Παιδιά

Παιδικά Παιχνίδια: Πέντε συμβουλές για την αγορά τους που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Παιδικά Παιχνίδια: Πέντε συμβουλές για την αγορά τους που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

Παιδικά Παιχνίδια: Η επιλογή ενός βρεφικού παιχνιδιού -είτε πρόκειται για το δικό σας παιδί είτε για το παιδί ενός φίλου σας είτε για το παιδί ενός μέλους της οικογένειας- μπορεί να είναι συγκλονιστική. Παρόλο που οι Αμερικανοί ξοδεύουν 20 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ ετησίως για βρεφικά παιχνίδια, είναι δύσκολο να γνωρίζετε ποιο παιχνίδι θα είναι διασκεδαστικό, εκπαιδευτικό και αναπτυξιακά κατάλληλο. Οι επιλογές φαίνονται ατελείωτες, με τα αποτελέσματα αναζήτησης σε κοινούς ιστότοπους λιανικής πώλησης να ανέρχονται σε εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες.

Είναι η τιμή αξιόπιστος δείκτης ποιότητας; Είναι οι τεχνολογικές βελτιώσεις χρήσιμες;

Η μελέτη μας, η οποία έχει αξιολογηθεί από ομοτίμους και δημοσιεύεται στο American Journal of Play τον Απρίλιο του 2023, διερεύνησε την αγορά παιχνιδιών για μωρά και νήπια ηλικίας 0-2 ετών σε δύο μεγάλες εθνικές αλυσίδες λιανικής πώλησης των ΗΠΑ, με γνώμονα τις διαφορές μεταξύ παιχνιδιών που λειτουργούν με μπαταρία, όπως το (Κουταβάκι που Mιλάει και Mαθαίνει) ‘LeapFrog Speak and Learn Puppy’, και παραδοσιακών παιχνιδιών, όπως το ‘Μαγικά Xρόνια Μαριονέτας Ζούγκλας’ (Magic Years Jungle Finger Puppet). Διαπιστώσαμε σημαντικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο τύπων παιχνιδιών όσον αφορά τον τρόπο προώθησής τους – με τα πιο παραδοσιακά παιχνίδια να προωθούνται ως υποστηρικτικά της σωματικής ανάπτυξης και τα πιο τεχνολογικά παιχνίδια να στοχεύουν στη γνωστική ανάπτυξη. Ωστόσο, οι εταιρείες αυτές δεν διαθέτουν πάντα ερευνητές που να ερευνούν κατά πόσον τα παιχνίδια βοηθούν πραγματικά τα παιδιά να μάθουν. Ως ερευνητές που μελετούν τα παιχνίδια και τον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν και παίζουν, σας προσφέρουμε πέντε συμβουλές πριν αγοράσετε το επόμενο παιδικό σας παιχνίδι.

  1. Σκεφτείτε τον στόχο σας

Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε αν έχετε κάποιον συγκεκριμένο αναπτυξιακό στόχο στο μυαλό σας. Για παράδειγμα, θέλετε το μωρό σας να αναπτύξει λεπτές κινητικές δεξιότητες παίζοντας με μια απασχολημένη σανίδα ή να εξασκήσει χωρικές δεξιότητες χτίζοντας έναν πύργο από τουβλάκια;

  1. Αναζητήστε παιχνίδια με ανοιχτό τέλος

Πολλοί γονείς και φροντιστές γνωρίζουν ότι τα παιδιά συχνά λατρεύουν να παίζουν με το κουτί περισσότερο από το παιχνίδι που βρίσκεται μέσα σε αυτό. Ένας λόγος είναι ότι τα κουτιά είναι παιχνίδια ανοιχτού τύπου – μπορούν να γίνουν οτιδήποτε ονειρεύεται ένα μικρό παιδί. Αντίθετα, ένα κινητό παιχνίδι κατευθύνει το είδος του παιχνιδιού πολύ πιο άκαμπτα. Ένας καλός κανόνας είναι να επιλέγετε παιχνίδια που απαιτούν 90% δραστηριότητα από το παιδί και μόνο περίπου 10% εισροή από το παιχνίδι. Για παράδειγμα, τα βρέφη μπορούν να εξερευνήσουν ένα σετ από ρεαλιστικές μινιατούρες ζώων αισθητηριακά -συνήθως βάζοντάς τα στο στόμα τους- και αργότερα να τα χρησιμοποιήσουν για προσποιητό παιχνίδι ή ακόμη και για να δημιουργήσουν αποτυπώματα ζώων σε ζύμη παιχνιδιού. Αντιπαραβάλλετε αυτή την εμπειρία με έναν μεγάλο πλαστικό ελέφαντα που πρέπει να κάθεται στο πάτωμα και ανάβει και κάνει ήχους ελέφαντα. Εδώ, το παιδί περιορίζεται στο παιχνίδι, με στόχο να κάνει το αντικείμενο να ανάψει ή να παίξει έναν ήχο.

