Λίγους μόνο μήνες μετά τη δικαστική απόφαση που έκρινε ότι η Teva πρέπει να αντιμετωπίσει μια δίκη από τον πρώην διευθυντή Stephen Middlebrooks, ο οποίος επικαλείται αντίποινα, διακρίσεις λόγω ηλικίας και αντιαμερικανική προκατάληψη, οι δικαστές αποφάσισαν υπέρ του ενάγοντος και διέταξαν την Teva να καταβάλει αποζημίωση ύψους 6,3 εκατομμυρίων δολαρίων.  

Το χρονικό

Ο Middlebrooks, πρώην υπάλληλος της Teva που ξεκίνησε από την εταιρεία το 2001 και ανέλαβε καθήκοντα ανώτερου διευθυντή διαχείρισης εγκαταστάσεων στα τέλη του 2013, άσκησε αγωγή κατά της Teva στις αρχές του περασμένου έτους, για εργασιακά αντίποινα και διακρίσεις. Η Teva επιχείρησε νομικά να απορρίψει την όποια αποζημίωση, αλλά ένας δικαστής έκρινε τον Σεπτέμβριο ότι πρέπει να αντιμετωπίσει τις αξιώσεις. Η δίκη ξεκίνησε στα μέσα Νοεμβρίου, σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου.

Οι κατηγορίες

Ο Middlebrooks ισχυρίζεται ότι έκανε τα καθήκοντά του με έναν «πολύ ικανό τρόπο», αλλά όταν τέθηκε ιεραρχικά υπό έναν ισραηλινό διευθυντή 14 χρόνια μικρότερο, υπέστη διακριτική συμπεριφορά και έλαβε αρνητικές κριτικές στην αξιολόγηση.

Μετά από τη δίκη μιας εβδομάδας στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Πενσυλβάνια, οι δικαστές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο  Middlebrooks αντιμετώπισε αντίποινα και υποβλήθηκε σε εχθρικό εργασιακό περιβάλλον, σύμφωνα με τον νόμο Console Mattiacci για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η αποζημίωση

Η κριτική επιτροπή διέταξε την Teva να καταβάλει 200.000 δολάρια σε ζημίες συναισθηματικής δυσφορίας, 332.000 δολάρια σε αμοιβή, 450.000 δολάρια πρόσθετη αμοιβή, εκκαθάριση αποζημίωσης ύψους 332.000 δολαρίων και 5 εκατομμυρίων δολαρίων σε ποινικές ζημίες, σύμφωνα με την εταιρεία.

Η θέση της TEVA

Εκπρόσωπος της Teva δήλωσε ότι η εταιρεία είναι «αφοσιωμένη στην προώθηση ίσων ευκαιριών, χωρίς αποκλεισμούς». Προσέθεσε ότι η Teva είναι «ευχαριστημένη που η κριτική επιτροπή απέρριψε κάθε μία από τις διεκδικήσεις διακρίσεων που έφερε ο Stephen Middlebrooks στην αγωγή του και σχεδιάζει να προσβάλει την ετυμηγορία της κριτικής επιτροπής για την εναπομένουσα απαίτηση για αντίποινα».

Στην αγωγή του ο Middlebrooks ισχυρίστηκε ότι μετά την προαγωγή του, ο νεώτερος διευθυντής του έδωσε σειρά αρνητικών κριτικών απόδοσης. Σε μια περίπτωση, δύο διευθυντές με έδρα το Ισραήλ ήρθαν στο γραφείο της Πενσυλβάνια για μια συνάντηση και στη συνέχεια ένας υπάλληλος υπέβαλε καταγγελία σχετικά με διακρίσεις λόγω ηλικίας και ο άλλος παραπονέθηκε για ένα εχθρικό περιβάλλον εργασίας, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Μετά από μια εσωτερική έρευνα, ο Αμερικανός διευθυντής ανθρώπινων πόρων της Teva πρότεινε στους διαχειριστές με έδρα το Ισραήλ να λάβουν «ειδική εκπαίδευση». Μία εβδομάδα μετά από αυτή την έρευνα και αναφορά, ο Middlebrooks έλαβε άλλη αρνητική επισκόπηση απόδοσης, σύμφωνα με τη διαδικασία. Σε ηλικία 58 ετών, απολύθηκε και αντικαταστάθηκε από 38χρονο μάνατζερ.

Σχετικά με τις αντιαμερικανικές αξιώσεις, η αγωγή του Middlebrooks λέει ότι ο διευθυντής του έκανε σχόλια που υποδηλώνουν ότι οι Αμερικανοί «έκαναν λάθος να υποστηρίξουν το Ισραήλ στις στρατιωτικές ενέργειές του στη Μέση Ανατολή» και ότι έχουν μια «στενή αντίληψη των Ισραηλινών».

Γερό «χαστούκι»

Η νομική αυτή απώλεια για την Teva έρχεται τη στιγμή που η φαρμακοβιομηχανία παρουσιάζει μεγάλη ανάκαμψη μετά το κλείσιμο εργοστασίων και τις χιλιάδες απολύσεις που έκανε. Αφού εξαγόρασε την Allergan το 2015 για περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια, η γενική τιμολόγηση «έπεσε» στις ΗΠΑ,  «χτυπώντας» την περιουσία και τις προοπτικές της Teva. Την ίδια στιγμή η Teva αντιμετωπίζει επίσης γενικό ανταγωνισμό στο βασικό προϊόν πολλαπλής σκλήρυνσης Copaxone.

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

19 − 14 =