Επιστημονικά Νέα

Ελβετική Βιοτεχνολογία: Το φάρμακο αντισωμάτων μειώνει τη μέτρια πτώση του Αλτσχάιμερ

Ελβετική Βιοτεχνολογία: Το φάρμακο αντισωμάτων μειώνει τη μέτρια πτώση του Αλτσχάιμερ

"Η αληθινή βοήθεια για το Αλτσχάιμερ νομίζω ότι θα έρθει όταν έχουμε πέντε ή έξι από αυτές τις θεραπείες [όπως ο μετριασμός της πρωτεΐνης tau, η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η διατήρηση υγιέστερων κυττάρων του εγκεφάλου και η αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων], όπου όλοι μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά τα άτομα , και στη συνέχεια θα δούμε πραγματικό, σημαντικό αντίκτυπο στην καταστροφή αυτής της ασθένειας", δήλωσε ο Scharre προηγουμένως μετά την έγκριση του FDA.

Ελβετική Βιοτεχνολογία: Ο διευθύνων σύμβουλος της AC Immune Andrea Pfeifer προειδοποίησε για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της μελέτης. Το φάρμακο δεν κατάφερε να επιβραδύνει το ρυθμό της λειτουργικής πτώσης. Μια δοκιμή Φάσης 2 που περιελάμβανε ένα ερευνητικό φάρμακο μονοκλωνικών αντισωμάτων, semorinemab, που στοχεύει στην πρωτεΐνη tau, μείωσε τη γνωστική υποχώρηση μεταξύ ενηλίκων με ήπια έως μέτρια νόσο Alzheimer κατά περίπου 44%, ανακοίνωσε την Τρίτη η ελβετική βιοτεχνολογία AC Immune. Τα ευρήματα της ελεγχόμενης με εικονικό φάρμακο μελέτης Lauriet προήλθαν από 272 ενήλικες με ήπια έως μέτρια νόσο Αλτσχάιμερ σε 43 περιοχές μελέτης παγκοσμίως. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το φάρμακο, που αναπτύχθηκε από την Genentech (μέλος της ομάδας Roche) είχε ως αποτέλεσμα “στατιστικά σημαντική μείωση της γνωστικής υποβάθμισης” κατά 43,6% την εβδομάδα 49, ωστόσο το φάρμακο δεν κατάφερε να επιβραδύνει τον ρυθμό της λειτουργικής πτώσης ή να ανταποκριθεί σε άλλα τελικά αποτελέσματα αποτελεσματικότητας.

Το φάρμακο προτάθηκε να είναι ασφαλές και καλά ανεκτό, χωρίς απρόβλεπτα σήματα ασφαλείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Η πρωτεΐνη tau είναι ένας από τους διάφορους παράγοντες που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στη νόσο του Alzheimer όταν συσσωρεύεται σε τοξικά μπερδέματα, τα οποία μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα και να σκοτώσουν τους νευρώνες.

Το φάρμακο αντισωμάτων semorinemab λειτουργεί στοχεύοντας ένα μέρος της πρωτεΐνης tau, δεσμεύοντας την tau και επιβραδύνοντας την εξάπλωση μεταξύ των νευρώνων, ανέφερε η εταιρεία.

“Τα κορυφαία αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής Laoriet Phase 2 του semorinemab είναι αξιοσημείωτα στο ότι είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε ένα θεραπευτικό αποτέλεσμα από μονοκλωνική θεραπεία αντισωμάτων αντι-Tau”, είπε εν μέρει στην έκδοση ο καθηγητής Andrea Pfeifer, Διευθύνων Σύμβουλος της AC Immune SA. “Παρ ‘όλα αυτά, παρά αυτά τα ενδιαφέροντα αποτελέσματα, είμαστε ακόμα επιφυλακτικοί σχετικά με το τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τους ασθενείς καθώς δεν επηρέασε το ποσοστό της λειτουργικής πτώσης ή άλλα τελικά αποτελέσματα”, δήλωσε ο Pfeifer.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος έθεσε ελπίδες για το φάρμακο να προχωρήσει, καθώς η δοκιμή ήταν «σχετικά σύντομη» και το Αλτσχάιμερ είναι μια ασθένεια αργής κίνησης, προσθέτοντας εν μέρει: «… σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών».

Η Genentech είπε ότι το τμήμα μελέτης ανοιχτής ετικέτας θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί και τα αποτελέσματα θα υποβληθούν για να εμφανιστούν στο συνέδριο Κλινικές δοκιμές για τη νόσο Αλτσχάιμερ Clinical Trials on Alzheimer Disease τον Νοέμβριο, σύμφωνα με το AC Immune.