  1. Αναγνωρίστε τις προκαταλήψεις λόγω φύλου

Αρκετά μεγάλα καταστήματα λιανικής πώλησης έχουν αφαιρέσει τμήματα παιχνιδιών με βάση το φύλο την τελευταία δεκαετία, επιλέγοντας “παιδιά” αντί για “αγόρια” και “κορίτσια”. Ωστόσο, αν εισέλθετε σήμερα στο κατάστημα ενός από αυτούς τους μεγάλους λιανοπωλητές παιχνιδιών, θα βρείτε ακόμη μερικούς διαδρόμους γεμάτους με ροζ παιχνίδια και κούκλες, ενώ άλλοι διάδρομοι διαθέτουν φορτηγά-τέρας και τουβλάκια σε βασικά χρώματα. Ένας δείκτης παιχνιδιών μπορεί να μην χαρακτηρίζεται ως “για αγόρια”, ωστόσο οι αγοραστές συχνά το αντιλαμβάνονται έτσι με βάση τη δική τους κοινωνικοποίηση και τις πεποιθήσεις τους για το φύλο. Αν κοιτάτε μόνο σε ορισμένους διαδρόμους ή σε στερεοτυπικά παιχνίδια, μπορεί να χάσετε παιχνίδια που το παιδί σας θα απολάμβανε ανεξάρτητα από το φύλο του.

  1. Να είστε επιφυλακτικοί με τους ισχυρισμούς του μάρκετινγκ

Οι κατασκευαστές τεχνολογικών παιχνιδιών συχνά προβάλλουν ισχυρισμούς σχετικά με τις εκπαιδευτικές τους δυνατότητες που δεν υποστηρίζονται από την επιστήμη. Για παράδειγμα, ένας ηλεκτρονικός διαχωριστής σχημάτων μπορεί να ισχυρίζεται ότι βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν συναισθηματικές δεξιότητες επειδή το παιχνίδι λέει “Σ’ αγαπώ!”. Να είστε επιφυλακτικοί απέναντι σε τέτοιους ισχυρισμούς και να χρησιμοποιείτε τη δική σας εμπειρία και τις δικές σας γνώσεις για να αξιολογήσετε το εκπαιδευτικό δυναμικό ενός παιχνιδιού. Μπορεί να διαβάσετε τις περιγραφές του λιανοπωλητή και του κατασκευαστή, αλλά δείτε, επίσης, τι κάνει στην πραγματικότητα το παιχνίδι. Εάν προάγει τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ φροντιστή και παιδιού ή βοηθά στην ανάπτυξη μιας συγκεκριμένης δεξιότητας -όπως το πώς τα τουβλάκια οικοδόμησης υποστηρίζουν τις χωρικές δεξιότητες και οι μαριονέτες με τα δάχτυλα αναπτύσσουν τις λεπτές κινητικές δεξιότητες- τότε είναι πιθανότατα ένα παιχνίδι που αξίζει να εξετάσετε.

  1. Δώστε προτεραιότητα στις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις

Έχετε κατά νου ότι τα παιχνίδια δεν έχουν σχεδιαστεί, κυρίως, για να δημιουργήσουν ιδιοφυΐες για τα μωρά – προορίζονται για να είναι διασκεδαστικά! Σκεφτείτε λοιπόν σε γενικές γραμμές αν θέλετε ένα νέο παιχνίδι να υποστηρίζει τη σωματική, κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική ή δημιουργική ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα τη διασκέδαση. Και να θυμάστε ότι κανένα παιχνίδι δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις χαρούμενες, υψηλής ποιότητας αλληλεπιδράσεις μεταξύ φροντιστών και παιδιών. Οι έρευνες δείχνουν ότι οι φροντιστές ανταποκρίνονται και επικοινωνούν λιγότερο όταν παίζουν με τεχνολογικά παιχνίδια σε σχέση με τα παραδοσιακά παιχνίδια με τα παιδιά τους. Έτσι, η επιλογή παραδοσιακών παιχνιδιών, όπως τα μη ηλεκτρονικά διαχωριστικά σχημάτων και τα οικοδομικά τουβλάκια, μπορεί να είναι ένας τρόπος για να προωθήσετε τους τύπους αλληλεπιδράσεων που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη. Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Παιδικά παιχνίδια: Ποιός πιστεύει ότι η ποσότητα χαρίζει ευτυχία

Ζώα αντί για παιχνίδια προτιμούν τα παιδιά

Επικίνδυνες ουσίες σε παιχνίδια και παιδικά αντικείμενα

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες.

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας στις Η.Π.Α.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».