ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία [vid]

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Πώς η αερόβια άσκηση προωθεί την εγκεφαλική λειτουργία [vid]

Αθλητισμός Υγεία Εγκέφαλος: Τα οφέλη της σωματικής άσκησης στην υγεία του εγκεφάλου περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της μαθησιακής και πνευματικής απόδοσης, την πρόληψη της νόσου του Alzheimer και της εγκεφαλικής γήρανσης.

Ακριβώς όπως οι διάφοροι τύποι άσκησης “δουλεύουν” διαφορετικά σημεία στο σώμα και έχουν ποικίλες επιδράσεις σε αυτό, νέες έρευνες δείχνουν ότι διαφορετικοί τύποι άσκησης επηρεάζουν άμεσα διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για μια σειρά νοητικών λειτουργιών.

Ήταν πριν από 15 χρόνια που οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η άσκηση επηρεάζει τον εγκέφαλο, ύστερα από μελέτες σε τρωκτικά, που έδειξαν ότι η δυνατότητα πρόσβασης των ποντικών στον τροχό κύλισης, προωθούσε τη δημιουργία ενός νέου νευρώνα στον ιππόκαμπό τους, την περιοχή δηλαδή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνη για τις μνημονικές διεργασίες. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι η άσκηση ωθεί τους νευρώνες του ιππόκαμπου να παράξουν μια πρωτεΐνη που ονομάζεται εγκεφαλικός νευροτροφικός παράγοντας (BDNF). Με τη σειρά της αυτή η πρωτεΐνη προάγει την ανάπτυξη νέων νευρώνων.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, αποδείχθηκε πως η άσκηση επηρεάζει με τον ίδιο τρόπο τον ανθρώπινο εγκέφαλο.Έτσι, στις μέρες μας είναι γνωστό ότι η άθληση – και ειδικότερα η αερόβια – επιδρά θετικά στη συνολική λειτουργία του εγκεφάλου, από το μοριακό εώς και το συμπεριφορικό επίπεδο.

Πώς η άσκηση βοηθά τον εγκέφαλό σας

  • Η άσκηση προωθεί την κυκλοφορία του αίματος, αυξάνοντας τη ροή του προς τον εγκέφαλο: Το αίμα μεταφέρει οξυγόνο και γλυκόζη – ουσίες που είναι απαραίτητος για να είναι ο εγκέφαλος σε εγρήγορση και να έχει πνευματική συγκέντρωση. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η άσκηση διευκολύνει τις μαθησιακές διεργασίες στα παιδιά, χωρίς τα οφέλη της να περιορίζονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. Ειδικότερα, μελέτες δείχνουν ότι τα προγράμματα αερόβιας άσκησης, μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τη ροή του αίματος προς το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μνήμη και τη μάθηση, τον ιππόκαμπο.
  • Η τακτική άσκηση έχει αποδειχθεί ότι προωθεί τη δημιουργία νέων νευρώνων στο κέντρο μάθησης και μνήμης του εγκεφάλου, τον ιππόκαμπο: Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να έχουν πιο ενισχυμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη, εμφανίζουν ταχύτερο χρόνο αντίδρασης και αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα δημιουργικότητας.
  • Η έντονη άσκηση αυξάνει τα επίπεδα δύο κοινών νευροδιαβιβαστών: της γλουταμάτης και του γ-αμινοβουτυρικού οξέος ή GABA, που είναι υπεύθυνοι για τη χημική ανταλλαγή μηνυμάτων εντός του εγκεφάλου.
  • Έμμεσα, η άσκηση βελτιώνει τη διάθεση και τον ύπνο και περιορίζει το στρες και το άγχος. Αιτίες που συχνά προκαλούν ή συμβάλλουν στη γνωστική εξουθένωση/εξασθένηση.

 

Δείτε το σχετικό βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η άθληση μπορεί να μακρύνει τη ζωή σας

Τα Οφέλη των Καρδιαγγειακών Ασκήσεων στην Υγεία

Η άσκηση μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα του στρες

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ανακάλυψη τεστ αίματος για τον καρκίνο του ήπατος

Καρκίνος: Με την αύξηση των ποσοστών παχυσαρκίας και διαβήτη, η επίπτωσή της αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με NAFLD έχουν έως και δεκαεπτά φορές αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του ήπατος.

Αυξημένος επιπολασμός πονοκεφάλων στους εφήβους κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πονοκέφαλος κορωνοϊός: Πάνω από το ένα τρίτο των μαθητών που έλαβαν διαδικτυακά μαθήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 ανέφεραν επιδείνωση των συμπτωμάτων κεφαλαλγίας ή νέας εμφάνισης πονοκεφάλων.

Γιατί το sex στις ταινίες είναι ικανό να επηρεάσει και την δική μας σεξουαλική ζωή;

Sex ταινίες: Σύμφωνα με έρευνες, οι άνδρες όπως και οι γυναίκες, βιώνουν δυσαρέσκεια με την εικόνα του σώματος, όταν συγκρίνονται με τους αστέρες του Χόλιγουντ, ενώ το κινηματογραφικό σεξ είναι σεξ χωρίς περιορισμούς, το οποίο είναι απρόσιτο για πολλούς ανθρώπους.

Τα άσχημα όνειρα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι για τη νόσο Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Μελέτες δείχνουν ότι μεταξύ 17% και 78% των ατόμων με Πάρκινσον έχουν εφιάλτες κάθε εβδομάδα. ενώ η εμφάνιση συχνών άσχημων ονείρων σε μεγαλύτερη ηλικία θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι επικείμενης νόσου του Πάρκινσον σε κατά τα άλλα υγιή άτομα.

Τηγανητό κοτόπουλο με μέλι

Πρωτεΐνη: Αυτά τα μπούτια κοτόπουλου είναι τραγανά εξωτερικά, απίστευτα τρυφερά και ζουμερά στο εσωτερικό και αλεσμένα με γευστικό γλυκό και πικάντικο ζεστό μέλι!

Εκπληκτική σύνδεση του ανοσοποιητικού με την ανάπτυξη μαλλιών

Ανοσοποιητικό σύστημα: Σε οξείες περιπτώσεις αλωπεκίας, τα κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στον ιστό του δέρματος, προκαλώντας απώλεια μαλλιών. Η συνήθης θεραπεία είναι η χρήση γλυκοκορτικοειδών για την αναστολή της ανοσολογικής αντίδρασης στο δέρμα, ώστε να μην συνεχίσουν να επιτίθενται στους θύλακες των τριχών.

ΠΟΥ: Η ψηφιακή παρέμβαση ψυχικής υγείας αποτελεσματική στη μείωση της κατάθλιψης μεταξύ προσφύγων

ΠΟΥ: Έχει υπολογιστεί ότι το 22% των εκτοπισμένων, πληγέντων από τον πόλεμο Σύριων στον Λίβανο υποφέρουν από μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης. Αν και η κατάθλιψη και άλλες κοινές ψυχικές διαταραχές είναι η κύρια αιτία αναπηρίας, η συντριπτική πλειοψηφία των εκτοπισμένων δεν λαμβάνουν θεραπεία.