Fitness

Εγκεφαλικό έμφραγμα άσκηση: Ποιο είδος ασκήσεων προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Εγκεφαλικό έμφραγμα άσκηση: Ποιο είδος ασκήσεων προστατεύει από έμφραγμα και εγκεφαλικό

Πόση άσκηση είναι αρκετή για να προστατεύσει την καρδιά των πασχόντων από στεφανιαία νόσο από ένα μελλοντικό έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο; Την απάντηση δίνει πρόσφατη έρευνα

Εγκεφαλικό έμφραγμα άσκηση: Η έντονη σωματική δραστηριότητα  μία με δύο φορές την εβδομάδα σε σύγκριση με την ακινησία ή την ελαφριά σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να βελτιώσει μακροπρόθεσμα την καρδιακή υγεία σε ασθενείς με σταθερή νόσο των στεφανιαίων αγγείων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology.

O Δρ. Simone Biscaglia και οι συνεργάτες του εξέτασαν δεδομένα 32.370 ασθενών με σταθερή στεφανιαία νόσο. Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους εγγεγραμμένους σε αυτό το μητρώο για διάστημα από ένα έως πέντε χρόνια. Ακολούθως, οι ασθενείς χωρίστηκαν σε ομάδες με βάση την ένταση της σωματικής δραστηριότητας: καθιστική (16,1%), ελαφριά δραστηριότητα (51,4%), έντονη δραστηριότητα μία ή δύο φορές την εβδομάδα (16,8%) και έντονη δραστηριότητα τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα (15,7%).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η ομάδα των ασθενών που είχαν έντονη σωματική δραστηριότητα μία έως δύο φορές την εβδομάδα είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο για θάνατο από έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσο για τους ασθενείς που ασκούνταν έντονα περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα δεν φάνηκε να έχουν επιπλέον οφέλη για την υγεία.

«Αυτό μπορεί να καθησυχάσει τους ασθενείς με σταθερή στεφανιαία νόσο, ενώ ο φόβος της καρδιακής προσβολής δεν θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο στη σωματική τους άσκηση», δήλωσε ο Δρ. Biscaglia. «Είναι απαραίτητη η διενέργεια περισσότερων ερευνών για να ανακαλυφθεί τι οδηγεί στη μείωση του καρδιαγγειακού θανάτου που παρατηρείται με την άσκηση. Εν μέρει αυτό οφείλεται στα λιγότερα θανατηφόρα εγκεφαλικά επεισόδια, αλλά οι υπόλοιποι μηχανισμοί, προς το παρόν είναι άγνωστοι», καταλήγει ο ερευνητής.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Νέα προσέγγιση για την ανάκτηση της κίνησης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Καρδιακός παλμός κώμα: Αυτά τα σημεία ανιχνεύουν τον σφυγμό

Η τακτική άσκηση συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!

Ο ρόλος των επιπέδων γλυκόζης στην σκελετική αποκατάσταση

Ερευνητές από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Τόκιο έδειξαν ότι τα δορυφορικά κύτταρα των σκελετικών μυών, που είναι βασικοί παράγοντες στην επιδιόρθωση των μυών, πολλαπλασιάζονται καλύτερα σε περιβάλλον χαμηλής γλυκόζης.