Ψυχική Υγεία

Αθλητισμός παιδιά: Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών [vid]

Αθλητισμός παιδιά: Τα οφέλη της άσκησης στην υγεία και συναισθηματική ευεξία των παιδιών [vid]

Αθλητισμός παιδιά: Ανακαλύψτε πώς η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική υγεία, τη λειτουργία του εγκεφάλου και τη διάθεση του παιδιού σας.

Η σωματική δραστηριότητα διατηρεί το σώμα δυνατό και υγιές και μπορεί να βελτιώσει την ψυχική υγεία μειώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης, του άγχους, του πόνου και της μοναξιάς. Μπορεί επίσης να βελτιώσει την εστίαση, τις σχολικές επιδόσεις, τον ύπνο και τα επίπεδα ενέργειας. Τα παιδιά που συμμετέχουν σε τακτική σωματική δραστηριότητα έχουν βελτιωμένες σχέσεις και πιο θετική εικόνα σώματος. Συνεπώς, ο αθλητισμός όχι μόνο ενισχύει τη σωματική υγεία των παιδιών, αλλά βοηθά επίσης στη βελτίωση της εγκεφαλικής τους λειτουργίας και της συναισθηματικής τους ευεξίας.

  • Τα οφέλη της δραστηριότητας για τη σωματική υγεία

Η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στην ανάπτυξη των θεμελιωδών κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού σας. Εκτός από τη διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η τακτική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην οικοδόμηση υγιών οστών, μυών, καρδιάς και πνευμόνων. Η τακτική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου (δηλαδή του PMS) στα κορίτσια. Όταν τα παιδιά ασκούνται, το σώμα παράγει ορμόνες που ονομάζονται ενδορφίνες και λειτουργούν ως φυσικά παυσίπονα που μπορούν να ανακουφίσουν τις κράμπες και τον πόνο στην πλάτη καθώς και να βελτιώσουν τη διάθεση.

  • Τα οφέλη της δραστηριότητας για τη λειτουργία του εγκεφάλου

Η σωματική δραστηριότητα παίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην υποστήριξη βασικών νοητικών λειτουργιών. Η άσκηση οδηγεί σε βελτιωμένες κινητικές δεξιότητες (όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού), καλύτερη σκέψη και επίλυση προβλημάτων, ισχυρότερες δεξιότητες προσοχής και βελτιωμένη μάθηση που προάγουν και τις σχολικές επιδόσεις.

  • Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας για τη συναισθηματική και ψυχική υγεία των παιδιών

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί αποδεδειγμένα να βοηθήσει στη διατήρηση της ψυχικής ευεξίας. Χημικές ουσίες στον εγκέφαλο, γνωστές ως ενδορφίνες, απελευθερώνονται από τον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και συμβάλλουν στη βελτίωση της διάθεσης, των επιπέδων ενέργειας και του ύπνου. Επιπλέον, βοηθούν στη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της ανθεκτικότητας των παιδιών.

  • Μειωμένο άγχος

Τα παιδιά που βιώνουν αυξημένο άγχος τείνουν να επικεντρώνονται σε πράγματα που προκαλούν άγχος, κάτι που με τη σειρά του τα κάνει πιο ανήσυχα, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Όμως, μέσω της σωματικής δραστηριότητας, το παιδί μπορεί να σπάσει τον κύκλο εστιάζοντας στις απαιτήσεις της σωματικής δραστηριότητας, αναπτύσσοντας νέες δεξιότητες και επιτυγχάνοντας μια αίσθηση ολοκλήρωσης. Επισκεφτείτε το γιατρό σας εάν το παιδί σας παρουσιάζει σημάδια και συμπτώματα άγχους.

  • Βελτιωμένες σχέσεις

Εάν ένα παιδί ή ένας έφηβος νιώθει μοναξιά και δεν μπορεί να κάνει φίλους, οι κοινές σωματικές δραστηριότητες μπορούν να τους δώσουν μια αίσθηση του ανήκειν και της συντροφικότητας. Ένα παιδί ή ένας έφηβος με κοινωνικό άγχος μπορεί να δυσκολεύεται να βρίσκεται σε ομαδικό περιβάλλον, αλλά η εστίαση που απαιτεί ένα άθλημα, μπορεί να ανακουφίσει κάποια από την κοινωνική του πίεση. Με την πάροδο του χρόνου, η πράξη της ανταλλαγής εμπειριών με άλλους, η ανάπτυξη σχέσεων και η εργασία για κοινούς στόχους μπορεί να βοηθήσει το παιδί να εστιάσει και να αναπτύξει την αυτοπεποίθησή του.

  • Βελτιωμένη εικόνα σώματος

Όταν το παιδί σας βλέπει πόσο διασκεδαστικό είναι να μπορεί να χορεύει, να πηδά, να περπατά, να τρέχει και να παίζει, είναι πιο πιθανό να θέλει να συνεχίσει να απολαμβάνει το να είναι δραστήριο σε όλη του τη ζωή. Το να βλέπει και να εκτιμά τι μπορεί να κάνει το σώμα του, αντί για το πώς φαίνεται, είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χτίσει μια θετική εικόνα σώματος και αυτοεκτίμηση. Είναι σημαντικό να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει αυτήν την επίγνωση όσο το δυνατόν νωρίτερα και να παίξετε το δικό σας ρόλο στην προώθηση μιας υγιούς εικόνας σώματος μέσω της δικής σας συμπεριφοράς.

Ακολουθεί βίντεο:

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Tα παιδιά που ασκούνται από μικρά είναι πιο πιθανό να ωριμάσουν σε σωματικά δραστήριους ενήλικες

Οδηγίες προς τους γονείς για λιγότερα ατυχήματα την περίοδο των γιορτών

20 Νοεμβρίου: Παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των παιδιών

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Ζωτικής σημασίας η υποστήριξη από ομοτίμους κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής για σοβαρή ψυχική ασθένεια

Η μελλοντική μας έρευνα θα επικεντρωθεί στη διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο οι ομότιμοι υποστηρικτές μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που ζουν με σοβαρές ψυχικές ασθένειες να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τα φάρμακά τους και να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους".

Πώς μπορείτε να προσαρμοστείτε εύκολα στην διαδικασία του τοκετού;

Εγκυμοσύνη: Προετοιμάζοντας διανοητικά, μένοντας ενημερωμένοι και διατηρώντας μια θετική προοπτική, μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις προκλήσεις του τοκετού με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ανθεκτικότητα.