Fitness

Υπέρταση άσκηση πίεση: Οι κατάλληλες ασκήσεις για μείωση της αρτηριακής πίεσης

Υπέρταση άσκηση πίεση: Οι κατάλληλες ασκήσεις για μείωση της αρτηριακής πίεσης

Ποιες ασκήσεις προτείνονται για όσους έχουν υπέρταση, ποιες για όσους έχουν οριακά υψηλές τιμές και ποιες για όσους έχουν φυσιολογικές τιμές πίεσης

Υπέρταση άσκηση πίεση: Μια σημαντική εξέλιξη στην πρόληψη της υπέρτασης παρουσιάζει νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο European Journal of Preventive Cardiology της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC), η πρώτη που ουσιαστικά συστήνει το κατάλληλο εξατομικευμένο πρόγραμμα ασκήσεων για όσους διατρέχουν κίνδυνο αύξησης της αρτηριακής τους πίεσης. Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες έχουν συγκλίνει ότι η άσκηση βοηθά στην αντιμετώπιση της υπέρτασης, εστιάζοντας ωστόσο στον εβδομαδιαίο χρόνο σωματικής δραστηριότητας που μπορεί να εξασφαλίσει τα σχετικά οφέλη χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα αρχικά επίπεδα αρτηριακής πίεσης ανά περίπτωση.

Αναλύοντας δεδομένα υψηλής ακρίβειας, οι ερευνητές κατέληξαν στο κατάλληλο πρόγραμμα για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προσαρμοσμένο ειδικά για κάθε μία από τις τρεις ομάδες: άτομα με αυξημένη αρτηριακή πίεση, με οριακά υψηλή αρτηριακή πίεση και φυσιολογικές τιμές πίεσης.

  • Υπέρταση (τουλάχιστον 140/90 mmHg): Για την ομάδα αυτή, οι αερόβιες ασκήσεις όπως περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση ή ποδηλασία αποτελούν τις ιδανικές επιλογές. «Η μείωση στην αρτηριακή πίεση μέσω της αερόβιας προπόνησης είναι ίση ή και ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή που επιτυγχάνεται με τα αντιυπερτασικά φάρμακα», σχολίασε ο Καθηγητής Henner Hanssen από το Πανεπιστήμιο της Βασιλείας στην Ελβετία, επικεφαλής της μελέτης.
  • Οριακή αρτηριακή πίεση (130-139/85-89 mmHg): Νο 1 επιλογή εν προκειμένω αποτελεί η δυναμική προπόνηση αντιστάσεων. Περιλαμβάνει ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης για τουλάχιστον έξι μυϊκές ομάδες συνήθως, όπου η κίνηση προκαλείται από τη συστολή των μυών. Σε αυτές περιλαμβάνονται οι ασκήσεις με βάρη, τα βαθιά καθίσματα και οι κάμψεις (push-ups).
  • Φυσιολογική αρτηριακή πίεση (μικρότερη από 130/84 mmHg): Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ισομετρικές ασκήσεις για στατική συστολή των μυών, όπως με ελατήρια καρπών, είναι οι πλέον ενδεδειγμένες για όσους έχουν φυσιολογική αρτηριακή πίεση αλλά ρέπουν προς υπέρταση, ομάδα που θα πρέπει να διατηρεί χαμηλά τα επίπεδα έντασης, όπως εξήγησε ο Δρ Hanssen.

Ομάδες ατόμων με φυσιολογικές τιμές αρτηριακής πίεσης που μπορούν να προλάβουν τον κίνδυνο υπέρτασης μέσα από την άσκηση είναι οι παχύσαρκοι με πολυετή παρουσία της νόσου, άτομα με γονέα υπερτασικό και γυναίκες που εμφάνισαν υπέρταση κύησης, πρόσθεσε ο καθηγητής.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο χυμός ντομάτας θωρακίζει την καρδιά και βοηθά στην πέψη

Υγιεινές τροφές: Κακή VS καλή διατροφή

Μισή ώρα καθημερινής άσκησης προσθέτει έως πέντε χρόνια ζωής

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποια είναι τα οφέλη των squats

Αθλητισμός: «Τα squats είναι ωφέλιμα για όλους», λέει. «Από τους ελίτ αθλητές μέχρι τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες κατά την περίοδο μετά τον τοκετό», λέει ο Chris Gagliardi, πιστοποιημένος personal trainer του Αμερικανικού Συμβουλίου για την Άσκηση. Παρακάτω κάνουμε μια βουτιά στην επιστήμη πίσω από τα οφέλη τους.

Μυστικά για να βελτιώσετε εύκολα τη φυσική σας κατάσταση - Τρέξιμο με διαλείμματα

Αν αποφασίσατε να ξεκινήσετε τρέξιμο για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα δείτε άμεσα αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τις πολύτιμες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί και θα σας βοηθήσουν να τα καταφέρετε

Ο ιδανικός τρόπος προθέρμανσης για να μην τραυματίζονται οι μυς

Η προθέρμανση (warm up) είναι μια ευρέως αποδεκτή πρακτική η οποία προηγείται οποιασδήποτε μορφής άσκησης - γυμναστικής και θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη βέλτιστης απόδοσης και μείωσης του κίνδυνου τραυματισμού.

Ποιά τα οφέλη στην υγεια της γρήγορης δίαιτας του μοναχού

Οι γιατροί συμβουλεύουν τους ανθρώπους να στοχεύουν σε ένα μέτριο βάρος, επειδή η παχυσαρκία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μεταβολικές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες είναι καταστάσεις της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων

Πώς η γυμναστική θα αποδώσει περισσότερους καρπούς

Αν είστε από εκείνους που ξεκινούν γυμναστήριο και σε λιγότερο από ένα μήνα έχουν εγκαταλείψει την προσπάθεια επειδή βλέπουν ότι δε μπορούν να πετύχουν τους στόχους της προπόνησης, μην απογοητεύεστε - Υπάρχει τρόπος να τα καταφέρετε και, μάλιστα, εξαρτάται απόλυτα από εσάς!