Επιστημονικά Νέα

Διακοπή καπνίσματος: Πιθανότερη η υποτροπή για όσους αντικαθιστούν το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Διακοπή καπνίσματος: Πιθανότερη η υποτροπή για όσους αντικαθιστούν το κάπνισμα με ηλεκτρονικό τσιγάρο

Διακοπή καπνίσματος: Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

Οι καπνιστές που κόβουν το κάπνισμα αλλά το αντικαθιστούν με ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού, είναι πιο πιθανό να υποτροπιάσουν. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν προτείνει ότι οι καπνιστές που δεν μπορούν να κόψουν το κάπνισμα μπορεί να επωφεληθούν από το κάπνισμα ηλεκτρονικών τσιγάρων, αν είναι σε θέση να αποφύγουν την υποτροπή στο κάπνισμα.

Ωστόσο, υπάρχουν λίγες μελέτες σχετικά με το εάν οι καπνιστές μπορούν να μεταβούν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα χωρίς να υποτροπιάσουν στο κάπνισμα τσιγάρου. Μια νέα ανάλυση από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας και Επιστήμης Ανθρώπινης Μακροζωίας Herbert Wertheim στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο και στο UC San Diego Moores Cancer Center αναφέρει ότι η χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου—ακόμη σε καθημερινή βάση—δεν βοήθησε τους καπνιστές να σταματήσουν με επιτυχία το τσιγάρο. Η ανάλυση δημοσιεύτηκε στο διαδικτυακό τεύχος του JAMA Network Open, στις 19 Οκτωβρίου 2021.

«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι τα άτομα που σταμάτησαν το κάπνισμα και στράφηκαν σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού αύξησαν στην πραγματικότητα τον κίνδυνο υποτροπής στο κάπνισμα κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες» σε σύγκριση με εκείνους που έκοψαν κάθε χρήση καπνού ή πηγής νικοτίνης, αναφέρει ο συγγραφέας John P. Pierce, Ph.D., Καθηγητής στο Herbert Wertheim School of Public Health και στο UC San Diego Moores Cancer Center. «Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει ένας καπνιστής για να βελτιώσει την υγεία του, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η στροφή στο ηλεκτρονικό τσιγάρο κάνει λιγότερο πιθανό το να σταματήσει το τσιγάρο», προσθέτει.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την εθνική μελέτη Population Assessment of Tobacco and Health (PATH), που πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο για την Κατάχρηση Ναρκωτικών (NIDA) και το FDA Center for Tobacco Products βάσει σύμβασης με τη Westat. Η ομάδα εντόπισε 13.604 καπνιστές μεταξύ 2013 και 2015, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν σε δύο διαδοχικές ετήσιες έρευνες για τη διερεύνηση των αλλαγών στη χρήση 12 προϊόντων καπνού. Στην πρώτη ετήσια παρακολούθηση, το 9,4% αυτών των καπνιστών είχαν σταματήσει το κάπνισμα. Τώρα που θεωρούνται «πρώην καπνιστές», το 62,9% αυτών των ατόμων παρέμεινε άκαπνο, ενώ το 37,1% είχε στραφεί σε άλλη μορφή καπνίσματος. Από τους καπνιστές που στράφηκαν σε άλλο προϊόν, το 22,8% χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικά τσιγάρα, με το 17,6% των καπνιστών να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά τσιγάρα καθημερινά. Οι πρώην καπνιστές που στράφηκαν στα ηλεκτρονικά τσιγάρα ήταν πιο πιθανό να είναι μη Ισπανόφωνοι λευκοί, να έχουν υψηλότερα εισοδήματα, να έχουν υψηλότερη βαθμολογία εξάρτησης από τον καπνό και να θεωρούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα λιγότερο επιβλαβή από τα παραδοσιακά τσιγάρα.

