ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Ηλεκτρονικό τσιγάρο υγεία οστών: Υψηλότερη η πιθανότητα κατάγματος για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ηλεκτρονικό τσιγάρο υγεία οστών: Υψηλότερη η πιθανότητα κατάγματος για τους χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου

Ηλεκτρονικό τσιγάρο υγεία οστών: Σε μια νέα μελέτη σε πάνω από 5.500 ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων από όλες τις ηλικιακές ομάδες, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συσχετίστηκε με υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων ευθραυστότητας.

Ενώ το συμβατικό κάπνισμα είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για οστεοπόρωση και οστεοπορωτικό κάταγμα, οι επιπτώσεις της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου στην υγεία των οστών δεν έχουν μελετηθεί εκτενώς. Σε μια νέα μελέτη σε πάνω από 5.500 ενήλικες χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων από όλες τις ηλικιακές ομάδες, η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου συσχετίστηκε με υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων ευθραυστότητας. Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο American Journal of Medicine Open, υποδηλώνουν ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία των οστών ακόμη και σε νεαρούς ενήλικες.

Γιατί είναι τόσο δημοφιλές το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Λόγω του ελκυστικού σχεδιασμού τους και του συστήματος παροχής ατμού, η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων έχει αποκτήσει αυξανόμενη δημοτικότητα. Από την εισαγωγή τους πριν από μια δεκαετία, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διατίθενται στο εμπόριο ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση και ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος του συμβατικού τσιγάρου. Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα περιέχουν έναν συνδυασμό προπυλενογλυκόλης, φυτικής γλυκερίνης και μεταβλητών επιπέδων νικοτίνης και πρόσθετων, παράγοντας αρωματισμένο ατμό.

Ο επικεφαλής ερευνητής Dayawa D. Agoons, MD, MPH, Department of Medicine, UPMC Pinnacle, Harrisburg, PA, ΗΠΑ, εξήγησε: “Στο εξωτερικό ιατρείο μου είδα μια ασθενή μετά από χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση ενός κατάγματος μηριαίου αυχένα. Ήταν καπνίστρια και χρησιμοποιούσε Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως βοήθημα για τη διακοπή του καπνίσματος. Συνειδητοποίησα ότι υπήρχε ένα κενό γνώσης στη βιβλιογραφία σχετικά με την πιθανή σχέση μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και των καταγμάτων ευθραυστότητας και αποφάσισα να πραγματοποιήσω αυτή τη μελέτη.”

Λεπτομέρειες για την μελέτη

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική ανάλυση χρησιμοποιώντας δεδομένα 2017-2018 από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής (NHANES). Χρησιμοποιώντας ένα δείγμα περισσότερων από 5.500 ενήλικων Αμερικανών ανδρών και γυναικών, μελέτησαν τη σχέση μεταξύ της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου και των καταγμάτων ευθραυστότητας. Υπήρχαν 4.519 (81,2%) χρήστες που δεν χρησιμοποιούσαν ποτέ ηλεκτρονικό τσιγάρο, 1.050 (18,8%) χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων και 444 (8,0%) με αυτοαναφερόμενα κατάγματα ευθραυστότητας.

Τα αποτελέσματα έδειξαν υψηλότερο επιπολασμό των καταγμάτων ευθραυστότητας μεταξύ των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων σε σύγκριση με τους μη χρήστες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι τα άτομα που χρησιμοποιούσαν συμβατικά και ηλεκτρονικά τσιγάρα είχαν υψηλότερο επιπολασμό καταγμάτων ευθραυστότητας σε σύγκριση με τους συμβατικούς καπνιστές μόνο. Ο επιπολασμός της χρήσης ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι υψηλότερος στην ηλικιακή ομάδα 18-25 ετών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Επομένως, αυτή η μελέτη υποδηλώνει ότι οι νέοι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο οστεοπορωτικών καταγμάτων με την πάροδο του χρόνου.

Ως εκ τούτου, οι ερευνητές συνιστούν στους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εκείνους που εργάζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, να θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως δυνητικό παράγοντα κινδύνου για κάταγμα ευθραυστότητας και να συμπεριλαμβάνουν τον κίνδυνο για κάταγμα στις πιθανές αρνητικές συνέπειες των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Προηγούμενες μελέτες παρατήρησης έχουν αναφέρει συσχέτιση μεταξύ των ηλεκτρονικών τσιγάρων και διαφόρων ασθενειών όπως η ΧΑΠ, η στεφανιαία νόσος και η κατάθλιψη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

5% μείωση πωλήσεων στα τσιγάρα μετά την απαγόρευση της μενθόλης στον Καναδά

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Γιατί να κόψετε το κάπνισμα σήμερα κιόλας

Το CDC προειδοποιεί για τους κινδύνους της νικοτίνης αφού η μελέτη διαπίστωσε ότι 2 εκ. έφηβοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα φέτος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Τι είναι το στίγμα και πώς δημιουργείται;

Στίγμα: Με έναν αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων που αντιμετωπίζουν πτώση της ψυχικής τους υγείας, η κοινωνία γίνεται καλύτερα εξοπλισμένη για να ανταποκριθεί στις ανάγκες μας. Ωστόσο, το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια και την αναζήτηση βοήθειας παραμένει.

Πώς επηρεάζει η σεξουαλική επαφή τον εγκέφαλο;

Σεξ: Είναι αλήθεια ότι τα επίπεδα ορμονών αλλάζουν κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης. Και αυτός είναι ο βασικός λόγος που κάνει τον εγκέφαλο να λειτουργεί καλύτερα.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για τα τρυπήματα αντρικού γεννητικού οργάνου

Οι ιστοί του πέους μπορεί επίσης να απορρίψουν το piercing ή το piercing μπορεί να μεταναστεύσει σε διαφορετική θέση. Και τα δύο μπορεί να οδηγήσουν σε ερυθρότητα, κάψιμο, αποχρωματισμό ή πρήξιμο στο πέος ή στη γύρω περιοχή καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος αντιδρά στο ξένο υλικό.

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Είναι ασφαλής η απόψυξη στα μικροκύματα;

Απόψυξη μικροκύματα: Η χρήση του φούρνου μικροκυμάτων σας για την απόψυξη των τροφίμων είναι ασφαλής, αλλά πρέπει να μαγειρέψετε το φαγητό αμέσως μετά την ολοκλήρωση της απόψυξης, για να μην αναπτυχθούν επιβλαβή βακτήρια.

Πόσα ροφήματα με καφεΐνη μπορούν να προκαλέσουν ημικρανία;

Καφές ημικρανία: Τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνθρωποι που έπιναν τρία ή περισσότερα ροφήματα με καφεΐνη είχαν υψηλότερες πιθανότητες να αναπτύξουν πονοκέφαλο την επόμενη μέρα, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή η ποσότητα καφεΐνης δεν σταμάτησε την ημικρανία.