Πολιτική Φαρμάκoυ

Αλτσχάιμερ: Η FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου [vid]

Αλτσχάιμερ: Η FDA ενέκρινε φάρμακο για τη θεραπεία της νόσου [vid]

Αλτσχάιμερ: Tο σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc πήρε το "πράσινο φως" από την FDA για τη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η αμερικανική ρυθμιστική αρχή φαρμάκων (FDA) ενέκρινε εχθές Δευτέρα 07/06 το σκεύασμα αντουκανουμάμπη της εταιρείας Biogen Inc για τη θεραπεία της νευροεκφυλιστικής νόσου του Αλτσχάιμερ. Η έγκριση είναι σημαντική, αφού πρόκειται για το πρώτο φάρμακο εδώ και σχεδόν 20 χρόνια που λαμβάνει έγκριση, παρά τις αντιπαραθέσεις με αφορμή τα ανάμεικτα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών.

«Η έγκριση αυτή είναι σημαντική από πολλές πλευρές», τόνισε η FDA σε ανακοίνωσή της. Το φάρμακο, που θα κυκλοφορήσει με την ονομασία Aduhelm, «είναι η πρώτη θεραπεία που εγκρίνεται για το Αλτσχάιμερ από το 2003», προσέθεσε.

Η αντουκανουμάμπη (aducanumab) είναι ένα από τα πολλά φάρμακα που στοχεύουν στην απομάκρυνση των συσσωρευμένων πλακών μιας πρωτεΐνης, της β-αμυλοειδούς, από τον εγκέφαλο των ασθενών κατά την φάση των πρώτων σταδίων της νόσου με σκοπό τον περιορισμό των συμπτωμάτων του Αλτσχάιμερ, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας μνήμης και της μη ικανότητας κανείς να αυτοεξυπηρετείτε.

Το φάρμακο της Biogen βρήκε θερμή υποδοχή από μερίδα νευρολόγων και φροντιστών ασθενών με Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, άλλοι γιατροί εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών ήταν ανακόλουθα και ότι χρειάζεται να υπάρξουν περισσότερες αποδείξεις για την αποτελεσματικότητά του.

Η αντουκανουμάμπη μελετήθηκε σε ασθενείς στα πρώτα στάδια του Αλτσχάιμερ, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί σε ένα δομικό στοιχείο των πλακών β-αμυλοειδούς στον εγκέφαλο. Ορισμένοι από τους ασθενείς που μετείχαν στις κλινικές μελέτες εμφάνισαν δυνητικά επικίνδυνο εγκεφαλικό οίδημα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της παρασκευάστριας εταιρείας, περίπου 1,5 εκατομμύριο Αμερικανοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να λάβουν θεραπεία με αντουκανουμάμπη.

Λίγα λόγια για το Αλτσχάιμερ

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια χρόνια εκφυλιστική νόσος του εγκεφάλου και το συχνότερο αίτιο της άνοιας. Η κύρια κλινική εκδήλωση της είναι η διαταραχή της μνήμης, αλλά προσβάλλονται και άλλες εγκεφαλικές λειτουργίες και έτσι επηρεάζεται σοβαρά η κοινωνική ζωή του ασθενούς. Η νόσος Αλτσχάιμερ δεν έχει σχέση με την φυσιολογική γήρανση και λειτουργική έκπτωση του εγκεφάλου. Ωστόσο, όσο μεγαλώνει κανείς, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να νοσήσει από Αλτσχάιμερ.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Πτωτική τάση στο ιικό φορτίο σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα - Αύξηση στην Κρήτη

Η αρτηριακή πίεση, ο καρδιακός ρυθμός και ο πόνος μειώνονται σημαντικά από τους ήχους της φύσης

Προβλήματα ούρησης και εντέρου: Webinar ΣΑΜΣΚΠ στις 12 Ιουνίου

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Με εκπρόσωπο της Lavipharm το νέο Δ.Σ. του ΣΦΕΕ

Παρουσία στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) θα έχει ξανά η Lavipharm μετά την εκλογή του κ. Παναγιώτη Γιαννουλέα, COO & Country Manager της εταιρείας ως Μέλος Δ.Σ.

Η ρεμδεσιβίρη μείωσε την θνητότητα σε 100.000 νοσηλευόμενους με COVID-19

Ρεμδεσιβίρη θνητότητα Κορωνοϊός : Η ρεμδεσιβίρη της GILEAD μείωσε την θνητότητα σε σχεδόν 100.000 νοσηλευόμενους ασθενείς  με COVID-19 λοίμωξη , σύμφωνα με τρεις αναλύσεις από μεγάλες αναδρομικές μελέτες.

Εταιρεία Φαρμακευτικού Managemen : Ανακοινώνει νέο κώδικα ηθικής και δεοντολογίας

Εταιρεία Φαρμακευτικού Managemen : Η τήρηση των ηθικών κανόνων και πρακτικών που περιλαμβάνονται στον αναθεωρημένο Κώδικα Ηθικής & Δεοντολογίας, διασφαλίζει την ορθή άσκηση του φαρμακευτικού management από όλα τα μέλη της Ε.Ε.Φα.Μ.

Το guselkumab της Janssen εξασφάλισε πλήρη κάθαρση δέρματος στην ψωρίαση διάρκειας 5 ετών

Janssen: Nέα δεδομένα Φάσης 3 έδειξαν ότι το guselkumab εξασφάλισε διατηρήσιμα ποσοστά πλήρους κάθαρσης του δέρματος για το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ψωρίαση κατά πλάκας για διάστημα 5 ετών.