ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καναδάς τσιγάρα μενθόλης: Η απαγόρευση τσιγάρων με γεύση μέντα έφερε μείωση σχεδόν 5% στις πωλήσεις

Καναδάς τσιγάρα μενθόλης: Η απαγόρευση τσιγάρων με γεύση μέντα έφερε μείωση σχεδόν 5% στις πωλήσεις

Καναδάς τσιγάρα μενθόλης: Μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της μενθόλης, οι πωλήσεις αυτών των τσιγάρων στον Καναδά έκαναν μια απρόσμενη βουτιά σχεδόν 5%.

Μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι η απαγόρευση των τσιγάρων μενθόλης στον Καναδά οδήγησε περισσότερους καπνιστές να το κόψουν, με τις συνολικές πωλήσεις τσιγάρων να μειώνονται μετά την εφαρμογή του νόμου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά την έναρξη ισχύος της απαγόρευσης της μενθόλης, οι πωλήσεις αυτών των τσιγάρων έκαναν μια απρόσμενη βουτιά. Υπήρξε όμως και μείωση στις συνολικές πωλήσεις τσιγάρων, λίγο κάτω από το 5%. Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η απαγόρευση έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Michael Chaiton, της Ερευνητικής Μονάδας Καπνού του Οντάριο και του Πανεπιστημίου του Τορόντο.

Ο αντίκτυπος της απαγόρευσης της μέντας στα τσιγάρα

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου τα τσιγάρα μενθόλης είναι πολύ πιο δημοφιλή, μια παρόμοια απαγόρευση θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερο αντίκτυπο, σημείωσε ο Chaiton. Τον περασμένο Απρίλιο, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ δήλωσε ότι θα επιδιώξει την απαγόρευση των τσιγάρων με μενθόλη. Ωστόσο, δεν έχει δοθεί ημερομηνία έναρξης ισχύος και δεν έχει γίνει ακόμη καμία ενέργεια. Άλλα τσιγάρα με γεύση απαγορεύτηκαν το 2009. Οι καπνοβιομηχανίες προσθέτουν μέντα στα τσιγάρα, επειδή έχει ψυκτικές ιδιότητες και απομακρύνει τη σκληρότητα του καπνού του τσιγάρου.

«Κάνει το δηλητήριο να πέφτει πιο εύκολα», εξήγησε η Erika Sward, βοηθός αντιπρόεδρος της εθνικής υπεράσπισης για την Αμερικανική Ένωση Πνευμόνων. Οι υποστηρικτές της δημόσιας υγείας έχουν από καιρό πιέσει για απαγόρευση της μενθόλης, αναφέροντας τα προϊόντα ως ιδιαίτερα ύπουλα. Αυτό οφείλεται εν μέρει επειδή απευθύνονται στα παιδιά και λειτουργούν ως «προϊόν εκκίνησης», είπε η Sward. Η Sward, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη, είπε ότι “παρέχει πολύτιμες πληροφορίες” για το τι θα μπορούσε να συμβεί εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθήσουν την απαγόρευση του τσιγάρου μενθόλης. «Οι πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν γενικά και αυτό είναι σημαντικό», είπε.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 9 Νοεμβρίου στο περιοδικό JAMA Network Open. Η εθνική απαγόρευση της μενθόλης του Καναδά τέθηκε σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2017, αν και ορισμένες επαρχίες είχαν θεσπίσει τη δική τους πριν από αυτό. Η ελπίδα είναι ότι τέτοια μέτρα θα ωθήσουν περισσότερους καπνιστές μενθόλης να σταματήσουν τελικά το κάπνισμα. Και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι αυτό συμβαίνει. Ωστόσο, μια απαγόρευση θα μπορούσε απλώς να κάνει τους καπνιστές μενθόλης να στραφούν σε τσιγάρα χωρίς μενθόλη. «Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που προσπαθούσαμε να αντιμετωπίσουμε σε αυτή τη μελέτη», είπε ο Chaiton.

Συγκέντρωση δεδομένων και στατιστική ανάλυση

Οι ερευνητές εστίασαν στον αντίκτυπο της απαγόρευσης στις πωλήσεις τσιγάρων, χρησιμοποιώντας δεδομένα χονδρικής που αναφέρθηκαν από κατασκευαστές στο εθνικό ινστιτούτο υγείας του Καναδά μεταξύ 2010 και 2018. Διαπίστωσαν ότι σε εθνικό επίπεδο, οι συνολικές πωλήσεις τσιγάρων μειώθηκαν κατά 4,6% μετά την απαγόρευση, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Υπήρξαν επίσης μειώσεις πωλήσεων σε κάθε επαρχία, αν και τα στοιχεία διέφεραν πολύ. Η Sward είπε ότι θα ήθελε να μάθει περισσότερα για τους λόγους για τη διαφορά μεταξύ των επαρχιών. «Η κατάργηση των τσιγάρων μενθόλης από την αγορά είναι ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός», είπε η Sward.

