Search Icon
ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ
Επιστημονικά Νέα

Παιδική παχυσαρκία: Τα περισσότερα παιδιά δεν ελέγχονται σωστά για σχετικές παθήσεις

Παιδική παχυσαρκία: Τα περισσότερα παιδιά δεν ελέγχονται σωστά για σχετικές παθήσεις

Παιδική παχυσαρκία: Όταν τα παιδιά δεν κάνουν αρκετές εξετάσεις, οι συνυπάρχουσες καταστάσεις μπορεί να παραλειφθούν, καθυστερώντας τις παρεμβάσεις που μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές.

Τα περισσότερα παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες που έχουν διαγνωστεί με παχυσαρκία δεν λαμβάνουν συνιστώμενες εργαστηριακές εξετάσεις για συνυπάρχουσες παθήσεις όπως ο διαβήτης και η ηπατική νόσο, διαπιστώνει μια νέα μελέτη του Yale. Πολλοί λαμβάνουν επίσης πιθανώς περιττές εξετάσεις, και οι δύο μπορεί να είναι επιβλαβείς για τους ασθενείς, λένε οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στις 14 Ιουλίου στο JAMA Network Open. Το 2007, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε ένα σύνολο συστάσεων για τον τρόπο αξιολόγησης της υγείας των μεγαλύτερων παιδιών με παχυσαρκία. Αυτές οι οδηγίες παροτρύνουν τους κλινικούς γιατρούς να ελέγχουν αυτά τα παιδιά για διαβήτη, ηπατική νόσο και διαταραχές των λιπιδίων κάθε δύο χρόνια. Δεν συνιστώνται τακτική εξέταση ινσουλίνης και έλεγχος για δυσλειτουργία του θυρεοειδούς.

Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δύο βάσεις δεδομένων ασφαλιστικών απαιτήσεων που υποβλήθηκαν μεταξύ 2018 και 2019, διαπιστώνοντας ότι λίγο πάνω από το ένα τέταρτο των παιδιών έλαβαν τις συνιστώμενες εξετάσεις ενώ ένα παρόμοιο ποσοστό υποβλήθηκε σε περιττές εξετάσεις. “Αυτό μας σηματοδοτεί ότι ενώ οι συστάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου υπάρχουν εκεί έξω, δεν εφαρμόζονται πραγματικά στην πράξη”, δήλωσε η Δρ Μόνα Σαρίφι, αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής και δημόσιας υγείας και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Ο συν-συγγραφέας της Kao-Ping Chua, επίκουρος καθηγητής παιδιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, σημειώνει: “Αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα επειδή σχεδόν 1 στα 5 παιδιά στις ΗΠΑ έχουν παχυσαρκία και η έγκαιρη ανίχνευση καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία μπορεί να κάνει τεράστιο διαφορά για τα παιδιά κατά τη διάρκεια της ζωής τους”.

Όταν τα παιδιά υπολείπονται σε εξετάσεις, οι συνυπάρχουσες καταστάσεις μπορεί να παραλείψουν, καθυστερώντας τις παρεμβάσεις που μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα, λένε οι ερευνητές. Ο υπερβολικός έλεγχος μπορεί επίσης να υποβάλει τους ασθενείς σε περιττή βλάβη, είπε η Σαρίφι. Αυτές οι εξετάσεις μπορεί να αναγκάσουν τους ασθενείς και τις οικογένειές τους να ανησυχούν για μια πάθηση που στην πραγματικότητα δεν έχουν. Και τα ψευδώς θετικά μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον επισκέψεις, δοκιμές και ανησυχίες που δεν δικαιολογούνται. “Το άλλο μειονέκτημα – το πρόσθετο κόστος – επηρεάζει το επίπεδο του πληθυσμού και του συστήματος υγείας”, πρόσθεσε.

