Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση;

Μικροβίωμα: Πώς μπορεί να επηρεάσει την ανοσολογική απόκριση;

Μικροβίωμα: Η μικροχλωρίδα ενός ατόμου επηρεάζει άμεσα μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιοκάκης, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, του άσθματος, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταλάβει τον μεγάλο ρόλο που παίζει το μικροβίωμα του σώματος στη συνολική υγεία μας. Προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η μικροχλωρίδα ενός ατόμου επηρεάζει άμεσα μια ποικιλία ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της κοιλιοκάκης, της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, του άσθματος, του διαβήτη, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τώρα δύο πρόσφατα δημοσιευμένες μελέτες στο περιοδικό Cell Host & Microbe δείχνουν μια σχέση μεταξύ του μικροβιώματος του εντέρου και του συνδρόμου μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/χρόνιας κόπωσης (ME/ CFS).

Τι είναι το ME/CFS;

Το ME/CFS είναι μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει έως και 24 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το κύριο σύμπτωμα της νόσου είναι ένα αίσθημα έντονης κόπωσης που δεν βελτιώνεται με την ανάπαυση. Αυτό το αίσθημα κούρασης μπορεί να επιδεινωθεί μετά από σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες. Άλλα συμπτώματα του ME/CFS περιλαμβάνουν:

 • δυσκολία στον ύπνο
 • προβλήματα με τη σκέψη ή/και τη μνήμη
 • απώλεια μαλλιών
 • ανωμαλίες της θερμοκρασίας του σώματος
 • ζάλη
 • αλλαγές βάρους
 • συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη
 • πονόλαιμος
 • μυϊκούς πόνους, κράμπες ή σπασμούς
 • εξάνθημα
 • πόνος στο στήθος.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει ειδική θεραπεία ή θεραπεία για το ME/CFS. Διαφορετικές θεραπείες και αλλαγές στον τρόπο ζωής έχουν ως στόχο να βοηθήσουν στην ανακούφιση και τη διαχείριση των συμπτωμάτων, και αυτά περιλαμβάνουν:

 • υγιεινές συνήθειες ύπνου
 • τεχνικές χαλάρωσης, όπως μασάζ και βαθιά αναπνοή
 • ήπιες ασκήσεις όπως η γιόγκα
 • θεραπεία νερού
 • υγιεινή διατροφή
 • συμπληρώματα διατροφής.

Έλλειψη βουτυρικού

Σε μία από τις μελέτες, οι ερευνητές συνέκριναν δείγματα μικροβιώματος από 74 άτομα με ME/CFS που είχαν διαγνωστεί τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια με δείγματα από 75 άτομα που είχαν λάβει τη διάγνωση ME/CFS τουλάχιστον 10 χρόνια πριν. Οι επιστήμονες συμπεριέλαβαν επίσης δείγματα από 79 υγιείς συμμετέχοντες που έδρασαν ως έλεγχος της μελέτης. Μετά από ανάλυση, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι οι ασθενείς με βραχυπρόθεσμη νόσο είχαν αλλαγές στο μικροβίωμα τους όσον αφορά την ποικιλομορφία, συμπεριλαμβανομένου ενός μικρότερου αριθμού μικροβίων που είναι γνωστό ότι παράγουν βουτυρικό.

Το βουτυρικό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου και προηγούμενες έρευνες δείχνουν ότι είναι πηγή σημάτων που προάγουν τον ύπνο στο σώμα. «Αυτό δείχνει πιθανούς μηχανισμούς με τους οποίους το μικροβίωμα μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς έχουν παρατηρηθεί ανωμαλίες του ανοσοποιητικού στο ME/CFS», εξήγησε στο Medical η Δρ. Julia Oh, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Jackson Laboratory και ανώτερη συγγραφέας αυτής της μελέτης.

