ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Αθλητισμός παιδιά: Οι παιδικοί σταθμοί δεν παρέχουν αρκετές ευκαιρίες άσκησης [vid]

Αθλητισμός παιδιά: Οι παιδικοί σταθμοί δεν παρέχουν αρκετές ευκαιρίες άσκησης [vid]

Αθλητισμός παιδιά: Τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας εκτινάσσονται στα ύψη και νέα έρευνα δείχνει ότι τα προγράμματα παιδικής φροντίδας μπορεί να αποτελούν μέρος του προβλήματος.

Η εθνική καθοδήγηση για τα προγράμματα παιδικής μέριμνας στις ΗΠΑ προτείνει την παροχή τουλάχιστον δύο ευκαιριών την ημέρα για σωματική δραστηριότητα των παιδιών, συνολικής διάρκειας 60 έως 90 λεπτών. Ενώ η νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το 74% των προγραμμάτων παρείχαν αρκετές ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα, μόνο τα μισά έδωσαν στα παιδιά τον συνιστώμενο χρόνο και μόλις το 43% τους έδωσε αρκετές ευκαιρίες και αρκετό χρόνο.

“Τα παιδιά που είναι λιγότερο δραστήρια έχουν φτωχότερη φυσική κατάσταση και συντονισμό, υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, μικρότερη διάρκεια προσοχής και φτωχότερη γνωστική ανάπτυξη”, δήλωσε η συγγραφέας της μελέτης Lauren Olsho, ειδικός σε θέματα υγείας στο Abt Associates στο Rockville, Md. “Το 60% των παιδιών στις ΗΠΑ βρίσκονται σε κάποιο είδος παιδικής μέριμνας κατά μέσο όρο περίπου 30 ώρες την εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει ότι οι χώροι παιδικής φροντίδας είναι η κύρια ευκαιρία για πολλά παιδιά να είναι σωματικά δραστήρια».

Για τη μελέτη, η ομάδα της Olsho παρατήρησε 96 παιδικά κέντρα και 131 προγράμματα Head Start για να δει πόση σωματική δραστηριότητα είχαν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας τόσο μέσα στην τάξη όσο και εκτός. Τα παιδιά ήταν ανενεργά περίπου το 25% του χρόνου, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι μεσημεριανοί ύπνοι και η ώρα του φαγητού, σημείωσε. «Η μεγαλύτερη έκπληξη για μένα ήταν ο χρόνος που τα μαθήματα ήταν καθιστικά, με τα περισσότερα παιδιά να κάθονται ή να ξαπλώνουν», τόνισε η Olsho. Οι δάσκαλοι και οι γονείς μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο στην ανατροπή αυτών των τάσεων, προσέθεσε.

Όπως είπε, “η εύρεση τρόπων για να κάνετε τα παιδιά να κινούνται σε εσωτερικούς χώρους – πάρτι χορού, μουσικά παιχνίδια, διατάσεις ή ασκήσεις ισορροπίας – είναι ζωτικής σημασίας όταν υπάρχει κακός καιρός”. Επίσης πρότεινε στους γονείς να ελέγχουν τον υπαίθριο χώρο παιχνιδιού όταν επιλέγουν προγράμματα παιδικής φροντίδας. “Αν δεν έχουν παιδική χαρά, ρωτήστε αν υπάρχει κάπου κοντά να πάνε τα παιδιά να παίξουν”, συνέστησε η Olsho και προσέθεσε: “Και ελέγξτε το ημερήσιο πρόγραμμα για να βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο προγραμματισμένες υπαίθριες συνεδρίες παιχνιδιού κάθε μέρα”.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 18 Μαΐου στο περιοδικό Pediatrics.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Η κολύμβηση μυεί τα παιδιά σας σε δεξιότητες ζωής

HB: Κατευθυντήριες γραμμές άσκησης για παιδιά και νέους με αναπηρία

H γιόγκα ενισχύει την ψυχοσωματική ανάπτυξη των παιδιών

Η άσκηση οφελεί το σώμα, την εγκεφαλική λειτουργία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών σας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Σύνδρομο Marfan: Μια διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος

Σύνδρομο Marfan: Το σύνδρομο Marfan είναι μια κληρονομική διαταραχή των συνδετικών ιστών του σώματος, μιας ομάδας ιστών που διατηρούν τη δομή του σώματος και υποστηρίζουν εσωτερικά όργανα και άλλους ιστούς.

Καρκίνος νεφρού: Nέες προοπτικές θεραπείας

Καρκίνος νεφρού: Ερευνητές στο Karolinska Institutet στη Σουηδία συνδέουν την αντίσταση στη θεραπεία σε μια θανατηφόρα μορφή καρκίνου του νεφρού με τη χαμηλή περιεκτικότητα σε μιτοχόνδρια στο κύτταρο. Όταν αύξησαν το μιτοχονδριακό περιεχόμενο με έναν αναστολέα, τα καρκινικά κύτταρα ανταποκρίθηκαν στη θεραπεία. Τα ευρήματά τους, τα οποία δημοσιεύονται στο Nature Metabolism, προσφέρουν ελπίδα για πιο στοχευμένα φάρμακα για τον καρκίνο.

Καρκίνος παγκρέατος: Ανακαλύφθηκε μοριακός διακόπτης που πυροδοτεί τη μετάσταση

Καρκίνος παγκρέατος: Ερευνητές στο HICCC στο NewYork-Presbyterian/Columbia University ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη της οποίας το επίπεδο έκφρασης λειτουργεί ως μοριακός διακόπτης μεταξύ της πρωτοπαθούς ανάπτυξης καρκίνου και της μεταστατικής διάδοσης στα κύτταρα.

Ανακαλύφθηκαν νέοι DNA παράγοντες κινδύνου για Πάρκινσον

Νόσος Πάρκινσον: Τα ευρήματα νέας μελέτης για τη νόσο του Πάρκινσον έχουν ανοίξει μια συναρπαστική οδό για την ανάπτυξη θεραπευτικών μεθόδων παρέμβασης στην εξέλιξη της κοινής κινητικής διαταραχής.

Οι γυναίκες παρουσιάζουν κνησμό λιγότερο συχνά από τους άνδρες

Φλεγμονή δέρματος: Μια ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι η γυναικεία ορμόνη οιστραδιόλη καταστέλλει την ψωρίαση και ο προστατευτικός ρόλος της ορμόνης έχει παράσχει μια βάση για τις θεραπευτικές της δυνατότητες.

Διαδικτυακός εκφοβισμός και αυτοκτονία στην πρώιμη εφηβεία

Διαδικτυακός εκφοβισμός: Οι νέοι έφηβοι που γίνονται στόχοι διαδικτυακού εκφοβισμού είναι πιο πιθανό να αναφέρουν σκέψεις και απόπειρες αυτοκτονίας, μια συσχέτιση που υπερβαίνει τη σχέση μεταξύ αυτοκτονίας και παραδοσιακού εκφοβισμού - εκτός διαδικτύου, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Lifespan Brain Institute (LiBI) του Νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφειας. (CHOP) και το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν σήμερα στο JAMA Network Open.