Επιστημονικά Νέα

Αλτσχάιμερ: Τα μάτια μας μπορεί να αποκαλύψουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Τα μάτια μας μπορεί να αποκαλύψουν τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ

Αλτσχάιμερ: Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι πρωτεϊνικές εναποθέσεις που συγκεντρώνονται μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων, εμποδίζοντας τη λειτουργία και τελικά οδηγώντας σε νευρωνικό θάνατο. Θεωρούνται χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου Αλτσχάιμερ και το επίκεντρο πολλαπλών ερευνών που έχουν σχεδιαστεί για να μειώσουν ή να αποτρέψουν τον σχηματισμό τους, συμπεριλαμβανομένης της μελέτης Α4 στις ΗΠΑ.

Αλλά οι εναποθέσεις αμυλοειδούς μπορεί επίσης να εμφανιστούν στον αμφιβληστροειδή, συχνά σε ασθενείς που έχουν κλινικά διαγνωστεί με τη νόσο, υποδηλώνοντας παρόμοιες παθολογίες και στα δύο όργανα. Σε μια μικρή, μελέτη, μια ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής τους επιστήμονες στο University of California San Diego School of Medicine, συνέκρινε δοκιμές αμυλοειδών αμφιβληστροειδούς και εγκεφάλου σε ασθενείς από τη μελέτη Α4 και μια άλλη μελέτη (Longitudinal Evaluation of Amyloid Risk and Νευροεκφυλισμός) που αξιολογεί τον κίνδυνο νευροεκφυλισμού σε άτομα με χαμηλά επίπεδα αμυλοειδούς.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η παρουσία κηλίδων αμφιβληστροειδούς στα μάτια συσχετίζεται με σαρώσεις εγκεφάλου που δείχνουν υψηλότερα επίπεδα εγκεφαλικού αμυλοειδούς. Το εύρημα υποδηλώνει ότι η μη επεμβατική απεικόνιση αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι χρήσιμη ως βιοδείκτης για την ανίχνευση πρώιμου σταδίου κινδύνου Αλτσχάιμερ.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 17 Αυγούστου 2021 στο Alzheimer’s & Dementia. “Αυτό ήταν ένα μικρό αρχικό σύνολο δεδομένων. Συμμετείχαν οκτώ ασθενείς”, δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Robert Rissman, PhD, καθηγητής νευροεπιστημών στο UC San Diego School of Medicine και διευθυντής του Biomarker Core for the Alzheimer’s Disease Cooperative Study και του Shiley-Marcos Alzheimer’s Disease Research Center στο UC San Diego.

“Αλλά αυτά τα ευρήματα είναι ενθαρρυντικά γιατί υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι δυνατό να προσδιοριστεί η έναρξη, η εξάπλωση και η μορφολογία της νόσου- μια προκλινική διάγνωση – χρησιμοποιώντας απεικόνιση αμφιβληστροειδούς, αντί για πιο δύσκολες και δαπανηρές σαρώσεις εγκεφάλου”, επισημαίνει και προσθέτει “το επόμενο βήμα θα είναι η διεξαγωγή μεγαλύτερης μελέτης για την πληρέστερη τεκμηρίωση και διαπίστωση της σχέσης μεταξύ του αμυλοειδούς αμφιβληστροειδούς και του αμυλοειδούς εγκεφάλου”. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ από την FDA

Αυτή η διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ

Εναλλακτική μορφή πρωτεΐνης του εγκεφάλου που προκαλεί το Αλτσχάιμερ στην πραγματικότητα προστατεύει από την ασθένεια

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς λειτουργεί ένας εθισμένος εγκέφαλος;

Εθισμός: Ο εθισμός αναπτύσσεται όταν τα κυκλώματα ευχαρίστησης στον εγκέφαλο κατακλύζονται, με τρόπο που μπορεί να γίνει χρόνιος και μερικές φορές ακόμη και μόνιμος.

Νέα έρευνα αμφισβητεί τις παλιές ιδέες για το πώς λειτουργεί η ακοή

Κοχλιακά εμφυτεύματα: Ο ήχος που φτάνει στο εξωτερικό αυτί μεταφέρεται από το τύμπανο του αυτιού στο σπειροειδές εσωτερικό αυτί, γνωστό και ως κοχλίας, εκεί που βρίσκονται τα αισθητήρια κύτταρα της ακοής.

Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία υποβάλλονται σε έλεγχο για κίνδυνο εγκεφαλικού

Αναιμία: Πολύ λίγα παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία λαμβάνουν τις συνιστώμενες εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου για εγκεφαλικό επεισόδιο, μια κοινή επιπλοκή αυτής της ασθένειας, σύμφωνα με μια νέα κυβερνητική έκθεση.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να μεταφέρει παιδιά με αυτισμό στο νοσοκομείο;

Αυτισμός: Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η βραχυπρόθεσμη έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας στα παιδιά με την αναπτυξιακή διαταραχή.

Πώς θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι θάνατοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη;

ΗΠΑ: Περισσότεροι από τέσσερις στους πέντε θανάτους που σχετίζονται με εγκυμοσύνη στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Πώς αλλάζει η λειτουργία του εγκεφάλου μετά το τέλος των πολεμικών τεχνών;

Πυγμαχία: Αφού παύσουν οι επαναλαμβανόμενοι τραυματισμοί στο κεφάλι, η γνωστική λειτουργία και τα μέτρα πάχους του εγκεφάλου σταθεροποιούνται και τα επίπεδα φωτός των νευρονημάτων στο αίμα μειώνονται.

Πρώτη άμεση απόδειξη ότι τα μωρά αντιδρούν στη γεύση και την οσμή στη μήτρα

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν επίσης να βοηθήσουν στις πληροφορίες που δίνονται στις μητέρες σχετικά με τη σημασία της γεύσης και της υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.