Παιδιά

HΠΑ: Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας

HΠΑ: Τα σνακ μεγάλου μεγέθους τροφοδοτούν το κύμα παιδικής παχυσαρκίας

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

ΗΠΑ: Είναι Σάββατο απόγευμα στο εμπορικό κέντρο και το Weathervane γεμίζει από πελάτες. Καλές τιμές και βολικό Η τοποθεσία κάνει το εστιατόριο ένα δημοφιλές μέρος για οικογένειες, αλλά το πραγματικό ενδιαφέρον είναι σήμα κατατεθέν του – γιγαντιαίες μερίδες φαγητού. Οι πελάτες επιλέγουν ανάμεσα σε τεράστιες μερίδες ψαριών, τεράστια χάμπουργκερ και σωρούς από Γαλλικές τηγανητές πατάτες. Τα «μικρά» αναψυκτικά είναι στην πραγματικότητα μεγάλα και τα «μεγάλα» ποτά χωράνε περισσότερο από ένα λίτρο.

Δεν υπάρχει όριο στα ψωμάκια και τα τουρσιά, και πλούσια κέικ και γλυκά περιμένουν όσους έχουν ακόμη χώρο. Πολλοί το κάνουν.

Καθώς η οικονομία ανθεί, οι αμερικανικές οικογένειες με διπλό εισόδημα τρώνε περισσότερο έξω.

Τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονται στα ύψη και αρχίζουν να επηρεάζουν τα παιδιά όσο ενήλικες. «Αυτό που βλέπουμε είναι παιδιά με ενήλικα είδη ασθένειας, κάτι που είναι κάτι που δεν έβλεπες ποτέ», λέει ο Jean Harvey-Berino, καθηγητής διατροφής και επιστημών  τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ.

«Βλέπουμε παιδιά με υπέρταση. Βλέπουμε παιδιά με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Βλέπουμε παιδιά με διαβήτη τύπου 2, που θεωρείται η ενήλικη εκδοχή του διαβήτη».

Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), πάνω από το ήμισυ, ή περίπου 97 εκατομμύρια Αμερικανοί, είναι υπέρβαροι.

Από αυτούς, περίπου τέσσερα εκατομμύρια είναι περισσότερο από 46 κιλά βαρύτεροι από όσο θα έπρεπε, με αποτέλεσμα ποσοστά θνησιμότητας περίπου το πολλαπλάσιο του δέκα του γενικού πληθυσμού στην ίδια ηλικιακή ομάδα. Για τα παιδιά, το ποσοστό παχυσαρκίας είναι περίπου ένα στα πέντε.

Ασθένειες που σχετίζονται με την παχυσαρκία αρχίζουν να επηρεάζουν παιδιά από την ηλικία των πέντε ετών, αλλά έρχονται επίσης σε παιδιά και εφήβους σχολικής ηλικίας.

Η τάση έχει εμφανιστεί τόσο γρήγορα που οι γενετικοί παράγοντες μπορούν να αποκλειστούν ως αιτία, λέει ο Harvey-Berino, ο οποίος διεξάγει δύο ερευνητικά προγράμματα για τα προβλήματα βάρους σε παιδιά προσχολικής ηλικίας.

«Έχουμε παρατηρήσει ότι πιθανότατα σχετίζεται περισσότερο με τη μείωση της φυσικής δραστηριότητας και της κατάστασης να τρώτε μεγαλύτερες μερίδες.

Είναι απλά το «σούπερ μέγεθος» φαινόμενο της λήψης μερίδων που είναι δέκα φορές μεγαλύτερες από αυτές που χρειάζονται.”

Με τα σχολεία να πιέζονται να αυξήσουν τον χρόνο των μαθημάτων και να βελτιώσουν την ποιότητα της εκπαίδευσης, η φυσική αγωγή λαμβάνει λιγότερη προσοχή, έτσι τα παιδιά δεν είναι πιθανό να βγουν έξω και να ξοδέψουν ενέργεια.

«Όπως τη μουσική και την τέχνη», λέει, «οι άνθρωποι βλέπουν τη φυσική αγωγή ως περιττή.” Η Διευθύντρια Διατροφής Δημόσιας Υγείας του Βερμόντ, Άλισον Γκάρντνερ, τονίζει τους πολλούς πολιτισμικούς παράγοντες που συμβάλλουν στην παιδική παχυσαρκία.

