Επιστημονικά Νέα

Μικροβίωμα: Τα μικρόβια του εντέρου ελέγχουν την θερμοκρασία του σώματος

Μικροβίωμα: Τα μικρόβια του εντέρου ελέγχουν την θερμοκρασία του σώματος

Μικροβίωμα: Τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε εκείνους με απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις, το μικροβίωμα του εντέρου φαίνεται να βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος.

Αυτό που θεωρείται κανονική θερμοκρασία σώματος διαφέρει από άτομο σε άτομο, ωστόσο συνολικά, η μέση βασική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος έχει μειωθεί από τη δεκαετία του 1860 για άγνωστους λόγους. Μια μελέτη επισημαίνει το μικροβίωμα του εντέρου ως πιθανό ρυθμιστή της θερμοκρασίας του σώματος, τόσο στην υγεία όσο και κατά τη διάρκεια απειλητικών για τη ζωή λοιμώξεων.

Μικροβίωμα του εντέρου

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Robert Dickson, M.D., και τους συναδέλφους του στην Ιατρική Σχολή U-M, χρησιμοποίησε δεδομένα από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με σήψη και πειράματα σε ποντίκια για να εξετάσει την αλληλεπίδραση μεταξύ του μείγματος βακτηρίων που κατοικούν στο έντερο, της διακύμανσης της θερμοκρασίας και των αποτελεσμάτων υγείας.  Η σήψη, η απάντηση του οργανισμού σε μια απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, μπορεί να προκαλέσει δραστικές αλλαγές στη θερμοκρασία του σώματος, η τροχιά της οποίας συνδέεται με τη θνησιμότητα.

Η εργασία που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine το 2019 έδειξε ότι οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με σήψη ποικίλλουν ευρέως ως προς τις θερμοκρασιακές τους αντιδράσεις και αυτή η παραλλαγή προβλέπει την επιβίωσή τους. «Υπάρχει λόγος που η θερμοκρασία είναι ζωτικό σημάδι», είπε ο Kale Bongers M.D. Ph.D., κλινικός εκπαιδευτής στο Τμήμα Εσωτερικής Ιατρικής και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. «Μετράται εύκολα και μας λέει σημαντικές πληροφορίες για τη φλεγμονώδη και μεταβολική κατάσταση του σώματος».

Ωστόσο, οι αιτίες αυτής της διακύμανσης της θερμοκρασίας, τόσο στη σήψη όσο και στην υγεία, έχουν παραμείνει άγνωστες. «Γνωρίζουμε ότι η απόκριση της θερμοκρασίας είναι σημαντική στη σήψη, γιατί προβλέπει έντονα ποιος ζει και ποιος πεθαίνει», είπε ο Dickson. «Αλλά δεν γνωρίζουμε τι οδηγεί αυτή την παραλλαγή και αν μπορεί να τροποποιηθεί για να βοηθήσει τους ασθενείς».

Για να προσπαθήσει να κατανοήσει την αιτία αυτής της παραλλαγής, η ομάδα ανέλυσε επιχρίσματα από το ορθό από 116 ασθενείς που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. Η μικροχλωρίδα του εντέρου των ασθενών διέφερε ευρέως, επιβεβαιώνοντας ότι είναι μια πιθανή πηγή διαφοροποίησης. «Αναμφισβήτητα, οι ασθενείς μας έχουν μεγαλύτερη ποικιλία στη μικροβίωσή τους παρά στη δική τους γενετική», είπε ο Bongers. «Κάθε δύο ασθενείς είναι περισσότερο από 99% πανομοιότυποι στο δικό τους γονιδίωμα, ενώ μπορεί να έχουν κυριολεκτικά 0% επικάλυψη στα βακτήρια του εντέρου τους».

Οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι αυτή η διακύμανση στα βακτήρια του εντέρου συσχετίστηκε με τις θερμοκρασιακές τροχιές του ασθενούς ενώ ήταν στο νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, τα κοινά βακτήρια από τη φυλή Firmicutes συσχετίστηκαν πιο έντονα με αυξημένη πυρετική απόκριση. Αυτά τα βακτήρια είναι κοινά, μεταβλητά μεταξύ των ασθενών και είναι γνωστό ότι παράγουν σημαντικούς μεταβολίτες που εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος και επηρεάζουν την ανοσοαπόκριση και το μεταβολισμό του σώματος.

Για να επιβεβαιώσει αυτά τα ευρήματα υπό ελεγχόμενες συνθήκες, η ομάδα χρησιμοποίησε μοντέλα ποντικιών, συγκρίνοντας κανονικά ποντίκια με γενετικά πανομοιότυπα ποντίκια που δεν διαθέτουν μικροβίωμα. Η πειραματική σήψη προκάλεσε δραματικές αλλαγές στη θερμοκρασία των συμβατικών ποντικών, αλλά είχε αμβλύ αποτέλεσμα στην απόκριση θερμοκρασίας των ποντικών χωρίς μικρόβια. Μεταξύ των ποντικών με μικροβίωμα, η διακύμανση στην απόκριση θερμοκρασίας συσχετίστηκε ισχυρά με την ίδια βακτηριακή οικογένεια (Lachnospiraceae) που βρέθηκε στους ανθρώπους.

