Παιδιά

Παιδί και αλλεργία στο γάλα: Τι συμβαίνει;

Παιδί και αλλεργία στο γάλα: Τι συμβαίνει;

Η πιο συχνή τροφική αλλεργία στην βρεφική, αλλά και στη νηπιακή ηλικία, είναι η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.

Τι είναι η αλλεργία στο γάλα της αγελάδος;

Η αλλεργία στο γάλα αγελάδας (CMA) είναι μια διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα εκδηλώνει μη φυσιολογική ή υπερβολική αντίδραση στις πρωτεΐνες που περιέχει το γάλα της αγελάδας.

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 0,3% έως 7,5% όλων των βρεφών είναι αλλεργικά στο γάλα της αγελάδας. Η αλλεργία αυτή συνήθως εμφανίζεται κατά τους πρώτους μήνες της ζωής.

Ποια είναι τα συμπώματα της αλλεργίας στο γάλα της αγελάδας;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της αλλεργίας αυτής είναι ο κολικός (ταραχή από την οποία δεν ηρεμεί το μωρό και η οποία συχνά το εμποδίζει να κοιμηθεί), ο εμετός και η διάρροια.

Το αναπνευστικό σύστημα προσβάλλεται επίσης από την αλλεργία, η οποία μπορεί να προκαλέσει χρόνια ρινική απόφραξη, βήχα, καταρροή (συνάχι), συριγμό ή δύσπνοια.

Η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας μπορεί επίσης να προκαλέσει έκζεμα, κνίδωση, οίδημα, κνησμό (φαγούρα) ή εξάνθημα στο στόμα και το σαγόνι.

Τα σοβαρότερα συμπτώματα συνήθως εκδηλώνονται μέσα σε 30 λεπτά μετά την κατανάλωση του γάλακτος, αλλά κάποιες φορές εκδηλώνονται και αργότερα.

Πόσο επικίνδυνη είναι η αλλεργία στο γάλα της αγελάδος;

Η αλλεργία αυτή μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη. Ζητήστε αμέσως τη βοήθεια γιατρού εάν το παιδί σας:

  • Παρουσιάσει οποιουδήποτε βαθμού δυσκολία στην αναπνοή.
  • Εμφανίζει γενικευμένη κνίδωση (λεία κοκκινωπά οιδήματα που προκαλούν αίσθημα φαγούρας, καψίματος ή τσιμπήματος).
  • Εμφανίζει οίδημα στο κεφάλι και το λαιμό.
  • Εμφανίζει αιματηρή διάρροια.
  • Είναι πολύ χλωμό ή ασθενικό.
  • Ακόμα κι αν το παιδί σας δεν εμφανίζει κανένα από αυτά τα σοβαρά συμπτώματα, επικοινωνήστε με το γιατρό σας το συντομότερο δυνατόν εάν υποπτεύεστε ότι το παιδί σας έχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.

Τα συμπώματα του μωρού οφείλονται σε αλλεργία ή σε δυσανεξία λακτόζης;

Η διάκριση μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή τα συμπτώματα της αλλεργίας στο γάλα της αγελάδας είναι συχνά όμοια με τα συμπτώματα της δυσανεξίας λακτόζης. Μερικές φορές ένα μωρό μπορεί να πάσχει και από τα δύο, διότι η αλλεργία προκαλεί εντερικές βλάβες που μειώνουν την ανεκτικότητα του μωρού στη λακτόζη.

Ο γιατρός σας μπορεί να εξετάσει το μωρό για να διαπιστώσει εάν υπάρχει αλλεργία στο γάλα της αγελάδας.

Πως επιβεβαιώνεται η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας;

Εάν υπάρχει υποψία τέτοιας αλλεργίας, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να αφαιρέσετε το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τη δίαιτα του μωρού σας για να διαπιστώσετε εάν θα βελτιωθούν τα συμπτώματά του. Εάν όντως βελτιωθούν, τότε το παιδί σας πιθανόν να υποβληθεί σε εξέταση πρόκλησης με γάλα, κατά την οποία το γάλα προστίθεται στη δίαιτα με ελεγχόμενο τρόπο ώστε να επιβεβαιωθεί η παρουσία αλλεργίας.

Αν έχω αλλεργία εγώ, θα έχει και το μωρό μου;

Εάν ένας γονέας ή ένας αδερφός ή αδερφή έχει αλλεργία στο γάλα, τότε το μωρό έχει αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσει αλλεργία.

Η δίαιτα με βρεφικό γάλα με βάση το γάλα αγελάδας από τη γέννηση αυξάνει τις πιθανότητες αλλεργίας, εάν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό αλλεργίας. Θα πρέπει να ξέρετε ότι ο θηλασμός μπορεί να καθυστερήσει ή και να εμποδίσει την εκδήλωση της αλλεργίας αυτής.

