ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία [vid]

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία [vid]

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της μαθησιακής και πνευματικής απόδοσης, την πρόληψη της νόσου του Alzheimer και της εγκεφαλικής γήρανσης.

Ακριβώς όπως οι διάφοροι τύποι άσκησης “δουλεύουν” διαφορετικά σημεία στο σώμα και έχουν ποικίλες επιδράσεις σε αυτό, νέες έρευνες δείχνουν ότι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρεάζουν άμεσα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για μια σειρά νοητικών λειτουργιών.

Ήταν πριν από 15 χρόνια που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο, ύστερα από μελέτες σε τρωκτικά, που έδειξαν ότι η δυνατότητα πρόσβασης των ποντικών στον τροχό κύλισης, προωθούσε τη δημιουργία ενός νέου νευρώνα στον ιππόκαμπό τους, την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις μνημονικές διεργασίες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η άσκηση ωθεί τους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράξουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Με τη σειρά της αυτή η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδείχθηκε πως η άσκηση επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Έτσι, στις μέρες μας είναι γνωστό ότι η άθληση – και ειδικότερα η αερόβια – επιδρά θετικά στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, από το μοριακό εώς και το συμπεριφορικό επίπεδο.

Πώς η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλό σας

  • Η άσκηση προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη ροή του προς τον εγκέφαλο: Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και γλυκόζη – ουσίες που είναι απαραίτητος για να είναι ο εγκέφαλος σε εγρήγορση και να έχει πνευματική συγκέντρωση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η άσκηση διευκολύνει τις μαθησιακές διεργασίες στα παιδιά, χωρίς τα οφέλη της να περιορίζονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι τα προγράμματα αερόβιας άσκησης, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη ροή του αίματος προς το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση, τον ιππόκαμπο.
  • Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προωθεί τη δημιουργία νέων νευρώνων στο κέντρο μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο: Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη, εμφανίζουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας.
  • Η έντονη άσκηση αυξάνει τα επίπεδα δύο κοινών νευροδιαβιβαστών: της γλουταμάτης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος ή GABA, που είναι υπεύθυνοι για τη χημική ανταλλαγή μηνυμάτων εντός του εγκεφάλου.
  • Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και περιορίζει το στρες και το άγχος. Αιτίες που συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξουθένωση/εξασθένηση.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άθληση μπορεί να μακρύνει τη ζωή σας

Τα Οφέλη των Καρδιαγγειακών Ασκήσεων στην Υγεία

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές

Κορωνοϊός: Μια μεγάλη διεθνής μελέτη δείχνει ότι περίπου 1 στους 100 ασθενείς που νοσηλεύονται με COVID-19 έχουν εγκεφαλικές επιπλοκές. Αυτές περιλαμβάνουν εγκεφαλικό επεισόδιο, εγκεφαλική αιμορραγία και άλλες δυνητικά θανατηφόρες καταστάσεις. Πολλοί από τους ασθενείς είχαν προϋπάρχουσες ασθένειες, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Προηγούμενη έρευνα είχε δείξει ότι ορισμένα άτομα που αναρρώνουν από την COVID-19 έχουν παρατεταμένα νευρολογικά και ψυχιατρικά συμπτώματα. Καθώς η πανδημία COVID-19 συνεχίζει, οι ειδικοί αναγνωρίζουν όλο και περισσότερο ότι ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την ασθένεια, επηρεάζει περιοχές πέρα ​​από τους πνεύμονες.

Η βαριατρική χειρουργική κρίνεται αποτελεσματική στον διαβήτη τύπου 2

Βαριατρική χειρουργική διαβήτης: Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν η ύφεση του διαβήτη τύπου 2. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι από τη χειρουργική επέμβαση έως την παρακολούθηση ενός έτους, η μείωση του κλάσματος λίπους του ήπατος ήταν παρόμοια μετά το γαστρικό μανίκι ή την γαστρική παράκαμψη.

Η μακρά COVID συνδέεται με δυσλετουργική αναπνοή και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Μακρά COVID: Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης είναι μια ιατρική κατάσταση που μπορεί συχνά να εμφανιστεί μετά από ιογενή λοίμωξη και να προκαλέσει πυρετό, πόνο και παρατεταμένη κόπωση και κατάθλιψη. Πολλοί ασθενείς με COVID-19, ορισμένοι εκ των οποίων δεν νοσηλεύτηκαν ποτέ, ανέφεραν επίμονα συμπτώματα αφού αναρρώσουν από την αρχική τους διάγνωση COVID-19. Η σοβαρή κόπωση, η γνωστική δυσκολία, ο μη αναζωογονητικός ύπνος και η μυαλγία έχουν όλα θεωρηθεί κύρια συμπτώματα για τους ασθενείς με μακρά Covid». 

Μειώθηκαν οι περιπτώσεις λοιμώδους επιπεφυκίτιδας εν μέσω Covid-19

Λοιμώδης επιπεφυκίτιδα: Υπήρξε μείωση του ποσοστού λοιμώδους επιπεφυκίτιδας σε όλο τον πληθυσμό σε συνδυασμό με παρεμβάσεις δημόσιας υγείας που υιοθετήθηκαν για τον περιορισμό του COVID-19, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε διαδικτυακά.