«Το βουτυρικό άλας, η τρυπτοφάνη και άλλοι μικροβιακοί μεταβολίτες έχουν συνδεθεί με τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος του βλεννογόνου και η ομάδα μας είχε προηγουμένως δείξει μια εντυπωσιακή ανοσολογική δυσβίωση σε διαφορετικούς ανοσολογικούς δείκτες αίματος», μας είπε. «Αυτός είναι ένας συναρπαστικός συσχετισμός επειδή καθένας από αυτούς τους τύπους κυττάρων έχει συνδεθεί με βακτηριακές ή μυκητιασικές λοιμώξεις, ανταποκρίνεται σε μικροβιακούς μεταβολίτες και έχει συνδεθεί με την παθογένεση αυτοάνοσων ή χρόνιων φλεγμονωδών ασθενειών. Έτσι, είναι πιθανό το μικροβίωμα να δημιουργεί ή να διατηρεί μια ανώμαλη ανοσολογική απόκριση μετά την έναρξη της νόσου».

Κόπωση και βουτυρικό

Στη δεύτερη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν τα μικροβιώματα 106 ατόμων με ME/CFS και 91 συμμετεχόντων χωρίς τη νόσο ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τη γεωγραφία & κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Επιπλέον, οι επιστήμονες εξέτασαν τα επίπεδα μικροβιακών ειδών σε δείγματα κοπράνων από όλους τους συμμετέχοντες. Οι επιστήμονες βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ της σοβαρότητας των συμπτωμάτων κόπωσης ενός συμμετέχοντος και των επιπέδων συγκεκριμένων ειδών βακτηρίων του εντέρου, κυρίως του Faecalibacterium prausnitzii. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το F. prausnitzii είναι ένας από τους κύριους παραγωγούς βουτυρικού στον οργανισμό και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

«Είναι ένα σημαντικό, άφθονο βακτήριο στο μικροβίωμα, με ιδιότητες που προάγουν την υγεία που σχετίζονται με τον ρόλο του στην παραγωγή βουτυρικού και στον έλεγχο της φλεγμονής», δήλωσε ο Δρ. Brent L. Williams, επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, παθολογίας και κυτταρικής βιολογίας στο Κέντρο για Λοίμωξη και ανοσία στο Mailman School of Public Health του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ο ανώτερος συγγραφέας αυτής της μελέτης εξήγησε. «Η ανεπάρκεια του F. prausnitzii έχει συσχετιστεί με μια σειρά από άλλες ανθρώπινες ασθένειες και μπορεί να θεωρηθεί ως βιοαισθητήρας της ανθρώπινης υγείας», επεσήμανε.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Τι να φάτε για να κρατήσετε τη φλεγμονή υπό έλεγχο

Το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης σχετίζεται με διακριτές αλλαγές στο μικροβίωμα

Τα μικρόβια του εντέρου ελέγχουν την θερμοκρασία του σώματος

Πώς συνδέεται το ευερέθιστο έντερο με τη βακτηριακή ποικιλότητα στο μικροβίωμα του εντέρου;

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πώς θα βοηθήσετε στη φροντίδα των ατόμων με άνοια;

Άνοια: Να θυμάστε ότι η φροντίδα της άνοιας είναι ένα ταξίδι που απαιτεί συνεχή προσαρμογή και ευελιξία. Κάθε άτομο με άνοια είναι μοναδικό και οι ανάγκες και οι συμπεριφορές του μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου.

Μελέτη ρίχνει νέο φως στη μετάσταση του καρκίνου

Καρκίνος μετάσταση: Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ορισμένα καρκινικά κύτταρα μπορούν να επιβιώσουν από τον μηχανικά επαγόμενο κυτταρικό θάνατο είναι το κλειδί για την πρόληψη της εξάπλωσης κακοήθων όγκων.

Μελέτη αποκαλύπτει σύνδεση μεταξύ των χημικών ουσιών σε προϊόντα καθημερινής χρήσης και της μεταγενέστερης εφηβείας

Η ομάδα σχεδιάζει τώρα να διερευνήσει πώς οι ορμόνες που εμπλέκονται στην εφηβεία και η σύνθεση του σώματος σχετίζονται με τα επίπεδα PFAS στον παιδικό πληθυσμό της Νορβηγίας. "Τα ευρήματά μας παρέχουν περαιτέρω στοιχεία για τις επιβλαβείς επιπτώσεις των PFAS στην παιδική ανάπτυξη, αλλά δεν είναι ακόμη σαφές πώς αυτές οι χημικές ουσίες επηρεάζουν τις ορμόνες που σχετίζονται με την εφηβεία και τη σύνθεση του σώματος στα παιδιά.