Η εξέταση πρόκλησης με γάλα πρέπει να γίνει με προσοχή και μόνο υπό την επίβλεψη γιατρού. Τα πραγματικά αλλεργικά μωρά μπορούν να αρρωστήσουν γρήγορα αν εκτεθούν ακόμα και σε μικρή ποσότητα γάλακτος.

Μπορούν τα μωρά που θηλάζουν να εμφανίσουν ποτέ αλλεργία στο γάλα της αγελάδας;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα πολύ ευαίσθητα μωρά που θηλάζουν πιθανόν να αναπτύξουν αλλεργία, καθώς τα γαλακτοκομικά προϊόντα που καταναλώνει η μητέρα μεταφέρονται μέσω του μητρικού γάλακτος.

Εάν υποπτεύεστε ότι το μωρό σας είναι ευαίσθητο στο γάλα, παρότι θηλάζει, συζητήστε τις ανησυχίες σας με το γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας βοηθήσει να διαπιστώσετε με βεβαιότητα εάν υπάρχει αλλεργία.

Πως αντιμετωπίζεται η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας;

Ο κυριότερος τρόπος αντιμετώπισης της αλλεργίας είναι η κατάργηση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων από τη δίαιτα του μωρού, καθώς και από τη δική σας δίαιτα, εάν θηλάζετε. Στα γαλακτοκομικά προϊόντα περιλαμβάνεται το γάλα, το τυρί, το γιαούρτι, το παγωτό και το τυρί cottage. Πρέπει επίσης να αποφεύγετε τις επεξεργασμένες τροφές που περιέχουν καζεΐνη, καζεϊνικό οξύ και ορό γάλακτος.

Τα μωρά με αλλεργία που τρέφονται με βρεφικό γάλα πρέπει να λαμβάνουν ειδικό βρεφικό γάλα. Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει ένα κατάλληλο βρεφικό γάλα με βάση τη σόγια ή κάποιο βρεφικό γάλα με βάση το γάλα, που έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη υδρόλυση.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποια φάρμακα για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της αλλεργίας, όπως τα αντιϊσταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντιασθματικά.

Tι πρέπει να χαρακτηρίζει ένα βρεφικό γάλα με βάση τη σόγια;

  • Πρέπει να παρέχει πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που να περιλαμβάνει β-καροτίνη, ταυρίνη, καρνιτίνη και σελήνιο.
  • Πρέπει να περιέχει απομονωμένη πρωτεΐνη σόγιας υψηλής ποιότητας, η οποία είναι μια μορφή πρωτεΐνης σόγιας υψηλής καθαρότητας.
  • Πρέπει να έχει ευχάριστη γεύση ώστε να το δέχεται ευκολότερα το μωρό σας.

Eάν το μωρό μου είναι αλλεργικό στο γάλα της αγελάδας, θα είναι αλλεργικό και στη σόγια;

Η αλλεργία στη σόγια είναι πολύ πιο σπάνια από την αλλεργία στο γάλα της αγελάδας. Εάν όμως το παιδί σας είναι αλλεργικό στο βρεφικό γάλα με βάση σόγιας, ο γιατρός σας θα σας συστήσει πιθανότατα κάποιο βρεφικό γάλα με βάση το γάλα, που έχει υποβληθεί σε εκτεταμένη υδρόλυση.

H αλλεργία στο γάλα αγελάδας παραμένει για όλη τη ζωή;

Η πλήρης αποφυγή του γάλακτος για μεγάλο χρονικό διάστημα επιτρέπει στα περισσότερα παιδιά να ξεπεράσουν την αλλεργία.

Ένα παιδί έχει πιθανότητα 50% να ξεπεράσει την αλλεργία σε ηλικία 1 έτους, 75% σε ηλικία 2 ετών και 85% σε ηλικία 3 έως 4 ετών. Η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας σπάνια παραμένει μέχρι την εφηβεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».

Μητέρα vegan από τη Φλόριντα καταδικάστηκε για λιμοκτονία νηπίου διατρεφόμενου με ωμά φρούτα και λαχανικά

Στα τελικά επιχειρήματα, η συνεισαγγελέας Σάρα Μίλερ, βοηθός δικηγόρου, απευθύνθηκε στους ενόρκους και ανέφερε ότι το έγκλημα δεν ήταν ότι ο Έζρα πέθανε στον ύπνο του, αλλά ότι η Ο' Λίρι αρνήθηκε να ζητήσει ιατρική βοήθεια για το παιδί της.