικής προσοχής/υπερκινητικότητας) είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από διάσπαση προσοχής, παρορμητικότητα και υπερκινητικότητα. Επηρεάζει περίπου το 3 % των ενηλίκων παγκοσμίως.

Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων ΔΕΠΥ έχει αυξηθεί δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες εν μέσω αυξανόμενης ευαισθητοποίησης και γνώσης σχετικά με τη διαταραχή. Ωστόσο, δεδομένου ότι η διάγνωση είναι ακόμα σχετικά νέα, υπάρχει μόνο ένας περιορισμένος αριθμός μικρών μελετών σχετικά με την ανάπτυξη άνοιας σε άτομα με ΔΕΠΥ, με αντικρουόμενα συχνά αποτελέσματα.

Η τρέχουσα μελέτη εξέτασε περισσότερους από δύο εκατομμύρια ανθρώπους που γεννήθηκαν στη Σουηδία μεταξύ 1980 και 2001, εκ των οποίων περίπου το 3,2 % διαγνώστηκαν με ΔΕΠΥ. Χρησιμοποιώντας εθνικά μητρώα, οι ερευνητές συνέδεσαν αυτά τα άτομα με πάνω από πέντε εκατομμύρια βιολογικούς συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, των παππούδων και των θείων, και διερεύνησαν σε ποιο βαθμό αυτοί οι συγγενείς εμφάνισαν άνοια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν 34 % υψηλότερο κίνδυνο άνοιας από τους γονείς ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ. Ο κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ, ο πιο συνηθισμένος τύπος άνοιας, ήταν 55 % υψηλότερος σε γονείς ατόμων με ΔΕΠΥ. Επιπλέον, τα άτομα με ΔΕΠΥ ήταν πιο πιθανό να έχουν γονείς με άνοια πρώιμης έναρξης.

Η συσχέτιση ήταν χαμηλότερη για συγγενείς δεύτερου βαθμού ατόμων με ΔΕΠΥ, δηλαδή παππούδες και θείους και θείες. Για παράδειγμα, οι παππούδες και οι γιαγιάδες των ατόμων με ΔΕΠΥ είχαν 10 τοις εκατό αυξημένο κίνδυνο άνοιας σε σύγκριση με τους παππούδες των ατόμων χωρίς ΔΕΠΥ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Διαταραχή έλλειψης προσοχής : Δείτε πως διαμορφώνει την σεξουαλική ζωή των εφήβων

Πώς μπορούμε να κατευνάσουμε τα ξεσπάσματα παιδιού με ΔΕΠΥ

Κίνδυνος αυτοκτονίας σε άντρες με διαταραχή προσοχής λόγω χρεών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Όταν ο τρόπος ζωής έχει ισχυρό αντίκτυπο στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2

Στη συνέχεια, οι ερευνητές σκοπεύουν να διερευνήσουν πώς οι αλλαγές στην καθημερινή δραστηριότητα και την καθιστική ζωή επηρεάζουν τους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακών και μεταβολικών νοσημάτων και τον μεταβολισμό, συγκρίνοντας δύο ομάδες σε μια μελέτη παρέμβασης μεγαλύτερης διάρκειας.

Πώς να λαμβάνετε όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός σας

Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν ορισμένες έρευνες που συνιστούν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις όμως ίσως να χρειάζεται η πρόσληψη περισσότερων γραμμαρίων πρωτεΐνης ημερησίως συγκριτικά με όσους τη λαμβάνουν από το κρέας.

Η θεραπεία με υπερβαρικό οξυγόνο αυξάνει την εγκεφαλική ροή αίματος και βελτιώνει τη γνωστική απόδοση σε ηλικιωμένους ενήλικες με προβλήματα μνήμης

«Χρειάζεται πολύ περισσότερη έρευνα», είπε, «προτού προταθεί η συγκεκριμένη θεραπεία σε άτομα με Αλτσχάιμερ ή άλλες μορφές άνοιας».

Μελετούν ξανά τις νυχτερίδες για να βρουν πιθανή σύνδεση με τον κορωνοϊό

Οκταμελής ομάδα του IPC συγκεντρώνει δείγματα από νυχτερίδες και καταγράφει τα είδη τους, το φύλο, την ηλικία και άλλες λεπτομέρειες για αυτές επί μία εβδομάδα. Αντίστοιχη έρευνα διεξάγεται και στις Φιλιππίνες

"Έκκληση για αντικειμενική, ανοιχτή και διαφανή επιστημονική συζήτηση σχετικά με την προέλευση του SARS-CoV-2" σε άρθρο του The Lancet

Μια έρευνα που διεξήχθη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τον ιό έλαβε πολύ έλεγχο για τα μη καταληκτικά αποτελέσματα τον Μάρτιο και η Κίνα απέρριψε μια δεύτερη φάση έρευνας για την προέλευσή του.

O ρόλος του μικροβιώματος του εντέρου στην απώλεια βάρους σύμφωνα με έρευνα

"Τουλάχιστον, αυτή η εργασία μπορεί να οδηγήσει σε διαγνωστικά για τον εντοπισμό ατόμων που θα ανταποκριθούν καλά σε μετριοπαθείς αλλαγές υγιεινού τρόπου ζωής και εκείνων που μπορεί να απαιτήσουν πιο δραστικά μέτρα για να επιτύχουν απώλεια βάρους"