ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Χρόνια κόπωση: Το σύνδρομο σχετίζεται με διακριτές αλλαγές στο μικροβίωμα

Χρόνια κόπωση: Το σύνδρομο σχετίζεται με διακριτές αλλαγές στο μικροβίωμα

Χρόνια κόπωση: Εξετάζεται πιο προσεκτικά το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, καθώς σχετίζεται με το μικροβίωμα και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικροβιακά είδη.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η εμφάνιση μακροπρόθεσμων επιπτώσεων που σχετίζονται με την COVID-19 οδήγησε σε αυξημένη εστίαση σε μια ασθένεια με παρόμοια χαρακτηριστικά και συμπτώματα—μυαλγική εγκεφαλομυελίτιδα/σύνδρομο χρόνιας κόπωσης (ME/CFS). Δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν στις 8 Φεβρουαρίου στο περιοδικό Cell Host & Microbe εξετάζουν πιο προσεκτικά το ME/CFS καθώς σχετίζεται με το μικροβίωμα και τους μεταβολίτες που παράγουν τα μικροβιακά είδη. Και οι δύο μελέτες διαπίστωσαν ότι το ME/CFS σχετίζεται με μειωμένα επίπεδα στο γαστρεντερικό μικροβίωμα μικροβίων που είναι γνωστό ότι παράγουν το βουτυρικό λιπαρό οξύ.

Αυτές οι διαταραχές του μικροβιώματος θα μπορούσαν να εξηγήσουν εν μέρει πώς διαταράσσεται το ανοσοποιητικό σύστημα σε άτομα με ME/CFS. «Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η έρευνα δείχνει συσχέτιση, όχι αιτιότητα, μεταξύ αυτών των αλλαγών στο μικροβίωμα και του ME/CFS», λέει η Τζούλια Ο, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Εργαστήριο Τζάκσον και ανώτερη συγγραφέας μιας από τις δύο εργασίες. «Αλλά αυτά τα ευρήματα είναι το προοίμιο για πολλά άλλα μηχανιστικά πειράματα που ελπίζουμε να κάνουμε για να κατανοήσουμε περισσότερα για το ME/CFS και τις υποκείμενες αιτίες του».

«Αυτή η έρευνα δείχνει ότι υπάρχουν ισχυρές βακτηριακές υπογραφές δυσβίωσης του εντέρου σε άτομα με ME/CFS», λέει ο Brent L. Williams, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia και ανώτερος συγγραφέας της άλλης εργασίας. «Βοηθά να επεκταθεί σε αυτό το αναπτυσσόμενο πεδίο έρευνας εντοπίζοντας με ακρίβεια τις δομικές και λειτουργικές διαταραχές στο μικροβίωμα σε μια χρόνια ασθένεια που επηρεάζει την ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων». Το ME/CFS είναι μια χρόνια, πολύπλοκη και συστηματική νόσος που σχετίζεται με νευρολογικές, ανοσολογικές, αυτόνομες και ενεργειακές δυσλειτουργίες.

Έχει αναγνωριστεί εδώ και δεκαετίες, αλλά οι αιτίες του παραμένουν ελάχιστα κατανοητές. Όπως και η μακροχρόνια COVID, πιστεύεται ότι στις περισσότερες περιπτώσεις προκαλείται από έκθεση σε ιούς ή άλλους μολυσματικούς παράγοντες. Ένα πράγμα που κάνει το ME/CFS δύσκολο να μελετηθεί είναι ότι τείνει να είναι ετερογενές—δεν έχουν όλα τα άτομα με τη νόσο το ίδιο ιατρικό ιστορικό ή συμπτώματα. Και οι δύο ερευνητικές ομάδες λένε ότι γι’ αυτό είναι σημαντικό να γίνονται μελέτες σαν αυτές που αναλύουν δεδομένα από μεγάλο αριθμό ασθενών. Το μικροβίωμα αναδείχθηκε πρόσφατα ως δυνητικός συνεισφέρων και βιοδείκτης για το ME/CFS, καθιστώντας σημαντικό τη μελέτη.

