Ερευνητές από το Εργαστήριο Έρευνας για τον Διαβήτη και την Παχυσαρκία και την Ομάδα Έρευνας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, και οι δύο από το IDIBAPS. Το ΙΜΙΜ, το Ινστιτούτο Έρευνας για τα Λιπαρά Οξέα (EUA), το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης, το CIBERDEM και το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Διατροφής του Νοσοκομείου Clínic de Barcelona συμμετείχαν επίσης στον ερευνητή της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Oberta de Catalunya (UOC) και του Ινστιτούτου Βιοϊατρικής Έρευνας του Pi Pi Sunyer

Τα οφέλη από την κατανάλωση Σαρδέλας
  • Η κατανάλωση σαρδέλας δύο φορές την εβδομάδα κατά τη διάρκεια ενός έτους θα μείωνε τον κίνδυνο ανάπτυξης T2D σε έναν πληθυσμό με prediabetes. Στην πραγματικότητα, όλοι οι συμμετέχοντες (152 άτομα με γλυκόζη νηστείας μεταξύ 100-124 mg / dL ηλικίας ≥65 ετών) έλαβαν το ίδιο σχέδιο διατροφής για την πρόληψη του διαβήτη, ωστόσο, οι μισοί πρόσθεσαν επίσης 200 γραμμάρια – περίπου δύο κουτιά – σαρδέλες ελαιόλαδο στην εβδομαδιαία διατροφή τους.

Αποτελέσματα σε διαβητικούς

  • Το 37% των συμμετεχόντων είχαν υψηλό κίνδυνο να πάσχουν από διαβήτη κατά την έναρξη της μελέτης. Μετά από ένα χρόνο, μόνο το 8% παρέμεινε σε πολύ υψηλό κίνδυνο. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν επίσης σε άλλες σημαντικές βιοχημικές παραμέτρους, όπως μειωμένος δείκτης αντίστασης στην ινσουλίνη (HOMA-IR), αυξημένη «καλή» χοληστερόλη (HDL), αυξημένες ορμόνες που επιταχύνουν τη διάσπαση της γλυκόζης (αδιπονεκτίνη) και μειωμένα τριγλυκερίδια και αρτηριακή πίεση, μεταξύ άλλων.

Ακολουθεί βίντεο για τα οφέλη της Σαρδέλας στον οργανισμό μας