Περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως δραστηριότητες εκπαίδευσης και αναψυχής έχουν μεγαλύτερη επίδραση στην ανάπτυξη παρά η ικανότητα λογικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Αυτό είναι το συμπέρασμα ερευνητών στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Mainz. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Investigative Ophthalmology & Visual Science .

  Η μυωπία, είναι η πιο συχνή διαταραχή που επηρεάζει την όραση και αυξάνεται σταθερά παγκοσμίως. Η σοβαρή μυωπία είναι μία από τις κύριες αιτίες προβλημάτων όρασης. Επιπλέον, συνδέεται στενά με αυξημένο κίνδυνο δευτερογενών επιπλοκών, όπως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς , εκφυλισμό της ωχράς κηλίδας, πρόωρο καταρράκτη και γλαύκωμα . Επειδή η μυωπία μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα στα πρώτα στάδια, αν και δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως, η όσο το δυνατό πληρέστερη κατανόηση των αιτίων της νόσου είναι κεντρικής σημασίας για τους ερευνητές.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενες μελέτες ότι υψηλότερο επίπεδο εκπαίδευσης πηγαίνει συχνά χέρι-χέρι με την ανάπτυξη μυωπίας,» είπε ο καθηγητής Norbert Pfeiffer, Διευθυντής του Τμήματος Οφθαλμολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Πανεπιστημίου Johannes Gutenberg Mainz ( JGU). Μαζί με τους καθηγητές Alireza Mirshahi, και Josef Unterrainer, εξέτασαν εάν οι μύωπες έχουν καλύτερη μόρφωση, αλλά και εάν είναι πιο ευφυείς. Συμπέραναν ότι η ευφυΐα παίζει προφανώς σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της μυωπίας. Ανακάλυψαν όμως ότι ο αριθμός των ετών κατά τα οποία ένα άτομο έλαβε εκπαίδευση παρουσίασε μια πιο άμεση και πιο στενή συσχέτιση με τη μυωπία συγκριτικά με τη γνωστική ικανότητα. Αυτό σημαίνει ότι το επίπεδο εκπαίδευσης και όχι η νοημοσύνη είναι πιο αποφασιστικής σημασίας για την ανάπτυξη της μυωπίας.

Για τη μελέτη, η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τα δεδομένα που συλλέγονται στο πλαίσιο της Μελέτης Υγείας Gutenberg από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Mainz. Αυτή είναι μία από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακές ερευνητικές μελέτες στον κόσμο. Η υπο-ομάδα αποτελούνταν από περίπου 4.000 άτομα ηλικίας 40 έως 79 ετών. «Η τρέχουσα μελέτη μας δείχνει και πάλι τη σημασία της εκπαίδευσης, όταν πρόκειται για την ανάπτυξη της μυωπίας», κατέληξε ο καθηγητής Norbert Pfeiffer. «Έχουμε την πρόθεση στο μέλλον να εξετάσουμε αναλυτικότερα τι αποτελέσματα μπορεί να έχει η συχνή εργασία που περιλαμβάνει οθόνη υπολογιστή ή χρήση smartphones στην όραση.»

ΓΡΑΨΕ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here