Αλλά είναι επίσης ζωτικής σημασίας, πρόσθεσε, να διασφαλιστεί ότι οι καπνιστές γνωρίζουν πώς να έχουν πρόσβαση σε βοήθεια για να τερματίσουν τον εθισμό τους στη νικοτίνη. Δεν είναι ξεκάθαρο από αυτή τη μελέτη, σημείωσε η Sward, τι οδήγησε στη μείωση των συνολικών πωλήσεων: Ήταν επειδή οι καπνιστές μενθόλης σταματούσαν το κάπνισμα; Μια μελέτη νωρίτερα φέτος βρήκε στοιχεία για αυτό. Διαπιστώθηκε ότι μετά την επιβολή της εθνικής απαγόρευσης του Καναδά, περισσότεροι καπνιστές μενθόλης δήλωσαν ότι είχαν προσπαθήσει να το κόψουν, έναντι καπνιστών που δεν καπνίζουν μενθόλη.

Τι συμβαίνει με τις Ηνωμένες Πολιτείες;

Οι ερευνητές αυτής της μελέτης υπολόγισαν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν περίπου 19 εκατομμύρια καπνιστές μενθόλης. Μια απαγόρευση θα μπορούσε να παρακινήσει πάνω από 900.000 ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτή θα ήταν μια πραγματικά τεράστια παρέμβαση. Η Sward είπε ότι οι καπνιστές που θέλουν να το κόψουν μπορούν να λάβουν δωρεάν βοήθεια από τις κυβερνητικές «γραμμές διακοπής» που λειτουργούν σε κάθε πολιτεία των ΗΠΑ. Συχνά απαιτούνται αρκετές προσπάθειες προτού ο καπνιστής σταματήσει επιτυχώς. Αλλά έχουν τις καλύτερες πιθανότητες, είπε η Sward, εάν χρησιμοποιούν τις γραμμές διακοπής ή άλλες συμβουλές, μαζί με ένα από τα φάρμακα που έχουν εγκριθεί από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για διακοπή του καπνίσματος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Έκθεση συνδέει τις πωλήσεις τσιγάρων με την πανδημική περίοδο

Τα e-τσιγάρα δεν βοηθούν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα-Πιθανότερη η υποτροπή λένε οι ειδικοί

Το CDC προειδοποιεί για τους κινδύνους της νικοτίνης αφού η μελέτη διαπίστωσε ότι 2 εκ. έφηβοι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα φέτος

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οφέλη της διαλείπουσας νηστείας στον κιρκάδιο ρυθμό

Διαλείπουσα νηστεία: Η διαλείπουσα νηστεία γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής όσον αφορά την απώλεια βάρους. Ωστόσο, έχει πολλά υποσχόμενα οφέλη για τη συνολική υγεία, καθώς μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων χρόνιων ασθενειών.

Υπάρχει κίνδυνος για δηλητηρίαση από υπερβολικής ποσότητας νερού;

Δηλητηρίαση από νερό: Η υπερβολική κατανάλωση νερού μπορεί να διαταράξει τη λειτουργία του εγκεφάλου, μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία, η οποία αραιώνει την ισορροπία των ηλεκτρολυτών στο αίμα.

Εύκολα Pancakes σε λίγα μόλις λεπτά

Brunch: Θέλετε να φτιάξετε κάτι εύκολο, γρήγορο και νόστιμο για τα παιδιά σας; Εδώ θα βρείτε τη συνταγή για τα πιο εύκολα pancakes.

Τι είναι το κύπελλο περιόδου και πόσο ασφαλές αποδεικνύεται;

Έμμηνος ρύση: Το χρονικό διάστημα που κρατά η περίοδος δεν εύκολο. Χρειάζεστε να έχετε μαζί σας πάντα κάποια σερβιέτα ή κάποιο ταμπόν. Πώς θα νιώθατε αν ήσασταν ξέγνοιαστες και χωρίς διαρροές; Αυτό σας υπόσχεται το κύπελλο περιόδου!