«Διαπιστώσαμε ότι το ίδιο είδος βακτηρίων του εντέρου εξηγεί τη διακύμανση της θερμοκρασίας τόσο στους ανθρώπους μας όσο και στα ποντίκια του εργαστηρίου μας», είπε ο Dickson. «Αυτό μας έδωσε εμπιστοσύνη στην εγκυρότητα των ευρημάτων μας και μας δίνει έναν στόχο για την κατανόηση της βιολογίας πίσω από αυτό το εύρημα». Ακόμη και στην υγεία, τα ποντίκια χωρίς μικροβίωμα είχαν χαμηλότερες βασικές θερμοκρασίες σώματος από τα συμβατικά ποντίκια. Η θεραπεία κανονικών ποντικών με αντιβιοτικά μείωσε επίσης τη θερμοκρασία του σώματός τους.

Η μελέτη υπογραμμίζει τον υποτιμημένο ρόλο του μικροβιώματος του εντέρου στη θερμοκρασία του σώματος και θα μπορούσε να εξηγήσει τη μείωση της βασικής θερμοκρασίας του σώματος τα τελευταία 150 χρόνια. «Αν και σίγουρα δεν έχουμε αποδείξει ότι οι αλλαγές στο μικροβίωμα εξηγούν την πτώση της θερμοκρασίας του ανθρώπινου σώματος, πιστεύουμε ότι είναι μια λογική υπόθεση», είπε ο Bongers. «Η ανθρώπινη γενετική δεν έχει αλλάξει ουσιαστικά τα τελευταία 150 χρόνια, αλλά οι αλλαγές στη διατροφή, την υγιεινή και τα αντιβιοτικά είχαν βαθιές επιπτώσεις στα βακτήρια του εντέρου μας». Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να κατανοηθεί εάν η στόχευση του μικροβιώματος για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος θα μπορούσε να βοηθήσει στην αλλαγή του αποτελέσματος για ασθενείς με σήψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πώς συνδέεται το ευερέθιστο έντερο με τη βακτηριακή ποικιλότητα στο μικροβίωμα του εντέρου;

Ο ρόλος των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό ασθενών με καρκίνο

Επιστήμονες αναδεικνύουν τον ρόλο των επιβλαβών βακτηρίων του εντέρου στον πυρετό που πλήττει τους καρκινοπαθείς

Βελτίωση στην υγεία του εντέρου σε παιδιά με αυτισμό

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Αισθητηριακά προσαρμοσμένες οδοντιατρικές αίθουσες μειώνουν το στρες των αυτιστικών παιδιών κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των δοντιών

"Σε κάθε οδοντιατρείο υπάρχουν σταθμισμένες σαλιάρες ακτίνων Χ που μπορεί να βοηθήσουν στην ηρεμία του παιδιού, μπορούν να φορέσουν γυαλιά ηλίου, μπορούν να φορέσουν ένα καπέλο με σκούφο που να καλύπτει τα αυτιά για να σιγοντάρει τους θορύβους - όλα αυτά είναι εντελώς δωρεάν και εύκολες προσαρμογές που έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν την εμπειρία της κλινικής για τα άτομα με αισθητηριακές ευαισθησίες, χωρίς να επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα των οδοντιάτρων να παρέχουν φροντίδα".

Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία ζουν περισσότερο μετά από χειρουργική επέμβαση στο κρανίο, διαπιστώνει μεγάλη μελέτη

"Τα παιδιά με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία θα πρέπει να υποβάλλονται σε αξιολόγηση για όλες τις θεραπευτικές επιλογές, με αυξημένη εξέταση της υποψηφιότητας για χειρουργική επέμβαση κρανιακής επιληψίας ή νευροδιέγερση όπως η διέγερση του πνευμονογαστρικού νεύρου", τόνισε η Δρ Lam, η οποία κατέχει επίσης την έδρα Yeager στην Παιδιατρική Νευροχειρουργική.

Τεστ Καρκίνος NHS - Ασιοδοξία δίνει τεστ αίματος για την ανίχνευση της πηγής 50 ειδών της νόσου

«Το τεστ ήταν 85% ακριβές στην ανίχνευση της πηγής του καρκίνου και αυτό μπορεί να είναι πραγματικά χρήσιμο, γιατί πολλές φορές δεν είναι αμέσως προφανές, όταν έχετε τον ασθενή μπροστά σας, ποια εξέταση χρειάζεται για να δείτε εάν τα συμπτώματά του οδηγούν σε διάγνωση καρκίνου», είπε και κατέληξε: «Με αυτό το τεστ, μπορούμε να βεβαιωθούμε ότι προχωράμε σωστά από την αρχή».