«Ο στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να αξιολογήσουμε εάν οι πρώην καπνιστές που είχαν στραφεί σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλο προϊόν καπνού είχαν λιγότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν στο κάπνισμα σε σύγκριση με εκείνους που παρέμειναν άκαπνοι», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Karen Messer, Ph.D. ., καθηγήτρια και επικεφαλής του Τμήματος Βιοστατιστικής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Herbert Wertheim.

Στη δεύτερη ετήσια παρακολούθηση, οι συγγραφείς συνέκριναν τους πρώην καπνιστές που ήταν άκαπνοι με εκείνους που είχαν στραφεί σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού. Τα άτομα που στράφηκαν σε οποιαδήποτε άλλη μορφή χρήσης καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποτροπιάσουν σε σύγκριση με πρώην καπνιστές που είχαν κόψει το κάπνισμα, συνολικά κατά 8,5 ποσοστιαίες μονάδες. «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει σε βάθος εάν η μετάβαση σε μια λιγότερο επιβλαβή πηγή νικοτίνης μπορεί να διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου χωρίς υποτροπή στο κάπνισμα», επισημαίνουν οι ειδικοί.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Αν κόψετε το κάπνισμα πριν τα 45, μειώνετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο καρκίνου

Οι γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερη δυσκολία στη διακοπή του καπνίσματος

Άτμισμα: Mόλις 30' αυξάνουν τo οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο νόσων σε υγιείς μη καπνιστές

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Οι εκπαιδευτικοί χρειάζονται περισσότερες μέρες ασθενείας

Covid-19 burnout: Υπάρχει πραγματική ανησυχία ότι οι δάσκαλοι που προσπαθούν να κάνουν ό,τι μπορούν για τους μαθητές τους θα εξοντώσουν τους εαυτούς τους και αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πορεία.

Πότε θα σταματήσει το μωρό μου να κλαίει τόσο πολύ;

Καμπύλη κλάματος: Το κλάμα είναι μια από τις πρώτες μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν τα βρέφη για να τραβήξουν την προσοχή των γονιών τους. Η γνωστική και συναισθηματική ανάπτυξη του βρέφους διεγείρεται όταν οι γονείς αντιδρούν κατάλληλα στα σήματα του παιδιού. 

Η κλιματική αλλαγή είναι πιθανό να μειώσει την ποσότητα του ύπνου ετησίως

Ποιότητα ύπνου: Στην τρέχουσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπό κανονικές συνήθειες διαβίωσης, οι άνθρωποι φαίνονται πολύ καλύτεροι στο να προσαρμόζονται σε ψυχρότερες εξωτερικές θερμοκρασίες από ό,τι πιο ζεστές συνθήκες.

Νέα στοιχεία για την καταπολέμηση των θανατηφόρων βακτηρίων

Βακτηριακές λοιμώξεις: Η ομάδα ανακάλυψε ότι το Clostridium septicum μπορεί να σκοτώσει γρήγορα τα κύτταρα απελευθερώνοντας μια τοξίνη που δρα σαν σφυρί ανοίγοντας τρύπες στην επιφάνεια του κυττάρου.

Οι επιδόσεις των μαθητών της Βιρτζίνια υποχωρούν μετά το κλείσιμο της COVID, σύμφωνα με έκθεση

Οι γονείς της Βιρτζίνια απογοητεύτηκαν με μια πληθώρα ζητημάτων που σχετίζονται με την εκπαίδευση, συμπεριλαμβανομένων των εντολών μάσκας, του κλεισίματος σχολείων, του ακατάλληλου περιεχομένου μαθημάτων και αμφιλεγόμενων θεμάτων όπως η ρητορική των φύλων και η κριτική θεωρία των φυλών και έφεραν την απογοήτευσή τους στις κάλπες στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.

Πιθανή ανακάλυψη μηχανισμού πίσω από τα μυστηριώδη συμπτώματα της COVID-19

Κορωνοϊός: Μπορούμε να δούμε ότι η πρωτεΐνη ακίδας, όταν επηρεάζεται από το δικό μας ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να παράγει αμυλοειδείς δομές και ότι αυτό μπορεί να επηρεάσει δυνητικά την πήξη του αίματός μας.