ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία [vid]

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία [vid]

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της μαθησιακής και πνευματικής απόδοσης, την πρόληψη της νόσου του Alzheimer και της εγκεφαλικής γήρανσης.

Ακριβώς όπως οι διάφοροι τύποι άσκησης “δουλεύουν” διαφορετικά σημεία στο σώμα και έχουν ποικίλες επιδράσεις σε αυτό, νέες έρευνες δείχνουν ότι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρεάζουν άμεσα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για μια σειρά νοητικών λειτουργιών.

Ήταν πριν από 15 χρόνια που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο, ύστερα από μελέτες σε τρωκτικά, που έδειξαν ότι η δυνατότητα πρόσβασης των ποντικών στον τροχό κύλισης, προωθούσε τη δημιουργία ενός νέου νευρώνα στον ιππόκαμπό τους, την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις μνημονικές διεργασίες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η άσκηση ωθεί τους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράξουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Με τη σειρά της αυτή η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδείχθηκε πως η άσκηση επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Έτσι, στις μέρες μας είναι γνωστό ότι η άθληση – και ειδικότερα η αερόβια – επιδρά θετικά στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, από το μοριακό εώς και το συμπεριφορικό επίπεδο.

Πώς η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλό σας

  • Η άσκηση προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη ροή του προς τον εγκέφαλο: Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και γλυκόζη – ουσίες που είναι απαραίτητος για να είναι ο εγκέφαλος σε εγρήγορση και να έχει πνευματική συγκέντρωση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η άσκηση διευκολύνει τις μαθησιακές διεργασίες στα παιδιά, χωρίς τα οφέλη της να περιορίζονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι τα προγράμματα αερόβιας άσκησης, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη ροή του αίματος προς το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση, τον ιππόκαμπο.
  • Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προωθεί τη δημιουργία νέων νευρώνων στο κέντρο μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο: Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη, εμφανίζουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας.
  • Η έντονη άσκηση αυξάνει τα επίπεδα δύο κοινών νευροδιαβιβαστών: της γλουταμάτης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος ή GABA, που είναι υπεύθυνοι για τη χημική ανταλλαγή μηνυμάτων εντός του εγκεφάλου.
  • Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και περιορίζει το στρες και το άγχος. Αιτίες που συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξουθένωση/εξασθένηση.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο

Διαβάστε Eπίσης:

Η άθληση μπορεί να μακρύνει τη ζωή σας

Τα Οφέλη των Καρδιαγγειακών Ασκήσεων στην Υγεία

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην ισορροπία του πλανήτη μας

Άλλες διατροφικές στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι εξής: αποφεύγουμε τροφές που μεταφέρονται με αεροπλάνα, μειώνουμε τη σπατάλη φαγητού, χρησιμοποιούμε λιγότερο πλαστικό, τρώμε προϊόντα εποχής, μειώνουμε την κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών, καλλιεργούμε τις δικές μας τροφές.

Διατροφή χάστε βάρος: Δίαιτα για ζευγάρια

Διατροφή χάστε βάρος: Σας βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε τρόπους για να χάσετε τα περιττά κιλά που έχετε και να την κάνετε μαζί με το ζευγάρι σας, ώστε να μην ζηλεύει ο ένας τι θα τρώει ο άλλος.

Τι κρύβεται πίσω από την σεξουαλική αποχή

Η βασική συμβουλή του Δρ McCarthy είναι το ζευγάρι να αποδεχτεί και να ξεπεράσει τον πόνο, τις αλληλοκατηγορίες και τον θυμό και να τα αντικαταστήσει με την οικειότητα, την αμοιβαία ευχαρίστηση και τον ερωτισμό ως μια κοινή προσπάθεια δύο συντρόφων.

Δοκιμές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης για την αξιολόγηση των ανοσολογικών αντιδράσεων από την επαναμόλυνση με τον ιό του κορωνοϊού

"Η διατήρηση του ρυθμού της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης, μέσω κρίσιμων μελετών όπως αυτή, παραμένει ο μόνος τρόπος που θα μπορέσουμε πραγματικά να ξεπεράσουμε αυτήν την πανδημία και να την ελέγξουμε".

Το αντιιικό φάρμακο κορωνοϊού δείχνει υπόσχεση σε χάμστερ, και μπαίνει σε δοκιμές σε ανθρώπους

"Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι η θεραπεία με MK-4482 θα μπορούσε ενδεχομένως να μετριάσει τις εκθέσεις υψηλού κινδύνου στον SARS-CoV-2 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία της καθιερωμένης λοίμωξης SARS-CoV-2 μόνη της ή πιθανώς σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες", λέει η συνοδευτική έκδοση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας NIH.

Ο κορωνοϊός δεν περνά τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό αλλά σκοτώνει τους νευρώνες με έμμεσο τρόπο

Κορωνοϊός Εγκέφαλος: Η μεγαλύτερη παθολογοανατομική μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα σε νεκρούς της πανδημίας δείχνει ότι ο κορωνοϊός δεν εισέρχεται στον εγκέφαλο, παρόλα αυτά όμως προκαλεί σοβαρές βλάβες που ίσως εξηγούν τα νευρολογικά συμπτώματα πολλών ασθενών.