«Τόσα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην κοινωνία μας τα τελευταία 15 με 20 χρόνια.

Περισσότερο οι γυναίκες εργάζονται έξω από το σπίτι, έτσι τα παιδιά τρέφονται μετά το σχολείο.

«Τα παιδιά δεν παίζουν έξω γιατί δεν είναι ασφαλές ή είναι χωρίς επίβλεψη.

Βλέπουν τηλεόραση, είναι λιγότερο δραστήρια, τρώνε με περισσότερη άνεση τρόφιμα και τρώνε περισσότερο έξω», είπε.

«Δυστυχώς, είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που μεγαλώνει».

Οι υπεραγχωμένοι Αμερικανοί γονείς, επίσης, συνήθως καταφεύγουν στα γλυκά ως εργαλεία τροποποίησης συμπεριφοράς. Πρόσφατα, σε ένα Friendly’s Ice Cream, ένα νεαρό ζευγάρι φίμωσε το νήπιο και το 5χρονο παιδί του που ούρλιαζε με βαριά φοντάν.

Ο Gardner λέει ότι το Βερμόντ έχει σχηματίσει μια ομάδα εργασίας για να μελετήσει το πρόβλημα και να επινοήσει λύσεις.

Η Πολιτεία της Νέας Υόρκης παρουσίασε ένα έργο «Eat Well – Play Hard» στο οποίο επικεντρώνεται στην εκπαίδευση οικογενειών με χαμηλότερο εισόδημα, μαζί με Μεξικανούς, Ισπανόφωνους και Αφρικανούς.

Οι αμερικανικές οικογένειες τείνουν να έχουν υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας. Και πέντε πολιτείες των ΗΠΑ είναι να πάρουν τη χρηματοδότηση του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας NIH για να προσδιορίσουν τι προκαλεί αυτό το Υπουργείο Γεωργίας Ο Dan Glickman έχει χαρακτηρίσει «μια ήσυχη επιδημία».

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ μίλησε για καθιέρωση χαμηλών θερμίδων στα σχολικά μεσημεριανά προγράμματα, ένα πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφής για χαμηλού εισοδήματος γυναίκες και άλλα εκπαιδευτικά προγράμματα, αλλά ελάχιστα έχουν γίνει.

«Περισσότερα ομοσπονδιακά χρήματα συνδέονται με την πρόληψη του καπνίσματος και ασθένειες όπως η καρδιά», λέει ο Gardner.

«Η παχυσαρκία δεν θεωρείται ασθένεια. Είμαστε σίγουροι στη θεραπεία ατόμων που θέλουν να χάσουν βάρος, αλλά στην παιδική ηλικία

Η παχυσαρκία είναι ένας αναδυόμενος τομέας για τον οποίο δεν γνωρίζουμε πολλά ακόμα».

Αυτό που απασχολεί τον Harvey-Berino είναι τι θα συμβεί στα σημερινά παχύσαρκα παιδιά όταν γίνουν ενήλικες.

«Δεν ξέρουμε πραγματικά ποιες θα είναι οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις, αν και σίγουρα υπάρχει ανησυχία ότι σε 20 χρόνια θα δούμε αυτό το τεράστιο μπαλόνι χρόνιας ασθένειας το οποίο θα κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια στα προγράμματα υγειονομικής περίθαλψης».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η παχυσαρκία σαμποτάρει τη γνωστική λειτουργία

Η.Π.Α: παχυσαρκία, βία, αλκοόλ εμποδίζουν την επίτευξη των στόχων υγείας του Ο.Η.Ε

Διατροφικές οδηγίες για υγιή παιδιά

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Πέντε συμβουλές για την αγορά παιδικών παιχνιδιών που υποστηρίζουν την υγιή ανάπτυξη

Συνολικά, η έρευνα δείχνει ότι, στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παραδοσιακά παιχνίδια παρέχουν καλύτερες αλληλεπιδράσεις και εμπειρίες από τα τεχνολογικά παιχνίδια. Όταν αγοράζετε ένα παιχνίδι, σκεφτείτε τις εμπειρίες που θέλετε να έχει το μωρό της ζωής σας, σκεφτείτε ευρέως τους στόχους ενός συγκεκριμένου παιχνιδιού, προσπαθήστε να παρέχετε ευκαιρίες για αλληλεπιδράσεις υψηλής ποιότητας και θυμηθείτε να διασκεδάζετε.

