Επιστημονικά Νέα

Διακοπή καπνίσματος: Πιθανότερη η υποτροπή για όσους αντικαθιστούν το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Διακοπή καπνίσματος: Πιθανότερη η υποτροπή για όσους αντικαθιστούν το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα αλλά το αντικαθιστούν με ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού, είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσουν. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προτείνει ότι οι καπνιστές που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να επωφεληθούν από το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων, αν είναι σε θέση να αποφύγουν την υποτροπή στο κάπνισμα.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με το εάν οι καπνιστές μπορούν να μεταβούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς να υποτροπιάσουν στο κάπνισμα τσιγάρου. Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα και στράφηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού αύξησαν στην πραγματικότητα τον κίνδυνο υποτροπής στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες» σε σύγκριση με εκείνους που έκοψαν κάθε χρήση καπνού ή πηγής νικοτίνης, αναφέρει ο συγγραφέας John P. Pierce, Ph.D., Καθηγητής στο Herbert Wertheim School of Public Health και στο UC San Diego Moores Cancer Center. «Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει λιγότερο πιθανό το να σταματήσει το τσιγάρο», προσθέτει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εθνική μελέτη Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) και το FDA Center for Tobacco Products βάσει σύμβασης με τη Westat. Η ομάδα εντόπισε 13.604 καπνιστές μεταξύ 2013 και 2015, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε δύο διαδοχικές ετήσιες έρευνες για τη διερεύνηση των αλλαγών στη χρήση 12 προϊόντων καπνού. Στην πρώτη ετήσια παρακολούθηση, το 9,4% αυτών των καπνιστών είχαν σταματήσει το κάπνισμα. Τώρα που θεωρούνται «πρώην καπνιστές», το 62,9% αυτών των ατόμων παρέμεινε άκαπνο, ενώ το 37,1% είχε στραφεί σε άλλη μορφή καπνίσματος. Από τους καπνιστές που στράφηκαν σε άλλο προϊόν, το 22,8% χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα, με το 17,6% των καπνιστών να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά. Οι πρώην καπνιστές που στράφηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο πιθανό να είναι μη Ισπανόφωνοι λευκοί, να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, να έχουν υψηλότερη βαθμολογία εξάρτησης από τον καπνό και να θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

«Ο στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να αξιολογήσουμε εάν οι πρώην καπνιστές που είχαν στραφεί σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλο προϊόν καπνού είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν στο κάπνισμα σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν άκαπνοι», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Karen Messer, Ph.D. ., καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim.

Στη δεύτερη ετήσια παρακολούθηση, οι συγγραφείς συνέκριναν τους πρώην καπνιστές που ήταν άκαπνοι με εκείνους που είχαν στραφεί σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού. Τα άτομα που στράφηκαν σε οποιαδήποτε άλλη μορφή χρήσης καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν σε σύγκριση με πρώην καπνιστές που είχαν κόψει το κάπνισμα, συνολικά κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος εάν η μετάβαση σε μια λιγότερο επιβλαβή πηγή νικοτίνης μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς υποτροπή στο κάπνισμα», επισημαίνουν οι ειδικοί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αν κόψετε το κάπνισμα πριν τα 45, μειώνετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο καρκίνου

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Άτμισμα: Mόλις 30' αυξάνουν τo οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο νόσων σε υγιείς μη καπνιστές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Νέα μελέτη ανατρέπει τα δεδομένα για τη θεραπεία της ALS

Αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση ALS: Μια νέα μελέτη του Northwestern δείχνει ότι ο εκφυλισμός των κινητικών νευρώνων του εγκεφάλου (τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο που ελέγχουν την κίνηση των άκρων) δεν είναι απλώς ένα υποπροϊόν της εκφύλισης του κινητικού νευρώνα της σπονδυλικής στήλης.

Η ομάδα αίματος επηρεάζει τελικά τον κορωνοϊό;

Κορωνοϊός ομάδα αίματος: Υπάρχουν ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τη μόλυνση σε σύγκριση με άλλες, με βάση και την ομάδα αίματός τους.

Η ελαφριά γνωστική έκπτωση συχνά εξαφανίζεται στους ηλικιωμένους

Άνοια γνωστική εξασθένηση: "Θέλαμε να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τα πρώιμα στάδια της άνοιας ως πιθανό χρονικό πλαίσιο για την πρόληψη ή τις στρατηγικές παρέμβασης της άνοιας", ανέφερε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jennifer Manly.

Περίσφιξη κήλης: Γιατί δεν πρέπει να αναβάλλεται το χειρουργείο

Κήλη ονομάζεται το μη φυσιολογικό εξόγκωμα που εμφανίζεται κάτω από το δέρμα της κοιλιακής χώρας (ομφαλοκήλη, επιγαστρική κήλη, μετεγχειρητική κήλη) ή της μηροβουβωνικής περιοχής (βουβωνοκήλη, μηροκήλη).

1 στα 44 παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες με αυτισμό

ΗΠΑ αυτισμός: Tα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων διαπίστωσαν ότι μεταξύ των 8χρονων, 1 στους 44 είχε διαγνωστεί με αυτισμό, σε σύγκριση με 1 στους 54 που ταυτοποιήθηκαν με αυτισμό το 2016.

Διαβήτης τύπου 2-Έρευνα θέλει να εξετάσει τη συμβολή του ανθεκτικού αμύλου στη διαχείριση της γλυκαιμίας

Ανθεκτικό άμυλο διαβήτης: Εάν η υπόθεση αποδειχθεί, θα μπορούσε να προσφέρει έναν νέο τρόπο διαχείρισης του διαβήτη τύπου 2 με επίκεντρο τη διατροφή και θα μπορούσε ενδεχομένως να επηρεάσει τις διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές στο Ηνωμένο Βασίλειο.