-137x300.jpg
Pin It

Η διάγνωση, η κατανόηση και η διαχείριση της νόσου Crohn μπορεί να βοηθηθούν με μια κοινή μελέτη από το Arizona State University (ASU) και τη Mayo Clinic με στόχο την ανάπτυξη μιας καλύτερης εξέτασης αίματος για τη νόσο.


Η μελέτη, με επικεφαλής τους Josh LaBaer και Ji Qiu, μαζί με τους γαστρεντερολόγους Shabana Pasha και Jonathan Leighton από τη Mayo Clinic στην Αριζόνα, προσδιόρισαν με επιτυχία πολλούς βιοδείκτες, που βρίσκονται μόνο σε ασθενείς με νόσο Crohn και δημοσιεύθηκε στο Journal of Crohns and Colitis. «Αν θέλουμε να αλλάξουμε πραγματικά τη φυσική ιστορία της νόσου Crohn και να βοηθήσουμε τους ασθενείς, έπρεπε να αναπτύξουμε ένα νέο τεστ για την έγκαιρη και ακριβή διάγνωση, καθώς και διαχείριση της κατάλληλης θεραπεία», δήλωσε ο Josh LaBaer. «Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για τις σχέσεις μεταξύ της ανοσολογικής απόκρισης έναντι πρωτεϊνών του οργανισμού και της νόσου Crohn, καθώς αυτό μπορεί να δείξει το δρόμο τόσο για την πιθανή αιτία και όσο και θεραπείες», δήλωσε ο LaBaer, ο οποίος ηγείται μιας ομάδας με άνω των εκατό επιστημόνων.Η αιτία της νόσου Crohn παραμένει ένα μυστήριο χωρίς απλή ιατρική εξήγηση ή θεραπεία. Αλλά στην πορεία της νόσου, το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος είναι που - κατά κάποιο τρόπο - ενεργοποιείται για να επιτεθεί στο έντερο. Γνωρίζοντας αυτό, οι LaBaer και Qiu προώθησαν μια νέα προσέγγιση, που αποκαλείται immunoproteomics, να εξετάσουν ευρέως όλο το ρεπερτόριο των πρωτεϊνών του ανοσοποιητικού συστήματος στο αίμα και να εντοπίσουν έγκαιρα τις συνθήκες που ειδοποιούν για τη νόσο του Crohn, την πιο κοινή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, που σήμερα πλήττει περίπου 3 από 1.000 άτομα στις ΗΠΑ, και για κάποιο άγνωστο λόγο, η συχνότητα εμφάνισής της είναι επίσης σε άνοδο. Ένας στους πέντε ασθενείς με νόσο του Crohn, θα πρέπει να νοσηλευτεί κάθε χρόνο, και μπορεί τελικά να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για τους πιο σοβαρά πληγέντες. Η φλεγμονή είναι συχνά ένα σημείο ότι το ανοσοποιητικό σύστημα έχει ενεργοποιηθεί. Η διάγνωση της Crohn μπορεί να είναι πολύ δύσκολη, και περιλαμβάνει είτε ιατρική απεικόνιση με μαγνητική τομογραφία, επεμβατικές βιοψίες, ή την καταγραφή των συμπτωμάτων. Αρχικά οι ιατροί συμβάλλουν στην ανακούφιση των ασθενών που πάσχουν από χρόνιο κοιλιακό άλγος με αντιφλεγμονώδη αγωγή.


«Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι η ανοσολογική απόκριση στη νόσο Crohn, μπορεί να είναι αποτέλεσμα μεταβολής των μικροβίων στο έντερο ή από έκθεση σε επιβλαβείς τοξίνες που οδηγεί σε αντισώματα έναντι μικροβιακών και ανθρώπινων πρωτεϊνών» είπε ο Ji Qiu. "Πολλοί βιολογικοί δείκτες με βάση το αίμα έχουν ανακαλυφθεί, αλλά επί του παρόντος οι εμπορικά διαθέσιμες εξετάσεις αίματος δεν έχουν ευρέως προσαρμοστεί στην κλινική πρακτική, επειδή αποτυγχάνουν να διαγνώσουν με ακρίβεια τη νόσο του Crohn". Στη μελέτη, η οποία βασίστηκε στις Βιοτράπεζες της Mayo Clinic στο Rochester και στην Αριζόνα, εξέτασαν τον ορό από 48 ασθενείς με νόσο Crohn και συνέκριναν με τον ίδιο αριθμό ατόμων/υγιών μαρτύρων με αντίστοιχη ηλικία και αντίστοιχο φύλο. Εντόπισαν αρκετούς υποψήφιους βιοδείκτες του ανοσοποιητικού συστήματος, (αυτοαντισώματα), με ευαισθησία μεγαλύτερη από 15%. Στη συνέχεια, πήραν το καλύτερο από αυτά τα δείγματα και δημιούργησαν ένα πίνακα βιοδεικτών για να κάνουν τα τεστ τους όσο το δυνατόν ακριβέστερα. Μελέτησαν 1906 μοναδικές πρωτεΐνες και ο ισχυρότερος βιοδείκτης ήταν για τα βακτηριακά αντισώματα φλαγκελλίνης, επιτυγχάνοντας ευαισθησία 46% και 95% εξειδίκευση. Ένας νέος βιοδείκτης επίσης ήταν το αντίσωμα έναντι της πρωτεΐνης SNRPB, η οποία διαδραματίζει γενικό ρόλο στην παραγωγή  πρωτεϊνών. «Μια πιθανότητα είναι ότι τα αντισώματα αυτά αντανακλούν την απορρύθμιση της ανοσιακής απάντησης στο έντερο,» δήλωσε ο LaBaer.

Pin It