ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Άθληση: Τι λέει το μικροβίωμά σας για τη φυσική σας κατάσταση;

Άθληση: Τι λέει το μικροβίωμά σας για τη φυσική σας κατάσταση;

Άθληση: Η καλύτερη συμβουλή φαίνεται όχι μόνο για περισσότερη άσκηση, αλλά και λήψη μέτρων για τη διατήρηση ενός υγιούς βάρους για την επίτευξη ενός υγιούς και βέλτιστου μικροβιώματος του εντέρου.

Η άσκηση έχει πολλά οφέλη, όπως ενδυνάμωση μυών και οστών, πρόληψη ασθενειών και παράταση της διάρκειας ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι αλλάζει τη σύνθεση και τη δραστηριότητα των τρισεκατομμυρίων μικροβίων στα έντερά μας, γνωστά ως μικροβίωμα. Είναι γνωστό ότι τα μικροβιώματα των αθλητών είναι διαφορετικά από αυτά που κάνουν καθιστική ζωή. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη, σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης και διδακτορικό φοιτητή Shrushti Shah. «Οι αθλητές είναι συχνά αδύνατοι και ακολουθούν αυστηρά προγράμματα διατροφής και προπόνησης – αυτοί οι παράγοντες και μόνο μπορούν να εξηγήσουν τα διαφορετικά μικροβιώματα των αθλητών», λέει ο Shah.

Για να διερευνήσει πώς η άσκηση διαμορφώνει τη μικροχλωρίδα του εντέρου σε μη αθλητές, η μελέτη αξιολόγησε πληροφορίες σχετικά με τον τύπο, τον χρόνο και την ένταση της άσκησης σε σχέση με τα μικροβιώματα σε μια μεγάλη ομάδα ενηλίκων μέσης ηλικίας. Συλλέχθηκαν επίσης πληροφορίες για το σωματικό βάρος, τη διατροφή και τη δύναμη της λαβής των χεριών. «Η μελέτη διαπίστωσε ότι η σωματική δραστηριότητα μέτριας διάρκειας (μεγαλύτερη από 150 λεπτά την εβδομάδα) αύξησε τόσο τον πλούτο όσο και την ποικιλομορφία των μικροβιωμάτων του εντέρου σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ασκούνταν λιγότερο», λέει η Dr. Jane Shearer, PhD, καθηγήτρια στο της Κινησιολογικής Σχολής και της Ιατρικής Σχολής Cumming.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, η περισσότερη άσκηση φαίνεται να είναι σημαντική για τη βελτίωση της υγείας του μικροβιώματος και τα άτομα θα πρέπει να επιδιώκουν να ανταποκρίνονται στις συνιστώμενες του Health Canada 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα. Όταν εξετάστηκε η ένταση της άσκησης, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το πόσο καιρό ασκούνταν ένα άτομο ήταν πιο σημαντικό από το πόσο σκληρά ασκούνταν κατά τη διάρκεια κάθε προπόνησης για τη βελτίωση των μικροβίων στο έντερο. Οι λόγοι για αυτό δεν είναι γνωστοί και αποτελούν θέμα μελλοντικής εργασίας στο εργαστήριο.

Η μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα δεν ήταν ίδιες μεταξύ διαφορετικών ομάδων ατόμων. Οι πιο ευεργετικές αλλαγές παρατηρήθηκαν σε εκείνα τα άτομα κανονικού βάρους σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα. Σύμφωνα με τον ερευνητή της μελέτης Dr. Chunlong Mu, PhD, μεταδιδακτορικό συνεργάτη στην κινησιολογία, αυτό οφείλεται στο ότι «το υπερβολικό βάρος ασκεί τις δικές του επιρροές στο μικροβίωμα του εντέρου ανεξάρτητα από την άσκηση. Σε αυτή την περίπτωση, οι κακές διατροφικές συνήθειες αντισταθμίζουν ορισμένες από τις ευεργετικές επιδράσεις της άσκησης στα μικρόβια του εντέρου».

 

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Προσθέστε το stretching στην προπόνησή σας

7 Tips για να γίνει διασκεδαστική η γυμναστική

Πώς να αξιοποιήσετε την άθληση για να τονώσετε τη διάθεσή σας;

Η αλήθεια για τα ελλειπτικά κάτω από το γραφείο

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για υγιή καρδιά;

Υψηλή χοληστερόλη: Με τη σωστή διατροφή και τις κατάλληλες διατροφικές επιλογές, μπορείτε να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την υψηλή χοληστερόλη και να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Κόκκινα ή κίτρινα κρεμμύδια: Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για το φαγητό σας;

Τα κόκκινα κρεμμύδια παίρνουν το κοκκινωπό χρώμα τους από τις ανθοκυανίνες, μια ένωση που δίνει μια κόκκινη, μοβ ή μπλε απόχρωση στα βατόμουρα, το κουνουπίδι, τη μελιτζάνα και άλλα.

Το άγχος επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος

Στρες διαβήτης: Το άγχος, συμπεριλαμβανομένων των περιστάσεων της ζωής, της ασθένειας και της έλλειψης ύπνου, είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.