"Μωροπροστασία" του σπιτιού σας - Οδηγός νέου γονέα

Οι σκάλες αποτελούν απειλή για τα μωρά εξαιτίας της αδυναμίας τους να κατανοήσουν τον κίνδυνο, καθώς και της έλλειψης σταθερότητας και συντονισμού τους. Τα μωρά δεν είναι σε θέση να περιηγηθούν μόνα τους στις σκάλες- ως εκ τούτου, οι σκάλες πρέπει να φράσσονται με μια πύλη στην κορυφή και στο κάτω μέρος, σύμφωνα με το ‘Ασφαλή Παιδιά Παγκοσμίως’ (Safe Kids Worldwid). Υπάρχει μια ποικιλία από μορφές πύλης που είναι είτε προσωρινές είτε ημιμόνιμες.

Σχολικό οδοντιατρικό πρόγραμμα αποτρέπει το 80% των κοιλοτήτων με εφάπαξ, μη επεμβατική θεραπεία

Ενώ η περιορισμένη διαθεσιμότητα εκπαιδευμένων επαγγελματιών οδοντιάτρων μπορεί να δημιουργήσει προκλήσεις για τα προγράμματα στεγανοποίησης στα σχολεία, καθώς τα στεγανοποιητικά εφαρμόζονται από οδοντίατρο ή οδοντικό υγιεινολόγο, το SDF μπορεί να αποτελέσει μια ελκυστική εναλλακτική λύση, καθώς μπορεί επίσης να εφαρμοστεί από νοσηλευτές - ένα εργατικό δυναμικό που υπάρχει ήδη σε πολλά σχολεία.

Οι δομημένες σχολικές ημέρες μπορούν να κρατήσουν τα παιδιά υγιή. Πώς μπορούμε να το διατηρήσουμε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών;

Ο προγραμματισμός των διακοπών μπορεί να προέρχεται από διάφορους οργανισμούς, όπως αθλητικούς συλλόγους και συλλόγους δραστηριοτήτων, σχολεία, θρησκευτικές οργανώσεις, μουσεία και γκαλερί τέχνης, ομάδες ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τον ιδιωτικό τομέα που προσφέρει επίσης κατασκηνώσεις.

Πώς συγκρίνονται οι βαθμολογίες μαθημάτων το 2021 με τις βαθμολογίες πριν από την πανδημία στις ΗΠΑ

Το EDsmart διερεύνησε πώς οι βαθμολογίες μαθημάτων προηγμένης τοποθέτησης AP το 2021 συγκρίθηκαν με τις βαθμολογίες το 2019, πριν από την πανδημία COVID-19, για τις 10 πιο δημοφιλείς εξετάσεις χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Συμβούλιο του Κολεγίου.

10 κορυφαίες απειλές για την παιδική ηλικία που θέτουν σε κίνδυνο 8 εκατομμύρια παιδιά στον Καναδά.

Για την αποκατάσταση αυτών των ζητημάτων, η Όστιν επιδιώκει τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Επιτρόπου για τα παιδιά και τη νεολαία, ο οποίος θα είναι αφοσιωμένος στην προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, καθώς και τη δημιουργία διαφάνειας και λογοδοσίας για τις ομοσπονδιακές δαπάνες που σχετίζονται με τα παιδιά και τη νεολαία, με τη δημοσίευση ενός προϋπολογισμού για τα παιδιά.

Περισσότερα παιδιά προσπαθούν να χάσουν βάρος από ό,τι πριν από μια δεκαετία

Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πολλά για τους αριθμούς ή τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών που μπορεί να προσπαθούν να χάσουν βάρος». Και προσθέτει: «Για αυτή τη μελέτη, θέλαμε να δούμε αν υπήρχαν τάσεις ή αλλαγές στον επιπολασμό των προσπαθειών απώλειας βάρους μεταξύ των παιδιών ηλικίας 8 έως 17 ετών».