Μετά την αμφιλεγόμενη έγκριση του FDA για το Biogen’s Aduhelm (aducanumab) τον Ιούνιο, το πρώτο φάρμακο Αλτσχάιμερ σε σχεδόν δύο δεκαετίες, το οποίο λέγεται ότι μειώνει τις πλάκες μιας άλλης πρωτεΐνης στον εγκέφαλο, που ονομάζεται αμυλοειδές βήτα, ο νευρολόγος Douglas Scharre, εξήγησε ότι το Aduhelm λειτουργεί με καθαρισμό τοξικές πρωτεΐνες αμυλοειδούς από τον ιστό του εγκεφάλου, αν και οι ασθενείς με νόσο Αλτσχάιμερ σε τελευταίο στάδιο είναι απίθανο να ωφεληθούν.

Ο Scharre, διευθυντής του τμήματος Γνωσιακής Νευρολογίας στο Ιατρικό Κέντρο Wexner του Οχάιο και κλινικός ερευνητής στις μελέτες της Biogen, δήλωσε στο FOX News ότι το αμυλοειδές είναι “ένα βασικό συστατικό εκκίνησης” για τη νόσο του Αλτσχάιμερ, αλλά είναι μόνο η αρχή.

Συγκρίνει την τοξική συσσώρευση πρωτεΐνης αμυλοειδούς με έναν ογκόλιθο που κατεβαίνει σε έναν λόφο: αν μπορούμε να αφαιρέσουμε τον ογκόλιθο, ίσως μπορούμε να αποτρέψουμε μια χιονοστιβάδα, η οποία υπογραμμίζει την ιδέα της πρώιμης αφαίρεσης του αμυλοειδούς από τον εγκέφαλο.

«Η αληθινή βοήθεια για το Αλτσχάιμερ νομίζω ότι θα έρθει όταν έχουμε πέντε ή έξι από αυτές τις θεραπείες [όπως ο μετριασμός της πρωτεΐνης tau, η μείωση της χρόνιας φλεγμονής, η διατήρηση υγιέστερων κυττάρων του εγκεφάλου και η αντιμετώπιση μεταβολικών προβλημάτων], όπου όλοι μπορούμε να εστιάσουμε σε αυτά τα άτομα , και στη συνέχεια θα δούμε πραγματικό, σημαντικό αντίκτυπο στην καταστροφή αυτής της ασθένειας», δήλωσε ο Scharre προηγουμένως μετά την έγκριση του FDA.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Εγκρίθηκε φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ από την FDA

Αλτσχαιμέρ : Πειραματικό φάρμακο δίνει την λύση

Νέα έρευνα συνδέει το διαβήτη με Αλτσχάιμερ και χοληστερόλη

Η νανοτεχνολογία στην υπηρεσία της νόσου του Alzheimer

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι γυναίκες άνω των 50 ετών που θήλασαν τα μωρά τους είχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ

«Θα χρειαστούν μελλοντικές μελέτες για να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ του ιστορικού θηλασμού των γυναικών και της γνωστικής απόδοσης σε μεγαλύτερες, γεωγραφικά διαφορετικές ομάδες γυναικών.

Κανονικά η δεύτερη δόση εμβολίου στον Καναδά

Η Δρ Theresa Tam, επικεφαλής δημόσιας υγείας του Καναδά, λέει ότι μια σοβαρή αλλεργική αντίδραση μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για ιατρική εξαίρεση από τον εμβολιασμό, εάν εγκριθεί από γιατρό.

Ο θηλασμός θωρακίζει όχι μόνο το βρέφος, αλλά και τη θηλάζουσα μητέρα

Θηλασμός γνωστική λειτουργία: Ο θηλασμός είναι πολύτιμος για τα βρέφη. Ταυτόχρονα όμως μπορεί να βοηθήσει και τη μητέρα στις γνωστικές της λειτουργίες στην ηλικία των 50 ετών και άνω, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Νέα τεχνολογία vNOTES για λιγότερες ουλές και ταχύτερη ανάρρωση στην υστερεκτομή

Υστερεκτομή vNOTES: Λιγότερες ουλές, ταχύτερη ανάρρωση και καλύτερη ποιότητα ζωής προσφέρονται από την καινοτόμο διαδικασία σε σχέση με την παραδοσιακή επέμβαση υστερεκτομής.