Η Sharifi και οι συνεργάτες της διαπίστωσαν επίσης ότι οι ασθενείς που έλαβαν τις συνιστώμενες εξετάσεις συχνά υποβλήθηκαν σε υπερβολικά ευρεία πάνελ που περιλάμβαναν πολλαπλές περιττές εξετάσεις. Αυτό, λένε, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε ψευδώς θετικά αποτελέσματα. “Με αυτά τα πραγματικά ευρεία πάνελ, υπάρχει μεγαλύ τερη πιθανότητα ότι ένα λανθασμένο αποτέλεσμα θα τρομάξει μια οικογένεια ή θα σας οδηγήσει σε ένα μονοπάτι πρόσθετων δοκιμών”, είπε η Σαρίφι. Αυτή και οι συνεργάτες της προσφέρουν προτάσεις για τον μετριασμό του προβλήματος. Η προσθήκη ειδοποιήσεων σε ηλεκτρονικά αρχεία υγείας (EHRs), για παράδειγμα, θα μπορούσε να ωθήσει τους κλινικούς γιατρούς να παραγγείλουν εξετάσεις για ασθενείς που τις χρειάζονται.

Και η θέσπιση μιας σειράς στα ΗΜΥ που ορίζει από προεπιλογή τους σωστούς τύπους δοκιμών θα μπορούσε να μειώσει τη χρήση υπερβολικά ευρέων πλαισίων ελέγχου. Επιπλέον, οι οδηγίες για τα τεστ πρέπει να είναι σαφείς τόσο στη γλώσσα όσο και στη λογική για να ενθαρρύνουν την συμμόρφωση. “Οι συντάκτες κατευθυντήριων γραμμών πρέπει να είναι πολύ σαφείς στην προσφορά συγκεκριμένων, ενεργών και κατευθυντήριων οδηγιών που μπορούν να εφαρμοστούν στην πρακτική ρουτίνας. Δεν μπορείτε απλώς να πετάξετε κατευθυντήριες γραμμές στον κόσμο. Πρέπει επίσης να τις συμπληρώσετε με άλλα εργαλεία και στρατηγικές για την υποστήριξη της εφαρμογής.”

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις για την υγεία από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Ακολουθήστε το healthweb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε Eπίσης:

Είναι καλύτερο να τρώτε πολλά μικρά γεύματα ή λιγότερα μεγάλα;

Πώς επηρεάζει η COVID-19 τα άτομα με διαβήτη;

Πολύπλοκοι παράγοντες συμβάλλουν στις ανισότητες υγείας που σχετίζονται με την παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία επηρεάζει την γνωστική ικανότητα της μέσης ηλικίας

svg%3E svg%3E
svg%3E
svg%3E
Περισσότερα

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ;

Το κάπνισμα είναι μια επιβλαβής συνήθεια που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εγκεφάλου. Εάν καπνίζετε, ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ είναι να κόψετε το κάπνισμα.

Λεπτοσπείρωση: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε ιδιοκτήτης σκύλου

Λεπτοσπείρωση: Στους σκύλους, τα συμπτώματα της λεπτοσπείρωσης περιλαμβάνουν λήθαργο, έμετο και απώλεια όρεξης. Ενδέχεται να εμφανιστούν σημάδια δίψας και τα μάτια του σκύλου σας να κιτρινίσουν από ίκτερο.

Η μακροζωία πρέπει να επικεντρώνεται στην καλή υγεία και όχι μόνο στη διάρκεια ζωής

Η επιστήμη της μακροζωίας γίνεται γρήγορα ο ακρογωνιαίος λίθος του κόσμου στον οποίο ζούμε, καθώς το μέσο προσδόκιμο ζωής αυξάνεται παράλληλα με τη μείωση των ποσοστών γεννήσεων παγκοσμίως. Ήταν ένα βασικό θέμα συζήτησης στην εναρκτήρια Εβδομάδα Υγείας του Άμπου Ντάμπι, η οποία ολοκληρώθηκε την Πέμπτη, όπου το The National μίλησε με την πριγκίπισσα Δρ Haya […]

Τι είναι το σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1;

Η πάθηση, γνωστή ως σύνδρομο προδιάθεσης όγκου BAP1, προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο BAP1, το οποίο κανονικά δρα ως ογκοκατασταλτικός, μεταξύ άλλων λειτουργιών.

Close Icon