ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Οφέλη Εγκέφαλος: Ο συνδυασμός αεροβικής και άσκησης αντιστάσεων ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Εγκέφαλος: Ο συνδυασμός αεροβικής και άσκησης αντιστάσεων ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου [vid]

Αθλητισμός Οφέλη Εγκέφαλος: Η συμβολή της άσκησης στην υγεία είναι σημαντική. Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να ωφελήσει ολιστικά το σώμα μας και την ψυχή, προωθώντας τις φυσικές μας λειτουργίες και τις γνωστικές διεργασίες του εγκεφάλου. Διαβάστε στο κείμενο που ακολουθεί πώς και ποιο είδος άσκησης ενισχύει την εγκεφαλική υγεία.

Σύμφωνα με ανασκόπηση μιας έρευνας που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο το έτος 2017 από το επιστημονικό περιοδικό British Journal of 7 Sports Medicine, η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της εγκεφαλικής υγείας και την ενίσχυση των γνωστικών δεξιοτήτων. Τούτο μάλιστα ανεξάρτητα από την γνωστική απόδοση των συμμετεχόντων κατά την εναρκτήρια φάση των προπονήσεων.

Μια ανασκόπηση των μελετών που διερευνούν την σχέση άσκησης και γνωστικών λειτουργιών του εγκεφάλου

Ειδικότερα, η πλειονότητα των μελετών επικεντρώθηκε σε άτομα που συμμετείχαν τακτικά σε προγράμματα αερόβιας άσκησης – το είδος δηλαδή της άσκησης που γυμνάζει καλά την καρδιά και τους πνεύμονές σας, όπως για παράδειγμα το γρήγορο περπάτημα, το τρέξιμο ή η κολύμβηση – και προπονήσεις αντίστασης – πρόκειται για το είδος άθλησης που δουλεύει κυρίως τους μύες και τα οστά σας, όπως για παράδειγμα η άρση βαρών – ή έναν συνδυασμό αυτών. Επιπλέον, μερικές από τις μελέτες αφορούσαν άτομα που έκαναν προπονήσεις γιόγκα ή τάι τσι. Οι συμμετέχοντες στις μελέτες ήταν ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Τα επιστημονικά ευρήματα και οι συστάσεις άσκησης για τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη

Σε όλες τις μελέτες, οι συμμετέχοντες πήραν μέρος σε τεστ που εκτιμούσαν διάφορες πτυχές των δεξιοτήτων σκέψης τους, συμπεριλαμβανομένων της προσοχής, της μνήμης και της ικανότητας προγραμματισμού, οργάνωσης και διαχείρισης του χρόνου. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ανασκόπησης, όλοι οι τύποι άσκησης φαίνεται να επιφέρουν οφέλη για τον εγκέφαλο.

Ειδικότερα, οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι το πρόγραμμα άσκησης που είχε την μεγαλύτερη θετική επίδραση στον εγκέφαλο και τις γνωστικές διεργασίες ήταν ένας συνδυασμός αεροβικής άσκησης και προπόνησης τύπου αντίστασης. Η ένταση δε του προγράμματος άσκησης συνίσταται να είναι τουλάχιστον μέτρια, ενώ η διάρκεια προτείνεται να υπερβαίνει τα 45 λεπτά ανά συνεδρία. Όσες περισσότερες φορές την εβομάδα τα άτομα αθλούνταν τόσο το καλύτερο και τόσο μεγαλύτερα φαίνεται να ήταν τα οφέλη για τον εγκέφαλο και τις γνωστικές τους λειτουργίες.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Σαρδέλα : Η κατανάλωση της αποτρέπει τον διαβήτη τύπου 2

Σεξουαλική ζωή : Κάντε από κοινού τις δουλειές του σπιτιού και απογειώστε την

Πανδημία ΗΠΑ : Οι ενήλικες είναι έτοιμοι να ασκήσουν περισσότερη αυτοφροντίδα

Ποια άσκηση προστατεύει από έμφραγμα - εγκεφαλικό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σπανάκι : Τα οφέλη του στην υγεία

Χυμός σπανάκι : Το σπανάκι είναι μια αληθινή θρεπτική δύναμη, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Ντομάτα : Τα οφέλη της στο δέρμα

Ντομάτα : Μερικοί άνθρωποι ισχυρίζονται ότι οι ντομάτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως φυσική θεραπεία για διάφορες ανησυχίες του δέρματος

Όταν ο κιρκάδιος ρυθμός είναι δυσλειτουργικός

Μπορεί επίσης να συναντήσετε τον κιρκάδιο ρυθμό με τον όρο βιολογικό ρολόι. Τα βιολογικά ρολόγια αποτελούν μια ομάδα μορίων στο σώμα που ελέγχουν τον κιρκάδιο ρυθμό. Το «κύριο» ρολόι (master clock) ρυθμίζει όλα τα άλλα στο σώμα και συνίσταται σε νευρικά κύτταρα σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Συγκεκριμένα βρίσκεται ανάμεσα στον υποθάλαμο κοντά στο κέντρο του εγκεφάλου.