Η μελέτη του Oh χρησιμοποίησε τη μεταγονιδιωματική του κυνηγετικού όπλου για να συγκρίνει δείγματα μικροβιώματος από άτομα με βραχυπρόθεσμο ME/CFS (που ορίζεται ως αυτά που διαγνώστηκαν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, 74 ασθενείς) και μακροχρόνια ME/CFS καθώς και 79 υγιείς μάρτυρες αντιστοίχισης ηλικίας και φύλου. Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης δείγματα πλάσματος από τους συμμετέχοντες. Οι ασθενείς νοσηλεύονταν στο Bateman Horne Center στο Salt Lake City της Γιούτα, το οποίο έχει μακροχρόνια συνεργασία με μέλη του Jackson Laboratory. Η ανάλυση έδειξε ότι οι ασθενείς με βραχυπρόθεσμη νόσο είχαν έναν αριθμό αλλαγών στα μικροβιώματά τους σε σχέση με την ποικιλομορφία. Το πιο αξιοσημείωτο ήταν ότι είχαν εξάντληση μικροβίων που ήταν γνωστό ότι ήταν παραγωγοί βουτυρικού.

Το βουτυρικό είναι σημαντικό για την προστασία της ακεραιότητας του εντερικού φραγμού και είναι επίσης γνωστό ότι παίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αντίθετα, όσοι είχαν μακροχρόνια νόσο είχαν μικροβιώματα του εντέρου που είχαν αποκατασταθεί και ήταν περισσότερο παρόμοια με τους υγιείς μάρτυρες. Ωστόσο, αυτοί οι συμμετέχοντες είχαν συσσωρεύσει έναν αριθμό αλλαγών στους μεταβολίτες στο πλάσμα του αίματός τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών από αυτές που σχετίζονται με το ανοσοποιητικό σύστημα. Είχαν επίσης διαφορές στα επίπεδα ορισμένων τύπων ανοσοκυττάρων σε σύγκριση με τους υγιείς μάρτυρες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Ο Long Covid προκαλεί σοβαρά προβλήματα στους καρκινοπαθείς

Νέες ενδείξεις για τις αισθητηριακές διαταραχές του εγκεφάλου

Μόνο 7 συμπτώματα στην υγεία σχετίζονται άμεσα με long Covid

Οι μακροχρόνια πάσχοντες από COVID αντιμετωπίζουν στίγμα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ένας ακαταμάχητος συνδυασμός για την υγεία σας

Αβοκάντο και ντομάτες: Είναι ένας πραγματικός διατροφικός θησαυρός. Περιέχει μια πληθώρα ευεργετικών βιταμινών, μετάλλων, υγιών λιπαρών και φυτικών ινών, που συμβάλλουν σε διάφορες πτυχές της υγείας μας.

Μπορεί το επιπλέον αλάτι να βλάψει τα νεφρά σας;

Το να προσθέτεις πολύ αλάτι στη διατροφή σου δεν είναι καλό. Μια πρόσφατη μελέτη στο JAMA Network Open διαπίστωσε ότι η προσθήκη αλατιού στο φαγητό σας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου.

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Πώς επηρεάζονται οι συγκοινωνίες την ημέρα της απεργίας;

Απεργία 28 Φεβρουαρίου: Αποφάσεις για συμμετοχή στην απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024 λαμβάνουν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας. Στα αστικά λεωφορεία, θα πραγματοποιηθούν στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας ως τις 9:00 π.μ. και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας, σύμφωνα με απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ.

Ελιές: Ένα θησαυροφυλάκιο ωφέλιμων συστατικών

Ελιές: Η κατανάλωση ελιών βοηθά στη βελτίωση της υγείας του εντέρου βελτιώνοντας την πέψη, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνοντας τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Νέα ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα για το μελάνωμα

Το Siteman Cancer Center, που εδρεύει στο Barnes-Jewish Hospital και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, είναι ένα από τα πρώτα κέντρα σε εθνικό επίπεδο που προσφέρει μια πρόσφατα εγκεκριμένη ανοσοθεραπεία με βάση τα κύτταρα που στοχεύει το μελάνωμα. Οι γιατροί θα χορηγήσουν θεραπεία με διηθητικά λεμφοκύτταρα (TIL) για τη θεραπεία […]